Info en Nieuws Herdenkingsdienst: wat is het en hoe organiseer je het?

Herdenkingsdienst

Na een verlies gebeurt er veel. De herdenkingsdienst is daarom een moment waarbij nabestaanden even stilstaan. Er wordt de tijd genomen om terug te blikken op herinneringen en elkaar te steunen. Daardoor kan een dienst verschillende vormen en maten aannemen steeds in functie van de overledene en de nabestaanden.

herdenkingsdienst

Wat is een herdenkingsdienst?

Een herdenkingsdienst is een moment waarbij je als nabestaande in alle rust stilstaat bij het verlies van een dierbare. Er worden tijdens de dienst mooie herinneringen opgehaald, vaak aan de hand van foto’s, verhalen of muziek. Ook momenten van stilte hebben hierin een belangrijke plaats.

Het is een persoonlijk en vaak hartverwarmend moment waar je als nabestaande moed uit haalt.

Wanneer vindt een herdenkingsdienst plaats?

Iemand verliezen is een moeilijk moment in je leven. Daarom is er geen juist of fout in de tijdskeuze . De herdenkingsdienst geeft nabestaande(n) de tijd om te rouwen. Vaak vindt de dienst plaatst voor de uitvaart, maar het kan ook een herinneringsdienst zijn die georganiseerd wordt om met alle nabestaanden samen stil te staan bij iemand die je verloren hebt. Een mooi moment om de herinneringen levend te houden na een bepaalde periode.

Ga na wat goed voelt voor jou en andere nabestaanden. Rouwen is niet voor iedereen hetzelfde.

Hoe organiseer ik dit?

Elke dienst is persoonlijk, maak hem daarom uniek voor de overledene. Enkele vragen waar je inspiratie uit kan halen: wat waren zijn of haar hobby’s, hoe zou hij of zij herdacht willen worden, … Dit is het beginpunt van je organisatie. Je kan kiezen voor een knusse tuindienst, wandeldienst of een heus diner. Betrek andere nabestaande bij de organisatie en maak een gastenlijst op. Zo maak je er een moment van voor iedereen.

Wil je niet zelf alles van A tot Z organiseren, dan zijn er organisaties die je hierbij kunnen begeleiden. Zo kan je een herdenkingsdienst uit handen geven aan een uitvaartondernemer. Hij of zij heeft vaak alle middelen en ervaring in huis om een mooie dienst te organiseren of de juiste contacten in de sector. In onze adressenlijst vind je tal van uitvaartondernemers terug in je buurt.