Nieuws

‘De Dood Leeft!’ is er voor iedereen

Op 7 en 8 oktober vindt in Willebroek de tweede editie plaats van ‘De Dood Leeft!’, een zogeheten rouwbeurs. Bezielster Veerle Vanassche heeft wat moeite met dat woord want het begrip ‘beurs’ dekt de lading absoluut niet. Maar waar staat ‘De Dood Leeft!’ dan wel voor?

Veerle: “Ik heb het juiste woord nog steeds niet gevonden (lacht) maar onze tweedaagse staat heel ver af van wat doorgaans met een beurs wordt geassocieerd. Op deze plek brengen we mensen samen om thema’s rond afscheid nemen, verlies en rouw bespreekbaar te maken. Uit onze eerste editie hebben we alvast geleerd dat er nood is aan een dergelijk initiatief en bijgevolg hebben we nauwelijks aan onze formule geraakt. We willen vooral rust brengen en de ruimte geven aan onze bezoekers om op eigen tempo op bezoek te komen. Ze komen met wie ze willen: met hun gezin, met vrienden, met collega’s of alleen. We merken in elk geval dat de drempel in vergelijking met vorig jaar minder groot is.”

beurs impressie

(Foto van afscheidsfotografen.be)

Een rustige plek in het groen

‘De Dood Leeft’ wordt georganiseerd in Hoeve De Vleug, een rustgevende plek in het groen die in niets te vergelijken valt met een kille evenementenhal. In de gerestaureerde hoeve zijn verschillende ruimtes met elkaar verbonden waardoor gezelligheid en kalmte centraal staan. Maar ook de buitenruimte wordt benut voor bepaalde activiteiten en workshops. Tot slot zijn er ook gastsprekers van de partij die hun eigen ervaringen delen en daarmee taboedoorbrekende onderwerpen aansnijden.

Veerle: “Dit jaar hebben we ons programma met gastsprekers uitgebreid met nieuwe gezichten zoals onder meer Evi Hanssen, Wim Distelmans en Leen Dendievel. Ze brengen elk hun eigen verhaal en delen hun expertise waardoor we een nog rijker en breder aanbod kunnen brengen. We voelden vorig jaar al duidelijk aan dat er iets beweegt, dat de tijd meer dan rijp is om open over deze gevoelige thema’s te praten. Uiteindelijk wordt iedereen geconfronteerd met afscheid nemen en rouw. Het gaat niet louter over afscheid nemen van dierbaren. Rouwen doe je ook bij een (echt)scheiding, het verlies van een huisdier, het verlies van mobiliteit of een job, of mensen die afscheid nemen van hun thuis bij het verhuizen naar een woonzorgcentrum. Iedereen vindt hier een luisterend oor en handvaten die helpend en helend kunnen zijn.”

in het groen

(Foto van afscheidsfotografen.be)

Het evenement werkt bijgevolg niet rond strikte thema’s maar is opgedeeld in toegankelijke zones. Maar hoe zit dat precies? Wat mogen de bezoekers concreet verwachten?

Veerle: “Wij gebruiken bewust niet enkel het interieur van de hoeve maar betrekken daar ook de mogelijkheden van de buitenruimtes bij. Binnen kan je vrij rondwandelen en kennismaken met de standhouders. Dat zijn er dit jaar iets meer dan 40 en het zijn allemaal ondernemers die met hart en ziel in de sector werkzaam zijn.

Het aanbod is heel breed, het gaat heus niet om uitvaartplanners alleen. Wat workshops betreft, gaan we op een creatieve manier aan de slag met activiteiten. We inspireren en informeren over hoe het anders kan. Want waarom zou je bijvoorbeeld niet zelf een urne maken? En wat doet een afscheidsfotograaf precies? Meer dan je kunt vermoeden. Onze bezoekers zijn achteraf aangenaam verrast door de vele ideeën die hier worden aangereikt. We beperken het aantal bezoekers evenwel zodat het geen overrompeling wordt. We willen te allen tijde rust bieden en de ruimte om in dialoog te gaan.

Buiten, op het centrale plein, bevindt zich het hoofdpodium waar onze gastsprekers met de bezoekers in contact komen. Niet onbelangrijk: onze standhouders zitten niet statisch te wachten op bezoek, ze lopen ook rond en gaan spontaan in gesprek zodat alle drempels wegvallen. Maar er zijn ook bezoekers die hier bewust een rustig plekje opzoeken. Iedereen is namelijk vrij om het event te bezoeken met wie en hoe ze het zelf willen.”

standhouders

(Foto van afscheidsfotografen.be)

Tijdens de tweedaagse in Willebroek worden niet alleen mensen verwacht die rouwen maar er is ook een publiek dat met prangende vragen naar Willebroek trekt. Wie zijn die mensen?

Veerle: “We hebben bezoekers die rouwen en om die reden naar hier komen. Hier vinden ze een oor en vinden ze mensen die hen daarin kunnen ondersteunen. Maar ons event mikt evengoed op werkgevers bijvoorbeeld. Hoe gaan zij ermee om als er afscheid moet worden genomen van een collega? En in het onderwijs, kunnen we daar niet meer ondersteunen dan nu het geval is? Zeker wel! Er zijn ook bezoekers die zich willen voorbereiden op het moment dat afscheid moet worden genomen. Ze willen er niet plots mee geconfronteerd worden en willen nu al in contact komen met een aantal ondernemers, waar ze rust en vertrouwen vinden. En daar zitten vaak wel ontmoetingen bij die ze zich vooraf niet hadden kunnen voorstellen.

Ook voor onze standhouders is dit event de uitgelezen manier om in een ongedwongen sfeer met de bezoekers in contact te treden. Zo is het voor een uitvaartplanner niet evident om ‘zomaar’ uit pakken met de mogelijkheden die ter beschikking staan. ‘De Dood Leeft!’ maakt de barrières kleiner zodat een gesprek daarover niet ongemakkelijk aanvoelt.

Trouwens, ook kinderen zijn hier meer dan welkom. Zij hebben namelijk andere vragen en gaan anders om met afscheid nemen. Als gezin, onder vrienden, op school of op het werk kunnen praten over deze thema’s is zo ontzettend waardevol. Want, nabijheid bij afscheid en erkenning van het gemis zijn zo belangrijk. En daarin willen wij – vanuit De Dood Leeft! – ondersteuning bieden.

Praktisch

De Dood Leeft! vindt plaats op 7 en 8 oktober van 10u00 tot 18u00 in Hoeve De Vleug: Victor Dumonlaan 18, Willebroek. Meer dan 40 exposanten omarmen de bezoekers met advies rond afscheid, rouw en troost. Er zijn uiteenlopende lezingen en workshops gedurende beide dagen. Doorheen de dag zijn versnaperingen en drankjes verkrijgbaar.

Inkomprijs: € 25 per persoon. Alle info en tickets op www.dedoodleeft.be

Naar de website >