Nieuws

De renaissance van het herinneringsprentje en de rouwbrief

“Ik leer het levensverhaal van de overledene kennen en maak zo een persoonlijk ontwerp”

Een rouwbrief en een bidprentje. Vaak zijn dat de laatste twee herinneringen die we hebben van onze geliefden. Jammer genoeg zijn ze vaak ook erg onpersoonlijk. “Toch willen de nabestaanden meer en meer een persoonlijke uitvaart”, vertelt Angélique Savat. Met Rouwatelier blaast ze een nieuwe wind door de stoffige sector.

Twaalf jaar geleden nam Angélique Savat - fotografe in bijberoep - een drukkerij over die zich specialiseerde in rouwkaartjes op fotopapier. Die doopte ze om tot Rouwatelier. Al snel verbreedde ze haar focus en ging ze ook op andere papiersoorten rouwkaartjes drukken. Haar handelsmerk bleef echter ongewijzigd: ontwerpen die breken met het oude vertrouwde. “Na enkele jaren vroegen klanten me of ik ook rouwbrieven kon ontwerpen”, vertelt Angélique. “Ze waren de stoffige ontwerpen die ze bij de begrafenisondernemer te zien kregen beu. Sindsdien specialiseer ik me in rouwdrukwerk in het algemeen.”

Wat maakt jouw prentjes en brieven zo uniek?

“Vaak maak ik ze op maat van de overledene. Ik leer hun levensverhaal kennen en ontwerp iets dat hen op het lijf geschreven is. Onlangs ontwierp ik een rouwbrief voor een man die zijn hele leven een platenzaak uitbaatte. Op de voorkant prijkt een platenspeler en binnenin staat een stapel elpees. Voor de tekst ging ik aan de slag met songteksten. Het zijn projecten als deze die me de meeste voldoening geven. De dochter van de overledene zei me dat ze nog nooit zo’n mooie rouwbrief had gezien. Nabestaanden willen meer en meer een persoonlijke uitvaart.”

(Lees verder onder de foto)

“rouwatelier

Toch is niet al je werk op maat gemaakt.

“Neen, dat klopt. Ik ontwerp ook een assortiment aan voorgedrukte prentjes en rouwbrieven die nabestaanden uit een catalogus bij hun begrafenisondernemer kunnen kiezen. Toch zijn ook die ontwerpen heel anders dan de klassieke prentjes en brieven die je overal vindt. Ook hier straalt de persoonlijkheid van de overledene door. Nabestaanden die dat willen kunnen alle prentjes en brieven trouwens ook rechtstreeks bij mij bestellen als hun begrafenisondernemer ze niet aanbiedt.”

Naast drukwerk verkoopt Rouwatelier ook koesterattenties. Wat zijn dat?

Koesterattenties zijn kleine geschenken die je aan de nabestaanden kan geven. Ook hier ben ik vertrokken vanuit dezelfde vraag: Waarom is alles zo onpersoonlijk? Een kaartje met ‘innige deelneming’ of ‘sterkte’ is immers zo afstandelijk. Met Rouwatelier verkoop ik kaartjes met een persoonlijke boodschap. Daarnaast bieden wij ook originele kaarsen, koesterboxen en koesterplankjes aan. Die kunnen de nabestaanden een mooi plekje geven in huis. Zo’n koesterattentie is ook een fijne ijsbreker voor die momenten waarop je vaak niet weet wat zeggen.”

(Lees verder onder de foto)

rouwatelier kaartje

Je bent dag in dag uit bezig met de dood. Denk je hierdoor ook meer na over je eigen uitvaart?

“Ik ben ze nog niet aan het plannen, maar weet wel al wat ik wil. Het grootste cadeau dat je je nabestaanden kan geven, is je uitvaart bij leven al voorbereiden. Leg een mapje aan met een foto, een paar instructies, een lied dat je absoluut wil laten spelen, je verzekeringsdocumenten,… Zo bespaar je je omgeving tal van moeilijke keuzes. Ik wil later geen klassieke uitvaart in een kerk, maar een persoonlijke dienst aan de rivierbedding. En daar horen - dat spreekt voor zich - ook persoonlijke rouwbrieven en prentjes bij. Die ga ik zeker zelf ontwerpen.”

Kies voor een mooie laatste herinnering met de rouwbrieven, prentjes en koesterattenties van Rouwatelier. Ontdek er alles over op www.rouwatelier.be.

Bezoek de website