Info en Nieuws

Zo kan je je mama herdenken als ze er niet meer is

Moederdag komt er weer aan. Een dag van gezellig samen zijn, maar ook een dag vol herinneringen als je je mama verloren hebt. Om deze dag niet zomaar voorbij te laten gaan, geven we enkele manieren om jouw mama te herdenken.

mama herdenken koken

Doe iets wat jouw mama leuk vond

Al kun je het niet meer samen doen, je kan je mama herdenken door iets te doen wat zij leuk vond. Dat kan van alles zijn zoals:

  • Maak iets klaar wat ze lekker vond of ga naar haar lievelingsrestaurant
  • Doneer aan een goed doel waar je mama mee begaan was
  • Maak een uitstapje wat zij graag deed
  • Luister naar haar favoriete muziek
  • ...

Je moet je ook niet beperken tot één van deze zaken, als jij dat wil doe je ze gewoon allemaal!

mama herdenken brief schrijven

Schrijf een brief of gedicht aan jouw mama

Een brief of kaartje moet niet altijd super origineel zijn, je kan ook gewoon vertellen hoe het met je gaat. Je denkt ongetwijfeld bijna dagelijks aan haar, maar voor moederdag wil je waarschijnlijk iets bijzonder vertellen. Bv. welke van haar levenslessen jou vandaag nog altijd verder helpen, of welke raad je aan haar zou willen vragen.

Wil je creatief uit de hoek komen? Dan is een persoonlijk gedicht ook altijd een mooie manier om jouw mama te herdenken op deze speciale dag.

mama herdenken samenkomen

Haal samen herinneringen op

Een verlies is niet iets wat je alleen moet dragen. Niets zo leuk als herinneringen ophalen met anderen. Maak er iets tof van en nodig bijvoorbeeld vrienden en/of familie uit om samen iets lekker te eten of te drinken terwijl jullie verhalen vertellen.

Een leuke extra: vraag iedereen om ook foto’s van jouw mama mee te nemen waar zij of jullie op staan. Vakanties, verjaardagen, familiefeesten, … ze nemen je even mee terug in de tijd.

mama herdenken begraafplaats bezoeken

Breng een bezoekje aan het kerkhof of de gedenkplek

Misschien voor de hand liggend voor sommigen, maar een bezoekje aan de begraafplaats of de gedenkplek van je mama kan ook helpen om even stil te staan bij deze dag. Je kan bloemen leggen, de steen oppoetsen of zelfs een flesje kraken. Maar niets moet, gewoon even de tijd nemen om een babbeltje met haar te slaan kan evenveel deugd doen.

mama herdenken omringen

Omring je met mensen die hetzelfde meemaken

Je kan het leed op deze dag wat verzachten door mensen op te zoeken die hetzelfde meemaken. Het is misschien iets waar je niet meteen bij stil staat, maar er zijn natuurlijk meer mensen die deze dag helaas moeten doorbrengen zonder hun mama.

Of iemand die haar kinderwens nooit in vervulling zag gaan of haar kind(eren) moet missen. Door het gemis te delen zal het niet weg gaan, maar het kan je misschien wel een andere manier geven om ermee om te gaan.

*****

Er zijn mogelijks nog meer fantastische vrouwen die jij op deze dag herdenkt. Dat moet niet perse jouw mama zijn. Weet dat je altijd een berichtje kan achterlaten in onze rouwberichten om iemand te gedenken.

Ik wil iemand herdenken