Marc Sleen

93 Jaar

Geboren Gentbrugge

Overleden 06/11/2016 Hoeilaart

Marc Sleen
Hoeilaart

  Rouwberichten

  (1)
  • Marc Sleen, pseudoniem van Marcel Honoré Nestor ridder Neels was een Vlaamse stripauteur die vooral bekend is voor zijn stripreeks De avonturen van Nero & Co.

   Marc Sleen werd geboren als Marcel Neels in Gentbrugge en verhuisde drie maanden later naar Sint-Niklaas.
   Zijn ouders Alois, Edmond Neels (1885-1939) en Maria, Augusta, Ghislena Baeckelandt (1882-1965) waren filiaalhouders in een soort café met
   vergaderzaal. Zijn vader herstelde als hobby horloges. Sleen groeide op in een welgesteld gezin en had drie oudere broers Nestor, Adolf en Roger. Zijn vader was humoristisch die bizarre verhaaltjes voor het slapengaan verzon.
   Marc Sleen zou later zeggen dat hij veel van hem leerde.

   Marc Sleen hield van jongs af van dieren. Hij had huisdieren, tekende beesten, verzamelde prentjes en kon urenlang in de zoo naar ze kijken.
   Net als Hergé en Willy Vandersteen kwam Marc Sleen bij de scouts terecht, waar hij verantwoordelijkheid en andere zaken, die hem tijdens zijn safari's van pas zouden komen,
   leerde. Marc Sleen was al van jongs af aan een tekenaar en krabbelde alles vol; tot zelfs de muren en zijn vaders bolhoed toe.
   Toen Marc Neels veertien was, volgde hij zondagse tekenlessen aan de Academie van Sint-Niklaas.

   In 1944 begon Marc Sleen als cartoonist bij de katholieke krant De Standaard te werken waar mensen als Gaston Durnez en Marnix Gijsen actief waren. Deze krant werd na de oorlog
   De Nieuwe Standaard en in 1946 De Nieuwe Gids. Behalve cartoons maakte Sleen illustraties bij artikels, landkaarten en procestekeningen. Hij tekende toen in Ons Volk de stripreeks: De Avonturen van Neus.
   In 1945 volgden De Avonturen van Piet Fluwijn en Bolleke en een jaar daarna Stropke en Flopke, Tom en Tony en Pollopof.

   Marc Sleen ging vooral strips maken vanwege het succes van Willy Vandersteens stripreeks in De Nieuwe Standaard, Suske en Wiske.
   Alle kranten boden Vandersteen geld om bij hen te komen werken en Sleen zag in dat strips maken beter zou verdienen dan karikaturen tekenen.
   Als pseudoniem draaide hij zijn achternaam, Neels, om. In 1945 huwde hij met zijn eerste jeugdliefde maar het koppel zou kinderloos blijven.
   De arts die de geboorte van hun eerste kind in 1952 regelde, voerde een gefaalde keizersnede uit en hun kind stierf. Later werd die arts door de Orde der Geneesheren geschrapt wegens andere mislukkingen.
   Marc Sleen zou altijd over deze gebeurtenis spreken als "de zwaarste slag in zijn leven, veel zwaarder dan gevangenzitten in de oorlog of wat dan ook".


   Op 2 oktober 1947 verscheen de dagelijkse vervolgstrip De avonturen van Detectief van Zwam in De Nieuwe Standaard dat inmiddels zijn naam had veranderd in De Nieuwe Gids.
   Het eerste verhaal heette Het geheim van Matsuoka. De hoofdfiguur was dan detective Van Zwam, maar in hetzelfde verhaal dook Nero op.
   Zijn naam was "M. Schoonpaard", een man die zich door het drinken van het Matsuokabier de Romeinse keizer Nero waande.
   In de herdruk van 1961 werd zijn naam veranderd naar "Jan Heiremans" (Heiremans was de naam van een van Marc Sleens collega's bij de krant).
   De figuur nam na drie avonturen Van Zwams hoofdrol over en werd de centrale figuur van de reeks. De naam "Van Zwam" werd bedacht door Gaston Durnez.
   Sleen verzon het verhaal zelf. De strip sloeg aan en concurreerde spoedig met Suske en Wiske.

