Info en Nieuws

Vind troost in de natuur: dit zijn de mooiste plekken om te wandelen in België

Het verlies van een dierbare is een van de moeilijkste ervaringen in je leven. Tijdens deze zware periode kan de natuur een bron van troost en rust zijn. Wandelen in de natuur helpt om je gedachten te ordenen, frisse lucht in te ademen en even afstand te nemen van de dagelijkse zorgen.

België heeft prachtige wandelroutes die je uitnodigen om te reflecteren en de schoonheid van de natuur te omarmen. Of je nu op zoek bent naar een stille plek om je emoties de vrije loop te laten of gewoon even weg wilt uit de hectiek, deze wandelingen kunnen je helpen om troost te vinden in deze moeilijke tijd.

We hebben de mooiste plekken in de Belgische natuur verzameld. Ontdek de eindeloze wandelroutes en kom tot rust.

 • Het Zoniënwoud - Vlaams-Brabant, Brussel, Waals-Brabant
  Het Zoniënwoud, een uitgestrekt bosgebied vlakbij Brussel, is een van de mooiste en meest serene plekken in België. De statige beukenbomen en de kronkelende paden bieden een rustige omgeving voor reflectie. Er zijn verschillende wandelroutes, variërend in lengte en moeilijkheidsgraad. Kies een rustige ochtend of namiddag om te genieten van de stilte en het gefluister van de bladeren.
 • Hoge Venen - Oostkantons
  De Hoge Venen is een uniek natuurgebied in de Oostkantons, bekend om zijn uitgestrekte veengebieden en bijzondere flora en fauna. Wandel in het oudste natuurpark van Wallonië over de houten vlonders die je door het mysterieuze landschap leiden. Dit gebied straalt een bijna mystieke rust uit. Ideaal om je gedachten te laten dwalen en troost te vinden in de ongerepte natuur.
 • Het Nationaal Park Hoge Kempen - Limburg
  Het Nationaal Park Hoge Kempen is het enige nationale park van België en biedt een indrukwekkende diversiteit aan landschappen. Van dennenbossen tot heidevelden en grindplassen, de natuur hier is prachtig en gevarieerd. Er zijn tal van gemarkeerde wandelroutes die je door dit schitterende park leiden. Een bezoek aan het parkcentrum kan je meer informatie geven over de beste wandelpaden voor jou.
 • Het Hallerbos - Vlaams-Brabant
  Het Hallerbos, vooral bekend om zijn adembenemende paarse tapijt van boshyacinten in de lente, is een magische plek om te wandelen. De bloemen bloeien meestal eind april tot begin mei, maar het bos is het hele jaar door een rustige plek om te ontsnappen aan de drukte. Wandel langs de kronkelende paden en geniet van de schoonheid en de rust.
 • Het Meerdaalwoud - Vlaams-Brabant
  Het Meerdaalwoud is een van de oudste en grootste bossen van België. Het is een perfecte plek om lange wandelingen te maken en de stilte te ervaren. De eeuwenoude bomen en de rustige paden bieden een goede omgeving om tot rust te komen en je gedachten te laten afdwalen. Nog een troef van dit woud is dat er een speciaal pad is aangelegd voor mindermobielen. Het wandelpad met uitkijkwand is dan ook geschikt voor rolstoelgebruikers. Vergeet niet om af en toe stil te staan en te genieten van de rust en de natuur om je heen.
 • De Kalmthoutse Heide - Antwerpen
  De Kalmthoutse Heide is een prachtig natuurgebied met uitgestrekte heidevelden, vennen en bossen. Het gebied heeft een groot netwerk van wandelpaden die je door de diverse landschappen leiden. De uitgestrektheid en de rust van de heide kunnen een helend effect hebben en je helpen om je hoofd leeg te maken en tot rust te komen.
 • Het Park van Tervuren - Vlaams-Brabant
  Het Park van Tervuren, onderdeel van het Zoniënwoud, biedt een combinatie van bosrijke wandelpaden en prachtig aangelegde tuinen en vijvers. De rustgevende omgeving en de mooie uitzichten maken dit park een ideale plek voor een rustige wandeling. Er zijn verschillende routes die je langs historische gebouwen en door serene bosgebieden leiden.
 • De Semoisvallei - Zuidelijke Ardennen
  De Semoisvallei, gelegen in de Ardennen, biedt schilderachtige wandelingen langs de rivier de Semois. Dit gebied staat bekend om zijn groene valleien, steile hellingen en idyllische dorpjes. Een wandeling langs de kronkelende rivier, met zijn rustgevende geluid van stromend water, kan je helpen om je zorgen even opzij te zetten. De bossen en weiden langs de Semois bieden tal van rustige plekjes om even te zitten en te reflecteren.
 • De Lommelse Sahara - Limburg
  De Lommelse Sahara, een uniek natuurgebied in Limburg, biedt een bijzonder landschap van zandduinen en helderblauwe meren. Dit verrassende stukje natuur in België voelt bijna aan als een kleine woestijn en biedt een compleet andere wandelervaring. De uitgestrektheid en de stilte van dit gebied kunnen helpen om je gedachten te ordenen en een gevoel van rust te vinden. Wandelen door de zandduinen, met het zachte zand onder je voeten en het geluid van de wind, kan een bijna meditatieve ervaring zijn.

Of je nu alleen wandelt of samen met een dierbare, de natuur kan een helende en troostende kracht zijn in tijden van verdriet. Deze prachtige natuurgebieden in België bieden de gelegenheid om even stil te staan, te reflecteren en troost te vinden in de rust en schoonheid van de natuur. Plan een bezoek aan een van deze mooie plekken en laat de natuur je helpen bij het verwerken van je verlies.

Wil je ook nu even stilstaan bij het verlies van een dierbare?

Herdenk hem of haar op Inmemoriam