Jeanne Brabants

93 Jaar

Geboren 25/01/1920 Antwerpen

Overleden 02/01/2014 Antwerpen

Jeanne Brabants
Antwerpen

  Rouwberichten

  (2)
  • In Antwerpen is de bekende voormalige danseres en choreografe Jeanne Brabants op 93-jarige leeftijd in het ziekenhuis overleden. Dat zegt de regionale televisiezender atv en wordt bevestigd door Antwerps cultuurschepen Philip Heylen, die jarenlang in hetzelfde gebouw als Brabants woonde. Brabants won tijdens haar carrière verschillende internationale prijzen en was tevens de oprichtster van het Ballet van Vlaanderen. In 2000 kreeg ze de titel van barones. Brabants was al een hele tijd ziek.

   Hoewel Jeanne Brabants een erg succesvolle danseres en choreografe was, is ze vooral bekend voor haar bijdrage aan het professionaliseren van ballet en dans in Vlaanderen. Reeds in 1941 richtte ze haar eerste balletschool en -gezelschap op in het Antwerpse. Later bracht ze de opleiding onder in de Vlaamse Opera, wat uiteindelijk uitmondde in het autonome Stedelijk Instituut voor Ballet.

   In 1969 stichtte Brabants het Ballet van Vlaanderen, om de vele afgestudeerde klassieke dansers en danseressen in Vlaanderen aan de slag te kunnen houden in plaats van hen naar het buitenland te zien vertrekken. Sinds 1976 mag de organisatie zich Koninklijk Ballet van Vlaanderen noemen. Vorig jaar kwam het opnieuw tot een fusie met de Vlaamse Opera, wat Brabants betreurde.

  Rouwregister

  1. Veronique Van Bilsen

   Jeanne Brabant, een grote dame als vrouw, als artieste en als voorvechtster van de dansscène in Vlaanderen! Wij mogen ons gelukkig prijzen dat zij zo hard voor de prachtige danskunst is opgekomen! Laten we een voorbeeld aan haar nemen!

  2. Lucilla

   Bedankt Mevrouw Brabants,
   U was een voorbeeld niet allen als artist maar als Vrouw.
   Ik heb u schlechts een keer ontmoet, maar ik ben dankbaar dat ik U gekent heb.
   Rust in vrede,

   Lucilla

  3. patrick janssens plaatste een bloem

   Elke keer als ik dans of dansers zie, denk ik aan Jeanne, ik ben slecht ter been, maar als ik dans valt alle pijn weg en voel ik me eventjes terug op het toneel

   Dankuwel, Jeanne, je ster zal eeuwig schitteren!!!!!

  4. patrick janssens

   Elke keer als ik dans of dansers zie, denk ik aan Jeanne, ik ben slecht ter been, maar als ik dans valt alle pijn weg en voel ik me eventjes terug op het toneel

   Dankuwel, Jeanne, je ster zal eeuwig schitteren!!!!!

  5. Nic Deses

   Ik heb geweldig goede herinneringen aan 'tante Jeanne'... Gedurende meer dan 10 jaar zag ik haar regelmatig-van mijn 2 tot mijn 13 jaar. Werkelijk een uitzonderlijke en warme persoonlijkheid, altijd even vriendelijk, hartelijk en vief.

  6. Frans

   Voor een uitzonderlijke dame een uitzonderlijk eerbetoon, zopas in de Bourlaschouwburg. Bert en Jeanne hebben hun artistiek, politiek en humanistisch DNA voorbeeldig doorgegeven, aan Jan, Marianne en Koen, en aan hun Hendrik, Johanna, Marie en Charlotte. 'Moeke' was ook nu weer fier geweest, zoals jullie op haar fier zijn. De School, het Ballet en het Toneelhuis hebben het memorabele gedenkwaardig en onvergetelijk gemaakt. Dank, lieve Jeanne voor alles, uw engagement inspireert!

  7. Fam. Dujardin plaatste een bloem

   Met innige deelneming aan de familie

  8. Ria

   Mvr Jeanne, zo noemde we u. Aan u hebt ik te danken dat ik al meer dan 0 jaar kostuums maak voor het Ballet. Je was zo'n sterke vrouw, die steeds het goede in mensen stimuleerde. Zoals een collega zei, den beste baas ever. Rust zacht.

  9. Esther Protzman plaatste een bloem

   Dankbaar voor alle liefde die ze deelde.....dankbaar voor de kansen die ze mij (en al die andere dansers)gaf.....zo onzeker als ik was, gaf zij mij (voor het eerst in mijn leven) ECHT een gevoel van vertrouwen: dat ze in me geloofde.... Dankbaar om met ons Madame Jeanne te hebben mogen werken. Voor al haar dierbaren :heel veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies.

   en ja....ze verdient een heel mooi standbeeld !

  10. Suyin Aerts

   Lieve Jeanne........het ga je goed daar dansend tussen de wolken.
   A never ending pas de deux..........dans en jouw hart.
   Dans heb je gebracht in het hart van zoveel Vlaamse dansers, Belgische dansers, buitenlandse dansers.
   Van zoveel mensen die dansen omdat het hun beroep is of gewoon omdat ze het zo graag doen .....maar allen doen ze dit met trots en met plezier.
   Zonder jouw was de Belgische dans nooit tot op dit niveau gebracht.
   Dank voor alles.............in mijn hart ben en blijf ik voor altijd een danseres!
   Wij zullen vechten om te behouden wat jij bereikt hebt.

   Suyin