   Toen De Nieuwe Gids in 1948 haar populaire editie 't Vrije Volksblad overliet aan een ander katholiek dagblad, Het Nieuws van den Dag, verscheen de strip in beide kranten.
   Twee jaar later verscheen De Nieuwe Gids als zelfstandige krant en maakte een overeenkomst met het Gents christendemocratisch dagblad Het Volk. Zo verscheen Nero enkel nog in Het Volk en De Nieuwe Gids.
   Er ontstonden twisten over het auteursrecht nu Het Nieuws van den Dag haar successtrip kwijt was, maar het kwam niet tot een rechtszaak.

   Nero werd een groot succes in Vlaanderen. De figuren waren antihelden met zeer herkenbare menselijke gebreken en de situaties waren vaak erg absurd en kolderiek.
   Marc Sleen verwees ook veel naar de actualiteit en gebruikte zelfs gebeurtenissen die op dat moment in het nieuws waren in zijn scenario's.
   Zo zijn in het album De IJzeren Kolonel (1956) bijvoorbeeld twee actuele gebeurtenissen verwerkt: de Suezcrisis en Hongaarse Opstand. Zijn strips werden gretig gekocht,
   ook al omdat ze veel goedkoper waren dan Suske en Wiske. Ze werden in zwart-wit op zeer goedkoop papier gedrukt en roken dikwijls nog naar verse drukinkt.
   Het is mede door die speciale geur dat veel mensen nostalgisch zijn naar de oude albums en ze veel beter vinden dan de latere kleurenalbums die deze geurkenmerken niet hebben.

   Bron : Wikipedia
   Foto : Belga image

  Rouwregister

  1. Daniel Kupper

   Je strips zijn uitstekend en blijven eeuwig bestaan. Ik had een goede vriend alijd in het leven. Een buurman vanuit Vlaanderen. Een oude liefde.

  2. mortier nicole

   mijn innige oprechte deelneming met uw verdriet. sterkte aan de familie ik leef met jullie mee van mortier nicole.

  3. Adnan plaatste een bloem

   R.I.P

  4. anoniemoтЩе plaatste een bloem

   ik zal een spreekbeurt over je doen omdat ik je zal missen! тЩе

  5. Emiel Wynants

   Innige deelneming aan de familie. In onze harten blijft hij, onze ereburger, verder voortbestaan. Vele jaren lezen wij zijn verhalen al en we zullen ze ook nu nog doorgeven. Sterkte.
   Indien mogelijk graag rouwkaartje,
   Emiel Wynants
   Patriottenstraat 69
   2300 Turnhout

  6. Jeanine Mertens en René Desmet Vlezenbeek

   Marc Sleen is niet meer...maar des te meer blijft hij in onze harten verder leven omdat zijn strips onsterfelijk zijn. Onze kinderen, kleinkinderen en waarschijnlijk achterkleinkinderen zullen zijn stripalbums blijven verder lezen. Hiermee betuigen wij onze innige deelneming. Enkele jaren terug zijn we nog naaf het Nero café geweest om iets te drinken en een lekkere wafel te eten. In de buurt waar hij woonde in Hoeilaart werkte mijn schoonvader die helaas al een tijdje is overleden. Ik hoop dat nog vele mensen plezier zullen hebben met het lezen van Nero albums. Hartelijke groeten van Jeanine Mertens' en René Desmet uit Vlezenbeek. Wij zouden heel graag een bidprentje krijgen indien mogelijk want we zijn niet persoonlijk naar de begrafenis kunnen komen omdat we zelf niet meer goed te been zijn. Bedankt bij voorbaat.

  7. Roger O'HANLON plaatste een bloem

   Van harte bedankt Marc voor de vele uren leesplezier die u mij gegeven hebt met uw Nero en C° albums. Ik geniet er trouwens nog steeds van. Rust nu in vrede.

  8. Roger O'HANLON

   Van harte bedankt Marc voor de vele uren leesplezier die u mij gegeven hebt met uw Nero en C° albums. Ik geniet er trouwens nog steeds van. Rust nu in vrede.

  9. frans en monique hendrikx thijsm plaatste een bloem

   innige deelneming en heel veel sterkte in deze donkere dagen

  10. Van Wetering Hans

   Mijn condoleances aan de familie van Marc. Een groot mens is heengegaan. Zoals voor velen, leeft hij ook voor mij voort in zijn stripverhalen. Graag lees en herlees ik de avonturen van Nero. Een bedroefde Nerovinger.