Info en Nieuws

Gemis tijdens de feestdagen: hoe ga je ermee om?

Het najaar staat bekend als een van de meest hartverwarmende momenten van het jaar. Voor zij die een geliefde verloren daarentegen, is het heel wat moeilijker om met het feestgedruis om te gaan. Mensen in rouw willen vaak het liefst deze feestdagen overslaan, maar toch zijn er manieren om er mee om te gaan. Wat hierbij echt belangrijk is? Vooral doen waar je je goed bij voelt.

Uit het oog, maar nooit uit het hart

Vaak proberen we onze emoties weg te steken om te genieten van de mooie momenten aan de feesttafel. Maar in tijden van rouw is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Probeer de leegte in jezelf op te vullen door herinneringen op te halen met familie en vrienden. Haal mooie verhalen naar boven die je samen met je dierbare hebt beleefd of doe iets wat eigen was aan hem of haar.

Heb je ergens zin in? Gewoon doen

Je onderschat vaak hoe zwaar het voor jezelf is om met rouw om te gaan tijdens deze periode. Het vraagt veel energie en emoties om je er doorheen te “sleuren”. Het kan je goed doen om dan even de pauzeknop in te drukken. Trakteer jezelf op iets leuks waar jij voldoening uit haalt.

gemis tijdens de feestdagen

Breng je omgeving op de hoogte

Het is belangrijk dat de personen waarmee je deze dagen viert op de hoogte zijn van je situatie. Zo kan iedereen rekening houden met hoe jij je voelt en kunnen onaangename momenten vermeden worden. Ze kunnen zich ook aanpassen aan jouw emoties en je af en toe een moment van rust bieden tijdens de drukte. Zo moet jij jouw gevoelens niet weg steken.

Rituelen kunnen verenigen

De lege plek die ontstaat door het missen van een dierbare is onvervangbaar. Maar toch kan je dankzij bepaalde rituelen het gevoel krijgen dat hij of zij er nog is. Iets wat enkel jullie deden tijdens de feestdagen? Iets wat absoluut niet mocht ontbreken op de feesttafel? Je kan een persoon dichterbij halen door deze dingen te blijven doen en zo iemand op een unieke manier te herdenken.

Brand een kaarsje

Tijdens de feestdagen worden er al snel kaarsjes aangestoken. Niet alleen om het thuis gezellig te maken, maar ook om een lichtje te branden voor iedereen die er niet meer is. Het is misschien iets kleins, maar wanneer je iemand mist kan dit een groot verschil betekenen. Je geeft je verdriet een plekje en creëert het gevoel dat hij of zij er toch een beetje bij is.

Ook op Inmemoriam.be kan je een kaarsje branden om een dierbare te herdenken

Ik wil een kaarsje branden