Info en Nieuws

7 podcasts over rouwen en verlies

Podcasts schieten als paddestoelen uit de grond. De kans is dan ook vrij groot dat jij er al eentje hebt beluisterd. Maar wist je dat er ook podcasts bestaan over rouwen en verlies? Wij sommen er alvast enkele voor jou op.1. ‘Weg’ van Sofie Verschueren

weg podcast

In 2018 kreeg Sofie een rotjaar voorgeschoteld. Ze verloor haar kindje, haar job en haar broer op korte tijd. Daarbovenop werd haar lief ook nog eens met spoed geopereerd na een val. De downs volgenden elkaar op en het was moeilijk om door te blijven gaan.

Sofie ging en gaat op zoek naar manieren om alles een plaats te geven. Die deelt ze maar al te graag in haar podcast Weg.

Beluister de podcast2. ‘Mijn psycholoog zegt’ van Robine en Annetje

mijn psycholoog zegt podcast

Robine en Annetje zijn twee jonge psychologen die met hun podcast ‘Mijn psycholoog zegt’ verschillende thema’s bespreekbaar maken. Hiervoor nodigen ze steeds een persoon uit het vakgebied uit. In de aflevering ‘Rouwen is anders leren vasthouden’ is dat Manu Keirse, een autoriteit op het vlak van rouwen en verlies in België en Nederland.

In de aflevering wordt besproken hoe je als nabestaande je hart, je hoofd en je handen kan gebruiken wanneer je te maken krijgt met een verlies.

Beluisteren op Spotify Beluisteren op Apple Podcasts3. ‘Dag voor dag’ van Liesbeth

dag voor dag podcast

In ‘dag voor dag’ babbelt Liesbeth met mensen die net zoals haar iemand verloren hebben. Niet in een fancy opnamestudio, maar gewoon thuis aan de keukentafel. Ze praten over verlies, de pijn die erbij komt kijken, het doorleven erna en nog veel meer.

Een podcast die je kan helpen wanneer je zelf iemand verloren hebt, of wanneer je iemand die door een rouwproces gaat beter wil begrijpen en helpen.

Beluister de podcast4. ‘Pedagogisch Verantwoord’ van Thyme en Lars

pedagogisch verantwoord podcast

In deze aflevering van ‘Pedagogisch Verantwoord’ hebben Thyme en Lars het over kinderen leren rouwen. Hoe begeleid je kinderen die een verlies meemaken? Wat vertel je wel, en misschien niet? En wat als ze vragen hebben waar je zelf geen antwoord op hebt?

Ook hier laat dé rouwexpert van België en Nederland Manu Keirse zijn licht op schijnen.

Beluister de podcast5. ‘Rouwe Vrouwen’ van Alexandra en Karlijne

rouwe vrouwe podcast

Met ‘Rouwe Vrouwen’ willen Alexandra en Karlijne het bewustzijn rond rouwen en verlies aanwakkeren. Het woord doodzwijgen staat niet in hun woordenboek en willen ze resoluut de wereld uit helpen. Wat doet een verlies met een mens en welke impact heeft het? Of hoe kan je als buitenstaander helpen? Slechts enkele vragen die gesteld worden tijdens de podcast.

Afscheid nemen hoort helaas bij het leven en vroeg of laat krijgt iedereen ermee te maken. Verhalen over licht, liefde en troost kunnen daarbij helpen.

Beluister de podcast


6. 'Na de rouwstoet' van Studio Brussel

na de rouwstoet podcast

In deze nieuwe podcast van Studio Brussel neemt Nona Van Braeckel ons mee in haar ontdekkingstocht na het verlies van haar vader. Ze praat openhartig met lotgenoten en verkent hoe je je leven weer oppikt na rouw en verdriet. 'Na de rouwstoet' biedt een openhartige kijk op hoe verlies altijd bij je blijft, maar ook hoe je uiteindelijk de weg terugvindt naar levensvreugde.

Een podcast die, ondanks de zware onderwerpen, een optimistische kijk biedt op het pad naar herstel.

Beluisteren op Spotify Beluisteren op VRT MAX


7. ‘Last Goodbye’ van VRT

last goodbye podcast

VRT's "Last Goodbye" biedt een unieke en ontroerende luisterervaring waarin Joris Hessels bekende Vlamingen vraagt welke tijdloze platen zij willen laten spelen tijdens hun begrafenis.
In deze podcast kijken de gasten terug op hun leven via hun muzikaal afscheid, en ontdekken we hoe ze herinnerd willen worden. De verrassende muzikale keuzes geven een bijzondere inkijk in hun harten en drijfveren.

"Last Goodbye" is een podcast die niet alleen ontroert, maar ook inspireert en troost biedt in het rouwproces, door de kracht van muziek en persoonlijke verhalen.

Beluisteren op Spotify Beluisteren op VRT MAX


Heb je een dierbare verloren en wil je hem of haar gedenken? Dan kan dat op Inmemoriam.be door een kaarsje te branden of een bloem te plaatsen.

Ontdek alle rouwberichten