Info en Nieuws

10 misverstanden over rouw en verlies

Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met het verlies van een dierbare. Het is een gebeurtenis in je leven waar je nooit 100% op voorbereid kan zijn, en waar iedereen op een andere manier mee omgaat. Wij hebben alvast 10 misverstanden op een rijtje gezet.

rouw

1. Rouwen kan pas na een verlies

Een rouwproces begint meestal na het verlies, maar het kan ook van start gaan wanneer de dierbare er nog is. Als hij of zij bijvoorbeeld ernstig ziek is, kan het zijn dat het rouwproces begint alvorens deze persoon overlijdt. Je neemt dan de tijd om je voor te bereiden op het verlies waardoor je al iets verder in het proces staat wanneer je afscheid moet nemen.

2. Er is niets positiefs aan een verlies

Niemand zit natuurlijk te wachten op het verlies van een dierbare, maar de pijn is afhankelijk van persoon tot persoon. Eén ding is zeker, het doet pijn. Je kan verlies ook zien als een kantelpunt in je leven. Je beseft vaak na een verlies hoe belangrijk het is om iedereen dicht bij jou lief te hebben. Iets wat we vaak durven te vergeten in deze drukke wereld.

3. Rouwen doe je best alleen

Niet iedereen vindt het gemakkelijk om gevoelens en emoties te delen met anderen. Er wordt vaak gedacht ‘ik ga ze niet lastigvallen’. Dit is een verkeerde interpretatie die we onszelf regelmatig tijdens het rouwproces aanpraten. We vergeten vaak dat iedereen wil helpen en een luisterend oor biedt. Het is belangrijk om hulp te blijven vragen zolang jij vindt dat dat nodig is. Ontzie jezelf!

4. Alles is verbroken op het moment dat iemand sterft

We denken vaak dat alles verbroken wordt wanneer iemand sterft, maar er kan ook een ander soort verbintenis ontstaan. Het kan namelijk zijn dat je nood hebt om de band met de overledene te behouden. Je kan langsgaan aan het graf of even tegen een foto praten om je gevoelens en emoties te uiten. Misschien uit het oog, maar nooit uit het hart.   

5. Mensen die niet wenen hebben geen verdriet

Laten we meteen duidelijk maken dat iedereen anders is en anders rouwt. Er is niets juist of fout in een rouwverwerking. Sommigen kruipen terug in zichzelf en zitten het liefst in stilte waarbij anderen net zoveel mogelijk sociaal contact willen behouden.

“rouwen2”

6. Ooit moet je stoppen met rouwen

Een rouwproces is iets wat je je hele leven meedraagt. Het gaat erom dat je leert leven met een verlies en alle emoties die erbij komen kijken. De intensiteit van je verdriet kan veranderen met de tijd, maar het is belangrijk om alle ruimte te nemen die jij ervoor nodig hebt.

7.  Je kan niet verder gaan met je leven als je het niet loslaat

Wanneer je denkt verlies te kunnen loslaten zit je fout. Als je echt wil loslaten betekent dat ook dat je er niet meer over zal praten of denken. Wanneer je een bezoekje brengt aan het graf of er aan tafel met vrienden of familie over praat, creëer je een blijvende verbinding tussen jou en de overledene. Dit is meestal zelfs beter voor het rouwproces dan wanneer je je emoties zou negeren.

8. Rouwen doe je alleen als je die persoon goed gekend hebt

Rouwen kan je voor iedereen. Er wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen familie, vrienden of kennissen maar dit hangt echt van persoon tot persoon af. Ook als iemand van je verre kennissen is overleden, kan je in een rouwproces terecht komen. Wist je dat je ook kan rouwen voor anderen die net een dierbare verloren hebben

9. Rouwen duurt exact een jaar

Er wordt vaak gedacht dat een rouwproces exact een jaar duurt, omdat je dan ook alle feestdagen, verjaardagen en andere mooie momenten hebt meegemaakt zonder je dierbare. Je zal waarschijnlijk met de jaren er beter mee kunnen omgaan, maar dat wil zeker niet het einde van jouw rouwproces betekenen.

10. Je kan verlies pas verwerken als je erover praat

Praten is een van de vele manieren om om te gaan met verlies. Iedereen heeft een eigen manier van rouwen. Je moet enkel rekening houden met wat voor jou het beste aanvoelt. Er helemaal niet over praten is natuurlijk ook niet goed, belangrijk is hier je eigen balans in te vinden. Je kan bijvoorbeeld ook beginnen met sporten of een nieuwe hobby.

Ook op Inmemoriam.be kan je terecht om een dierbare te herdenken. Schrijf een berichtje, plaats een bloem of brand een kaars. Staat je dierbare overledene nog niet op Inmemoriam.be? Voeg hem of haar gerust toe.  

Ik wil een overleden dierbare toevoegen