Info en Nieuws

Burgerlijke of Kerkelijke uitvaart

Wat zijn de verschillen tussen een kerkelijke en een burgerlijke uitvaart?

Een kerkelijke uitvaart:

Gelovigen die hun dierbare overledene een afscheid willen geven volgens de protocollen van het geloof kiezen voor de kerkelijke uitvaart. Deze diensten vinden plaats in een kerk en bevatten kerkelijke rituelen. Er wordt gebeden, er is kerkelijke muziek en er worden Bijbelverhalen voorgelezen. Binnen het geloof bestaan er verschillende strekkingen, waardoor niet alle kerkelijke diensten hetzelfde verlopen.

Een burgerlijke uitvaart:

Bij een burgerlijke uitvaart hebben de nabestaanden meer vrijheid: de uitvaart wordt volledig op maat samengesteld. Deze diensten vinden plaats in een aula bij de uitvaartondernemer, in het crematorium of op een andere locatie naar keuze.

Een burgerlijke afscheidsplechtigheid is meestal zeer gepersonaliseerd met muziek en persoonlijke teksten van de nabestaanden.

Een uitvaart is zeer persoonlijk. Ook de keuze tussen een kerkelijke of een burgerlijke uitvaart moet gemaakt worden: welk soort uitvaart sluit aan bij de wensen van de overledene en van de nabestaanden? Onthoud vooral dat er geen juiste of foute keuze bestaat.