Info en Nieuws

Condoleren: hoe pak je dat aan?

Het aanbieden van steun en troost aan degenen die een geliefde hebben verloren, is een belangrijk gebaar van medeleven. Echter, merken we dat er vaak nog een zekere verlegenheid rond hangt. Want wat is de beste manier om dit te doen? En hoe gaat deze persoon daarop reageren? Wij verzamelden advies over hoe je condoleren het beste aanpakt.

Verschillende manieren

Condoleren kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van de situatie en de relatie met de rouwende persoon. Een persoonlijk gesprek, een handgeschreven brief, een telefoontje, een digitaal rouwbericht of zelfs een eenvoudige omhelzing kan allemaal troost bieden aan iemand die rouwt.

Respecteer de wensen

Sommige mensen vinden troost in gezelschap en steun, terwijl anderen liever alleen willen zijn om hun verdriet te verwerken. Respecteer hun behoefte aan ruimte en privacy, maar laat hen wel weten dat je er voor hen bent als ze je nodig hebben.

Wees oprecht en empathisch

Gebruik woorden die uit het hart komen en vermijd clichés die hol kunnen klinken. Toon empathie met zinnen als “mijn oprechte medeleven met jouw verlies”, “voor dit verlies zijn geen woorden”, “ik denk aan je”. Wil je graag een mooie tekst schrijven? Dan kunnen deze mooie condealance teksten je inspireren.

Geef specifieke steun

Bied specifieke steun aan in plaats van vage aanbiedingen. Dit kan de rouwende persoon het gevoel geven dat ze niet tot last zijn als ze daadwerkelijk hulp nodig hebben. Bied bijvoorbeeld aan om boodschappen te doen, maaltijden te bereiden of te helpen met huishoudelijke taken.

Deel herinneringen

Het delen van herinneringen kan troostend zijn voor de rouwende persoon om te horen hoe hun dierbare werd gewaardeerd en geliefd door anderen. Het helpt om de herinnering aan de overledene levend te houden en kan een bron van kracht en troost zijn in moeilijke tijden.

Luister actief

Soms is het beste wat je kunt doen tijdens het condoleren simpelweg luisteren. Laat de rouwende persoon praten over hun geliefde en hun gevoelens. Toon begrip voor hun emoties en vermijd het geven van ongevraagd advies.

Gewoon doen

Twijfel je over het juiste moment of überhaupt of je gaat condoleren? Ons advies bij twijfel is: gewoon doén. Want zelfs als woorden tekortschieten kan de eenvoudige daad van aanwezigheid al troostend zijn. Het laat de rouwende persoon weten dat ze niet alleen zijn en dat er mensen zijn die om hen geven.

Wil jij graag jouw medeleven en steun betuigen aan iemand die recent een geliefde heeft verloren?

Je kan ook condoleren op Inmemoriam.be