Nieuws

Luc verrast dochters met lied van Bart Peeters op eigen begrafenis.

De kans is groot dat u vanavond een traan wegpinkt bij ‘Merci voor de muziek’. In het programma maakt Luc Vekemans (57) uit Zonhoven samen met Bart Peeters een liedje voor op z’n begrafenis. Een week later is Luc overleden. “Typisch papa Hij is altijd nogal speciaal geweest”, lachen Rani en Kelly, zijn tweelingdochters van 24.

Luc Vekemans stierf op 26 april op de palliatieve afdeling van het ZOL in Genk. “Hij had leverkanker met uitzaaiingen in botten en longen”, zegt Rani. “Vier jaar geleden had papa een hersenbloeding gekregen waarbij hij aan één kant verlamd raakte. Sindsdien had hij geregeld last van kwaaltjes, en daarom ging hij niet snel naar de dokter. Pas toen hij rond Kerstmis vorig jaar echt onwel werd, is hij onderzocht in het ziekenhuis. Daar kreeg hij het harde verdict.”

Vanaf dan ging het snel voor Luc. “Papa kreeg palliatieve chemo”, zegt Kelly. “Als die zou aanslaan, zou hij volgens de dokters nog een jaar kunnen leven. Zelfs langer. Zonder chemo had hij amper vier maanden. Maar zelfs dat heeft hij met de chemotherapie niet gehaald.”

‘Hij hield van schoonheid’

Lucs voortijdige dood was een schok voor zijn naasten. Maar zelf was hij niet onvoorbereid. Dat bleek tijdens het afscheid in de aula van het crematorium De Tesch in Hasselt, waar Bart Peeters de familie en vrienden van Luc verraste met een lied dat hij samen met de Zonhovenaar gemaakt had. “Dat papa zoiets achter onze rug had bekokstoofd, verbaast me niet”, zegt Rani. “Hij is altijd nogal een speciale geweest. (lacht) Het was ook typisch papa om iets voor te bereiden waarmee hij de mensen op de begrafenis kon verrassen.

Hoe de makers van het programma precies bij hem terecht zijn gekomen, weet ik niet. Ook wij kenden pas later de ware toedracht. Eerst vertelden ze ons dat ze een programma over palliatieve zorgen maakten, en het zorgtehuis waar papa verbleef onder de aandacht wilden brengen. Pas later bleek dat hij samen met Bart aan een liedje werkte. Een grote verrassing.”

Luc werkt aan zijn lied met Bart Peeters.
“Na zijn hersenbloeding leerde hij pianospelen met één hand.”
©
VRT

Bart Peeters en zijn muzikanten speelden het liedje live tijdens de afscheidsceremonie, terwijl beelden van Luc Vekemans op een groot scherm werden getoond. “In de tekst zingt Bart over het leven van papa. Over zijn werk, zijn hobby’s. Over ons. ‘Hij hield van schoonheid’, klonk het. Dat klopt absoluut. Ik vond het een mooie tekst: niet te negatief of zwaarwichtig, maar met een streep humor. Het weerspiegelde zijn karakter”, zegt Kelly.

Welke emoties het lied over Luc bij de rouwenden losmaakte, ziet u donderdag in ‘Merci voor de muziek’ op Eén. “De programmamakers vroegen of ze de ceremonie mochten filmen. Niet iedereen zit op zo’n moment op een cameraploeg te wachten, maar ze hebben dat heel sereen aangepakt. En uiteindelijk zijn die beelden een mooi souvenir aan papa, iets om te koesteren”, zeggen de zussen.

Bart brengt het lied live tijdens de afscheidsceremonie voor Luc.
“Hij hield van schoonheid, zong Bart. Dat klopt absoluut.”
©VRT

Dat Luc voor een muzikale verrassing koos, verrast Rani en Kelly evenmin. Hun papa had vooral artistieke hobby’s. Muziek was één van zijn passies. “Naast tekenen en fotografie, daarin gaf hij les bij Syntra. Zijn hoofdberoep was luchtverkeersleider bij het leger. Maar sinds zijn hersenbloeding moest hij z’n leven anders inrichten. Hij speelde gitaar in een bandje, maar dat ging toen niet meer. Hij leerde dan maar pianospelen, met één hand. Hij wilde de muziek niet loslaten”, zegt Kelly. “Hij gaf niet graag z’n zelfstandigheid op. Hij woonde alleen maar wou geen hulp. Dat was soms lastig.”

De laatste maanden beleefde Luk heel intens. “Hij ging verrassend goed met zijn lot om. Hij probeerde de positieve kant van de zaak te zien. Sinds zijn hersenbloeding was hij al niet meer dezelfde, een stuk van hem was toen al verloren. Hij verdiepte zich in het boeddhisme om troost te vinden.” In de laatste dagen van zijn leven, amper een week na de laatste tv-opname met Bart Peeters, had hij veel pijn. “Hij wist dat het einde naderde, en wilde eigenlijk dat het zo snel mogelijk voorbij zou zijn”, zegt Kelly. “Maar toch hebben we nog veel mooie momenten met hem beleefd. Gezellig samen zijn, een filmpje kijken… Natuurlijk is zo’n periode triest, maar hij deed ons inzien dat het oké was voor hem.”

Het liedje van Bart sterkt de tweeling in dat gevoel. “We zouden het nummer graag op cd hebben”, zegt Kelly. “Ik ga dat zeker nog vragen.”

Bron: hbvl.be