Nieuws

​Uw lichaam laten invriezen

Bron De Standaard, 31/10/2019 (Maaike Van Melckebeke)

Misschien versiert u vanavond pompoenen. Misschien kijkt u een stevige slasherfilm. Misschien zijn het moeilijke dagen, met pijn van (vers) verlies. Dit weekend is het, meer dan anders, moeilijk ontsnappen aan de dood. Al kunt u dat altijd proberen, met een cryonisme-contract bijvoorbeeld. Maar wat kost dat eigenlijk, liet laten invriezen?

Cryo wat?

Cryonisme is een procedure waarbij mensen die klinisch dood zijn, ingevroren worden met de bedoeling ze in de toekomst opnieuw gezond rond te laten wandelen. Technisch is het meer dan een lichaam in de diepvriezer schuiven. Om te voorkomen dat er zich ijskristallen vormen die de cellen zouden vernietigen, moet het lichaam een behandeling ondergaan waarbij het bloed vervangen wordt door een soort antivriesmiddel. Garanties zijn er niet. Hoewel het mogelijk is om kleinere inhoud menselijke weefsel levensvatbaar te ontdooien - denk aan in-vitrofertilisatie - ligt dat voor grotere organen heel anders. Wetenschappers wijzen erop dat het lichaam niet alleen onherstelbare schade oploopt tijdens het vriesproces, maar dat het ook nog eens opnieuw tot leven gewekt moet worden na het ontdooien.

Wilsbeschikking

In principe volstaat elke wilsuiting om uw nabestaanden te verplichten uw (redelijke) wensen rond lijkbezorging te respecteren. Maar waardoor de invulling van erediensten en koffietafels al voor wrevel zorgt in sommige families, speelt een gemiddelde cryonist beter op veilig. 'De keuze voor een testament kan in dit geval riskant zijn', waarschuwt notarissenfederatie Fednot. 'De kans bestaat dat het testament pas wordt geopend als crematie van begrafenis.' Beter is een laatste wilsbeschikking af te leggen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand (dat kan gratis ) met eventueel een verwijzing naar uw contract met een begrafenisondernemer van cryonismeprovider ( zie hieronder ).

Leverancier

Nogmaals: cryonisme is geen huis-tuin-en-keukendingetje. Om een lichaam intact te bewaren, moet het in een tank met vloeibare stikstof gedompeld worden. Die moet continu bijgevuld worden, waardoor de temperatuur constant op min 196 graden blijft. U hebt die infrastructuur niet in uw garage staan. Bovendien is het in België niet toegestaan om een lichaam op deze manier te bewaren. De wetgevende slechts twee eindbestemmingen: crematie of begrafenis. Wereldwijd zijn er drie organisaties die faciliteiten voor cryonauten bieden: Alcor en Cryonics Institute in de Verenigde Staten en KrioRus in Rusland. Alcor, de oudste, heeft 172 'patiënten' in bewaring, Cryonics Institute 181. Bij Alcor betaalt u als Europeaan boven op het jaarlijkse lidgeld van 525 dollar minimaal 210.000 dollarvoor een loterijticketje richting eeuwig leven. Cryonics Institute (CI) heeft verschillende formules. De meest eenvoudige: een levenslang lidmaatschap. U telt eenmalig 1.250 dollar ( 1.128 euro ) neer en mag na overlijden de diepvries in voor 28.000 dollar ( 25.273 euro). De meeste cryonauten, leren we, dek de kosten met een levensverzekering. 'Het is heel uitzonderlijk, maar we hebben de vraag al gekregen', zegt Marysia Kluppels van uitvaartspecialist Dela. 'Cryonisme is in onze ogen een soort uitvaartkost, zij het een bijzondere. Dus ja, het vereiste kapitaal kan worden verzekerd via een uitvaartverzekering. ' Kluppels toegestaan wel dat aanvragen aanvragen per geval besproken worden en dat Dela een concreet contract met een provider vraagt. 'De premie is afhankelijk van leeftijd, stroming en het te behalen kapitaal.' Onder Belgische en Nederlandse CI-klanten circuleren online bedragen van 70 à 90 euro per maand.

Voorbehandeling + transport

U hebt uw wil laten vastleggen, een contract getekend en een levensverzekering afgesloten met als begunstigde Cryonics Institute. Idealiter reist u op het einde van uw leven naar de VS, waardoor uw lichaam na overlijden de tank in kan. Maar het vervelende (of net niet) aan de dood: u ziet het meestal niet aankomen. Om die reden dragen cryonisten vaak een armband van ketting met instructies en zoeken lokale verenigingen zoals Cryonics België begrafenisondernemers die alvast het lichaam veroorzaakt. 'Het is essentieel dat er snel gehandeld wordt na het overlijden', zegt Geert D'Hondt, voorlopig de enige begrafenisondernemer in België die lichamen van cryonisten wil en kan voldoen. 'Het Cryonics Institute vraagt om het lichaam geweldig aan te sluiten op een hart-longmachine, maar dat is natuurlijk niet altijd mogelijk. Wel vraag ik aan artsen om alvast een bloedverdunner teen te dienen en het lichaam te koelen, waardoor er zich geen bloedklonters vormen in de kleine bloedvaten in de hersenen. Eenmaal hier, gebeurt er een grondigewash-out van de aderen en worden er chemicaliën ingespoten die beschermen tegen schade door de koude. Ondertussen wordt het lichaam langzaam gekoeld met droogijs tot ongeveer min 80 graden. '

Dat hele proces duurt drie dagen, wat D'Hondt de gewenste tijd geeft om de administratie te regelen. 'Juridisch gaat het om een combinatie van expatriëren en vervoeren met droogijs. Wij moeten het vervoer zo puzzelen, dat het lichaam niet vast komt te zitten aan een douane door een weekend van feestdag. ' Kostprijs? 17.000 à 18.000 euro .

Besluit

Cryonaut worden kan vanaf 43.901 euro. U hoeft dat geld niet goed op tafel te leggen, u kunt ook een levensverzekering afsluiten vanaf 70 euro per maand. Geldverspilling, oordelen sceptici. Een klein prijsje voor geproduceerd onsterfelijkheid, counteren cryonisten.

De redactie gaat bij deze kostenberekening uit een aantal hypothesen. Het gepubliceerde totaalbedrag is dus een raming.

Bron De Standaard, 31/10/2019 (Maaike Van Melckebeke)