Nieuws

Expo over rouwen wil taboe doorbreken: “Over verlies moet je binnen je gezin en vriendenkring zonder taboes kunnen praten”

Hasselt - Tot en met 11 mei kan iedereen vrij terecht in de MAD Gallery van PXL-MAD School of Arts voor de eerder ongewone tentoonstelling ‘In Absence’ rond rouwen. Curatoren Karen Wuytens en Nadia Sels verzamelden allerlei rouwobjecten, sieraden en kunstwerken.

“rouwbeurs pxl zetel

© Sven Dillen

Zo’n 10.000 objecten die achterblijven

Bezoekers kunnen zich verwachten aan tal van compleet verschillende objecten die elk op hun manier met ‘rouwen’ te maken hebben. “Zo zijn er tientallen doordeweekse objecten die mensen doen denken aan een overleden dierbare”, vertelt Karen Wuytens, die vijf vrouwen bezocht die, net als zijzelf, hun man verloren. “Wanneer mensen overlijden hebben ze naar schatting zo’n 10.000 objecten die achterblijven: koffietassen, een bidprentje, kledij, juwelen... Zelf heb ik gesprekken met de vrouwen gevoerd en daaruit is telkens een kunstwerk ontstaan. Die moeten het rouwproces helpen. We hebben de verhalen in een boek verwerkt, samen met foto’s van Maxim Bloemen, die ook geëxposeerd worden.”

Kopjes

Vormgeefster van dat boek is Cathérine Verboven die ook zorgt voor een opvallend item op de expo: een reeks koffiekopjes. “Koffiedrinken is het symbool van het verwerken van een verlies van een dierbare”, zegt Cathérine. “Karen heeft samen met Studio Pieter Stockmans een set van twee kopjes ontworpen die mensen kunnen samenbrengen.”

“rouw expo pxl kopjes

© Sven Dillen

Evenementen

Daarnaast bevat de expo ook werken van onderzoekers en docenten van PXL-MAD, gerenommeerde kunstenaars als Hans Op de Beeck, Berlinde De Bruyckere, Stefan Peters en verschillende stukken van internationale musea als Tot Zover (Amsterdam) en Museum fur Sepulkralkultur (Kassel). “Tijdens de expo zijn er ook verschillende evenementen zoals een tekenworkshop, panelgesprek, lezingen en een boekvoorstelling”, zeggen curatoren Karen en Nadia. “Over verlies moet je binnen je gezin en vriendenkring zonder taboes kunnen praten”, vindt mede-initiatiefnemer Filip Weyers van uitvaartplanner Sereni. “Kunst en cultuur verlagen de drempel om dat te doen. We willen met deze tentoonstelling, die best uniek is in ons land, gezinnen bewust laten stilstaan bij verdriet en hen inspiratie geven om het gesprek met elkaar aan te gaan.”

“rouwexpo pxl veulen

© Sven Dillen

Grootste archief nazivervolging

Naast de expositie in de MAD Gallery is van 17 april tot 4 mei ook #StolenMemory te zien op de campus. Deze internationaal reizende expocontainer van de Arolsen Archives is het grootste archief over nazivervolging ter wereld. Stolen Memory focust op persoonlijke bezittingen (juwelen, foto’s, horloges...) van gedeporteerde concentratiekampgevangenen, die door de nazi’s geconfisqueerd werden en nog niet aan erfgenamen terugbezorgd konden worden.

De tentoonstelling ‘In Absence’ en bijhorende evenementen vinden plaats van 20 april tot 11 mei in het nieuwe gebouw ‘G’ van PXL-MAD in Hasselt en zijn elke dag vrij te bezoeken tussen 14 en 18 uur. Het programma vind je op ontroerd.be/in-absence/

Ontdek het volledige programma