Info en Nieuws iemand steunen in rouwproces

Zo help je iemand in rouw het best

Het steunen van een geliefde kan soms moeilijk zijn. Hoe pak je dit het beste aan en wat doe je best niet? Het is belangrijk om klaar te staan voor geliefden in tijden van verdriet. Hieronder lees je hoe je dat best doet. 

Zo help je iemand in rouw het best

Je partner, een vriend(in), collega of familielid, je wilt natuurlijk altijd klaarstaan wanneer je te horen krijgt dat een geliefde verdriet heeft door een overlijden. Soms is het lastig om hier op een gepaste manier mee om te gaan, want hoe help je iemand nu eigenlijk tijdens een rouwproces? En welke uitspraken laat je best achterwege?

Om iemand te kunnen helpen tijdens het rouwen, is het raadzaam om zelf te begrijpen hoe het rouwproces werkt. Eenzaam en verdrietig met veel ups and downs. Er is geen juist of fout en er bestaat geen handleiding als het gaat om het rouwproces. Erkennen dat iemand veel pijn en leed heeft, doet al veel. Ook verschilt het hoe iemand met verlies omgaat. Het is namelijk een erg persoonlijk proces. Ondanks de verschillen is het wel raadzaam om de kenmerken te erkennen, want alleen zo kan je iemand echt helpen.

De juiste hulp

Iemand die rouwt, heeft het ontzettend moeilijk. Zorg daarom dat je er bent en biedt passende hulp aan. Een schouder om op te huilen, een lief berichtje of een bezoekje brengen. Een klein gebaar maakt immers een groot verschil. Een luisterend oor bieden kan ook veel troost geven. Je hoeft niet meteen met oplossingen te komen, alleen luisteren kan al helpen. Begrijp dat het lastig kan zijn om over het verlies te praten, maar het is wel een manier van verwerken voor veel nabestaanden. Het luisteren biedt een uitlaatklep. Geef iemand de gelegenheid zijn verhaal te doen. Iemand die rouwt, heeft erkenning van zijn verdriet nodig.

“ Laat me je dragen op mijn schouders, terwijl je door de donkere dagen gaat. Ik zal er altijd voor je zijn, om je te steunen en samen kracht en heling te vinden.”

Wacht niet totdat de vraag om hulp komt

Het kan soms wat lastig zijn om te willen helpen, maar niet weten wanneer of hoe je dit kan doen. Toch is het belangrijk om dit wel te doen. Een fijne en goede manier van helpen kan zijn om juist verlichting te bieden in huishoudelijke taken, boodschappen doen en/of koken. Enkele voorbeelden:

  • doe de was
  • haal kleine boodschappen
  • bestel eten en laat het leveren bij hem of haar thuis
  • helpen met het regelen van de begrafenis
  • verzorg eventuele huisdieren

Wacht niet tot de vraag komt om hierbij te helpen, vaak komt deze vraag namelijk helemaal niet.

Wat kun je beter achterwege laten?

Een echte no-go? Dat zijn opmerkingen zoals “het leven gaat door” of “iedereen gaat ooit dood”. Zo'n uitspraken laat je best achterwege. Het zorgt er namelijk voor dat de nabestaande zich niet gehoord voelt en het gevoel krijgt dat er geen ruimte of tijd is om het verdriet te verwerken. Opmerkingen waarbij je aankaart dat het nu wel tijd is om door te leven, daar zit niemand op te wachten. Dingen als ''gelukkig heb je goed afscheid kunnen nemen'' of ''ze is nu op een mooie plek'', kunnen verkeerd overkomen. Het is waarschijnlijk goed bedoeld, maar dit zijn opmerkingen die je maakt vanuit rationele gedachten terwijl verlies en rouw alleen maar gaan over emoties.

Een klein geschenkje, als een teken van erkenning

Wanneer iemand komt te overlijden, sturen we vaak een kaartje op. Zo condoleren we de nabestaanden en wensen we ze sterkte toe in de moeilijke tijd die aanbreekt. Je toont je medeleven aan de nabestaanden. Dit kan trouwens ook digitaal op Inmemoriam.be!

De feestdagen

Het bieden van steun aan de nabestaanden tijdens de feestdagen is van onschatbare waarde. De feestdagen zijn een moeilijke tijd voor mensen die (pas) een geliefde hebben verloren. Het gemis is extra voelbaar tijdens deze periode van samenzijn en viering. Het tonen van begrip, medeleven en het bieden van een luisterend oor kan een groot verschil maken op deze dagen. Het is belangrijk te erkennen dat de feestdagen voor hen anders zullen zijn en dat het oké is om verdrietig te zijn. Laat zien dat je er bent.

Wil jij je steun betuigen of een overledene herdenken?

Ontdek alle rouwberichten