Nieuws


“veerleenan


Op 8 en 9 oktober vindt in Willebroek de eerste rouwbeurs van Vlaanderen plaats. ‘De Dood Leeft!’ is een initiatief van Veerle Vanassche (42) en Amy Indjai (40). Ze zijn allebei actief in de sector en willen de thema’s rond afscheid nemen, rouw en verlies bespreekbaar maken en op die manier het taboe helpen te doorprikken.

Het evenement vindt niet plaats in een kille beurshal. Er zijn geen formele standen, geen maatpakken en het wordt al helemaal geen doodse bedoening.” Veerle en Amy zetten meteen de puntjes op de i. Het initiatief is gericht naar iedereen, zowel naar ondernemers binnen de sector, maar ook naar de man in de straat, de leerkracht op school, de collega op het werk, de (groot)ouders met de (klein)kinderen, studenten, … “We willen tonen dat het aanbod rond afscheid, rouw en verlies groot is – en dat er ontzettend veel mensen zijn, die op een warme en betrokken manier, troost en hulp kunnen bieden. Ze reiken een zachte hand naar rouwenden en mensen die bewust met afscheid bezig zijn.

Amy is actief als rouwinspirator. “Ik ben begonnen als rouwcoach. Ik begeleidde mensen na een verlies. Als rouwinspirator wil ik ondernemers uit de sector, en de rouwenden zelf, de mogelijkheden tonen op het vlak van afscheid, rouw en verlies. Ik wil iets in beweging zetten. We mogen ons na een verlies niet wegstoppen in een kast. Ik wil het bespreekbaar maken. De dood hoort nu eenmaal bij het leven. De enige manier om rouw te ontlopen is tijdens het leven geen liefdevolle relaties aan te gaan. Het is omdat het ons niet geleerd word van jongs af aan om verdriet te dragen dat we later het moeilijk vinden om om te gaan met eigen verdriet en dat van andere.

Veerle werkte jarenlang in de evenementensector. Tijdens de coronacrisis, toen die sector helemaal stil viel, was dit voor haar een moment om die stilte aan te grijpen. “Ik wou meer gaan betekenen voor mensen en wilde mijn rugzak met organisatorische vaardigheden hierbij kunnen inzetten. Voor mij vielen alle puzzelstukken in elkaar in de functie van begrafenisondernemer. Na deze opleiding succesvol te hebben afgerond, kon ik ervaring opdoen bij diverse uitvaartondernemingen. Echter voelde de manier van werken voor mij niet altijd juist. Ik miste warmte, betrokkenheid en persoonlijkheid. Want, dát is voor mij de essentie bij afscheid nemen. Ik startte mijn eigen onderneming en ging op zoek naar gelijkgestemden. Een jaar later heb ik mijn netwerk kunnen uitbreiden met enkele uitvaartverzorgers waar ik momenteel, in partnership, mee samenwerk en persoonlijke uitvaarten vormgeef. Als mijn zoektocht een jaar duurde… hoe kunnen rouwenden dan op een week tijd de mensen vinden waarbij ze zich gehoord en omarmd voelen?"

In die zoektocht kruisten Veerle en Amy elkaars wegen. “Er was meteen een klik. We wilden allebei meer gaan ondernemen om de thema’s afscheid en verlies bespreekbaar te maken. We voelen dat daar een enorme behoefte aan is. Zowel vanuit de maatschappij, waarbij het aanbod onvoldoende bekend is, als vanuit de uitvaartsector, die op zoek is naar manieren om nog persoonlijker te kunnen begeleiden. Tot nu toe was er geen passend podium om je als ondernemer in de rouwsector te profileren. Er zijn zoveel mooie projecten rond afscheid en troost waarvan mensen het bestaan niet eens weten. En dat is zo jammer! Met ‘De Dood Leeft!’ willen we deze mensen samenbrengen en hen op een warme manier verbinden. We willen laten zien hoeveel schoonheid er beschikbaar is voor zij die afscheid nemen, zij die rouwen en zij die bewust met de thema’s bezig zijn.

“veerleenan


De rouwbeurs draait om drie pijlers: afscheid, rouw en troost. Daarom kozen Veerle en Amy voor een sfeervolle, warme locatie om de bezoekers te ontvangen. “Hoeve De Vleug, een gloednieuwe evenementenlocatie in Willebroek, is een plek met een zachte uitstraling en met veel licht en ruimte. Net datgene wat we aan de bezoeker willen bieden.”

Iedereen is welkom, want verlies… dat draagt iedereen met zich mee. Zowel binnen het gezin, als op het werk, op school… Dus, ook bedrijfsleiders, leerkrachten, hulpverleners, mantelzorgers, … zijn welkom op De Dood Leeft! Ze kunnen er in gesprek gaan met ondernemers, maar zich ook laten informeren om afscheid bespreekbaar te maken binnen het gezin, op het werk, in de vereniging en op school.

Een verlies overkomt je. We staan er niet bij stil tot het je overvalt. “En dat is jammer. Want, we weten allemaal dat we de dood op een dag in de ogen kijken. Waarom zouden we het dan niet omarmen en bewust een aantal keuzes maken, wat ons doorheen het leven rust zou brengen. We kiezen er bewust voor om de schoonheid binnen afscheid en rouw te belichten aan de hand van inspirerende activiteiten, boeiende sprekers, vernieuwende workshops, een unieke troostshop en meer. We geven ruimte om te verbinden, te herdenken en te beleven. Met jezelf, en met anderen.

De afgelopen jaren is de sector enorm geëvolueerd. Vroeger moest de kerk vol zitten. Tijdens corona hebben we ook de kracht gezien van een intiem afscheid. Bovendien hoeft nu niet alles meer geconcentreerd te zijn op de dag van de uitvaart. We kunnen onze tijd nemen om een afscheid vorm te geven en voor te bereiden.

De Dood Leeft! wil vooral luisteren naar de bezoeker. En hem een passende begeleiding aanreiken die past bij datgene waarnaar hij zoekende is. In alle vrijheid.” besluiten Veerle en Amy.

Praktisch

De Dood Leeft!’ vindt plaats op 8 en 9 oktober van 10u00 tot 18u00 in Hoeve De Vleug, in Willebroek.
40 exposanten verbinden met de bezoeker rond afscheid, rouw en troost.
Ook worden er uiteenlopende lezingen en workshops georganiseerd.

Inkomprijs: 15,00€ per persoon, jongeren onder de 18 jaar hebben gratis toegang.
Alle info en tickets op www.dedoodleeft.be