Info en Nieuws

3 alternatieven voor een traditionele uitvaart

90% van alle uitvaarten gebeurt vandaag in de vorm van een begrafenis of crematie. Maar wist je dat er ook tal van alternatieven zijn voor de traditionele uitvaart? Wij geven je alvast meer info over 3 andere manieren voor een uitvaart.

Humusatie

Het woord zegt het zelf: bij humusatie wordt het lichaam langzaam omgezet in humus. Dit gebeurt tijdens een gecontroleerd proces van 4 fases:

  1. Het lichaam wordt zonder balseming gewikkeld in een afbreekbare linnen doek.
  2. De dierbare wordt begraven in een plantaardige mix, die daarna bedekt wordt met stro, bladeren en grasmaaisel.
  3. Na zo’n 3 maanden kunnen zaken zoals metalen en protheses worden verwijderd. De beenderen en het gebit worden vermalen en opnieuw toegevoegd aan de mengeling.
  4. Na 1 jaar is het volledige lichaam omgezet en beschik je over vruchtbare humus.

Dit alles gebeurd in een volledig afgesloten en beschermde metamorfose-tuin. De humus kan vervolgens voor verschillende zaken worden gebruikt. Een herinneringsboom met gedenksteen op een daarvoor voorziene plaats. Of de familie kan de humus ook thuis of elders gebruiken voor het planten van een boom of plant ter nagedachtenis van de dierbare.

Humusatie is reeds toegestaan in het Brusselse Gewest, maar nog niet in Vlaanderen en Wallonië. Zou je graag willen dat hier verandering in komt? Dan kan je de petitie tekenen van humusatie.be.

humusatie

Resomatie

Bij de gekende crematie komen er door de verbranding heel wat schadelijke stoffen vrij. De uitvaartsector ging op zoek naar een meer milieuvriendelijke uitvaart manier en kwam zo bij resomatie terecht. Een ander woord voor resomatie is daarom ook bio-cremeren.

Resomatie gebeurt niet door middel van vuur, maar met water. Het lichaam wordt geplaatst in een samenstelling van water en alkali (een bepaald zuur). Het water wordt verwarmd tot een temperatuur van 150 tot 180 graden, waarbij alle weefsels oplossen. Net zoals bij een crematie blijven enkel de beenderen over, die verwerkt worden tot het as dat in de urne wordt bewaard.

Doordat het proces van resomatie een veel lagere temperatuur vergt dan een crematie (een oven gaat tot wel 1100°C), is er veel minder energie nodig. Verder duurt een resomatie ongeveer even lang als een crematie. Zo kan dit gewoon gebeuren tijdens de koffietafel. De as na het resomeren is trouwens veel witter van kleur.

Ook resomatie is op dit moment nog niet toegelaten in België.

resomatie

Cryomatie

Bij de uitvaarttechniek van het cryomeren wordt het lichaam bevroren. Uiteindelijk zal het zo net zoals bij crematie vergaan tot een poeder. Het cryomatie proces verloopt in 6 stappen:

  1. 10 dagen lang wordt het lichaam gekoeld tot -18°C.
  2. Het bevroren lichaam wordt ondergedompeld in vloeibare stikstof.
  3. Kleine trillingen zorgen ervoor dat het stoffelijk overschot uiteenvalt in poederdeeltjes.
  4. Het poeder wordt gedroogd en resten zoals kwik en andere materialen worden verwijderd.
  5. Het poeder gaat in een kleine kist die natuurlijk afbreekbaar is.
  6. In een klein graf zal de kist in 6 tot 12 maanden vergaan tot compost.

Net zoals bij humusatie kan er dus na cryomatie voor gekozen worden om iets te planten op het graf. Dat is trouwens ook wat Promessa Organic, de ontwikkelaars van cryomatie uit Zweden, aanraadt om de impact zo klein mogelijk te houden. Cryomatie is echter nog nergens ter wereld toegelaten.

Heb je speciale wensen of ben je toch eerder op zoek naar een gewone uitvaart: je begrafenisondernemer weet raad. Je vindt ze terug in onze adressengids.

Adressengids bekijken