Info en Nieuws

Uitvaartdienst wordt feest van het leven

Terwijl vroeger de dood centraal stond, vieren we nu het leven wanneer we afscheid nemen van een dierbare. We willen de persoon herdenken zoals hij of zij echt was.

Maar er zijn ook nog andere opvallende trends:

zonnebloem

1. We vieren het leven

De grootste tendens volgens de uitvaartondernemers is de creativiteit van de familie. “Van een uitvaart in het atelier van de pottenbakker tot een afscheidsplechtigheid onder de druivelaar van een hobbyistwijnbouwer met nadien geen klassieke koffietafel, maar een glas van de eigen wijn, alles kan”, aldus Marysia Kluppels van Dela.

“Terwijl een uitvaart vroeger in het teken van de dood stond, vieren we vandaag het leven. We willen tijdens het afscheid des te meer tonen wie de persoon was en wat hem of haar uniek maakte.”

Een uitvaart is tegenwoordig enorm persoonlijk en de uitvaartondernemer doet er alles aan om hier tot in het uiterste in mee te gaan. “Het recept van grootmoeders wafels op het prentje in plaats van een afscheidsgedicht, of bloemzaadjes van zonnebloemen die je via een afscheurstrookje van het herdenkingskaartje kan scheuren om zo de lievelingsbloemen van de overledene later te kunnen zaaien, je kan het zo gek niet bedenken. We merken dan mensen tegenwoordig geen limieten hebben en wij doen er alles aan om op elke vraag in de te gaan”, zegt Tom Pues van Pues Begrafenissen.

2. Ceremonies in openlucht

Een aantal jaar geleden zagen we de uitvaart- plechtigheden van de kerk naar de aula ver- schuiven. Vandaag kiezen we er steeds vaker voor om zelfs buiten de aula afscheid te nemen van onze dierbaren. Vooral buitenceremonies zitten sterk in de lift. “Mede door corona moesten we creatief zijn. Buiten was meer mogelijk dan binnen. Mensen kozen dan ook steeds vaker voor een plechtigheid buiten”, zegt Tom Pues. Steeds meer uitvaartondernemers bekijken zelfs of ze een buitenaula kunnen inrichten. “Wij in elk geval”, meldt Tom Pues. “Ik ben zelf een echte scout en hou enorm van de buitenlucht. Het spreekt steeds meer mensen aan om op een mooie locatie in de natuur afscheid te nemen. Uiteraard is dit wel weersgebonden en is dit in de zomer meer in trek dan in de winter. Maar ook na corona is dit zeker een blijver.” Bij Dela zien ze dezelfde trend. “Terwijl vroeger een afscheidsplechtigheid in de kerk standaard was, zien we steeds meer creativiteit”, zegt Marysia Kluppels, woordvoerder van uitvaartcoöperatie Dela.” De buitenuitvaarten zijn een tendens. Heel wat ondernemers werken nu al met mobiele aula’s, zodat ze op verplaatsing een afscheidsceremonie kunnen organiseren. Dit gaat van luxetenten op locatie tot ceremonies volledig in openlucht. De connectie met de natuur is over het algemeen sterk toegenomen. Daar waar ze zijn, wordt goed gebruik gemaakt van natuurbegraafplaatsen in een bos of natuurpark. Nog niet elke gemeente heeft echter een natuurbegraafplaats.”

openlucht ceremonies

3. Livestream blijft

Elk afscheid is uniek en exclusief. Of het nu in grote of kleine kring gebeurt. “Tijdens corona konden we enkel in kleine kring afscheid nemen. Families die dat voordien ook al deden, zullen dit met minder schroom blijven doen”, zegt Marysia Kluppels. “Maar we zien toch dat de uitvaarten opnieuw groter worden, mensen hebben nood aan volk om zich heen en putten kracht uit de aanwezigheid van anderen. Wat wel een blijver is, daar zijn we zeker van, is de digitalisering van de uitvaarten. Van thuis uit of misschien zelfs op kantoor een uitvaart volgen via livestream, als je geen vakantiedag kan nemen of zonder er een eind te moeten voor rijden, leerden we tijdens corona kennen. Livestream zal ook na corona een succesformule blijven.”

Wil jij graag iemand herdenken? Condoleer, plaats een bloem of brand een kaarsje bij het rouwbericht.