Jef Nys

82 Jaar

Geboren Berchem

Overleden 20/10/2009

Jef Nys
  • Mathias DB

Rouwberichten

(2)
  • Jommeke

    Op zijn zestiende ging Jef Nys les volgen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. De jonge Jef Nys bleek een buitengewoon natuurtalent. Wanneer het satirische weekblad 't Pallieterke Jef Nys als winnaar van een wedstrijd uitroept, gaat zijn carrière als karikaturist, cartoonist en stripauteur definitief van start. Zijn zoon, Jommeke, stelde hij op 30 oktober 1955 aan de wereld voor in 'Kerkelijk Leven'(ons Parochieblad) als Het wekelijks avontuur van Jommeke. Al vlug verschijnen dan ook 'Jommekes Album nr. 1, nr. 2 en nr. 3'.

    Het eerste lange verhaal (later wordt dit album nummer 1) verscheen vanaf november 1958 in de krant Het Volk en in 't Kapoentje. In die periode tekent Jef Nys ook nog enkele andere ernstige en realistische verhalen. Naast Jommeke heeft Jef Nys nog andere figuren gecreëerd. Zo maakte hij in 1954 de strip De lotgevallen van Amedeus en Seppeke voor Het Handelsblad. In 1955 eindigde het stripleven van Amedeus en Seppeke en maakte het plaats voor Jommeke. Tussen 1962 en 1967 liep gedurende 11 albums de kinderreeks Met Langteen en Schommelbuik voorwaarts naast de op dat moment aan populariteit winnende Jommekesreeks. Vanaf september 2002 wordt deze reeks heruitgegeven.

    Eind jaren zestig was er even een zijsprongetje naar de film. Jef Nys verfilmde zelf een van zijn verhalen: De schat van de zeerover (film) , waarin vooral familieleden meespeelden.

    Jef Nys overleed thuis op 20 oktober 2009.

    bron: Wikipedia

     

    Teken het rouwregister

Rouwregister

  1. Mathias DB brandde een kaars
  2. Mirella Talloru mijn oprechte deelname! plaatste een bloem

    mijn oprechte deelneming!

  3. Mirella Talloru plaatste een bloem

    Mijn oprechte deelneming

  4. Mirella Talloru

    Mijn oprechte deelneming

  5. Mirella Talloru plaatste een bloem

    Mijn oprechte deelneming!

  6. Renquin - Roosen plaatste een bloem
  7. rust in vrede xx plaatste een bloem
  8. lhily x plaatste een bloem
  9. Senne plaatste een bloem
  10. Lieze Ysenbaardt

    Ik ben altijd al een grote fan geweest van jommeke, met het horen van de overlijdenis van Jef Nys was ik zeer erg geschrokken. ik wens de familie en vrienden van Jef Nys heel veel moed en sterkte toe!!

    bedankt Jef Nys voor de leuke momenten die u mij bezorgd heeft met uw strips!