Info en Nieuws Hoe leg je jouw uitvaartwensen vast?

Uitvaarwensen vastleggen

Een afscheidsceremonie voor jezelf is iets waar je liever niet bij stilstaat. Toch is het een goed idee om hierover na te denken, zowel voor jezelf als jouw nabestaanden. Jij kent jezelf immers het beste! In een laatste wilsbeschikking leg je jouw wensen eenvoudig vast. Ontdek hier waaraan je moet denken!

Waarom een laatste wilsbeschikking opstellen?

Een afscheidsceremonie kan veel vormen en maten aannemen. Door je wensen vast te leggen heb jij controle over je eigen afscheid. Zo maak je het persoonlijk en geef je jouw nabestaanden een leidraad om te volgen. Op die manier krijgen zij de kans om te rouwen met zo min mogelijk organisatiewerk.

Bespreek je wilsbeschikking ook met je nabestaanden. Zo kan je benadrukken wat belangrijk voor je is en kunnen zij je feedback geven. Er kan namelijk altijd afgeweken worden van het document, bijvoorbeeld om budgettaire redenen.

uitvaartwensen wilsbeschikking

Wat wordt er opgenomen in een laatste wilsbeschikking?

Start met een document waarin je jouw wensen noteert. Denk er goed over na en doe dit niet over één nacht ijs. Maak er een mooi werkdocument van en laat het groeien. Nadien kan je het document laten vastleggen bij de stad.

Wat kan je er in opnemen:

  • Begraven of cremeren
  • Volgens welke levensbeschouwing wil je de plechtigheid laten verlopen?
  • Wat voor kist of urne wil je? Hier zijn diverse opties waaruit je kan kiezen. Bijvoorbeeld en simpele kist of een handgemaakte urne. Indien je kiest voor uitstrooiing heb je ook verschillende opties om uit te kiezen.
  • Bloemen, welke soort(en) en kleur(en) hebben jouw voorkeur? Door dit vast te leggen geef je de afscheidsceremonie een persoonlijke toets.
  • Muziek, ook dit brengt heel veel herinneringen naar boven. Welke liedjes zeggen iets over jouw leven of vind je gewoon mooi?
  • Hoe groot wil je dat de ceremonie is? Enkel in besloten kring of mag iedereen die er nood aan heeft deelnemen? Je kan zelf een gastenlijst opmaken met personen die in jouw leven belangrijk zijn. Of met personen waarvan je net niet wilt dat ze komen.
  • Welke leverancier geniet jouw voorkeur? Ook een begrafenisondernemer kan je naar voorkeur aanstellen.
  • Wil je een traditionele koffietafel of pak je het anders aan? Bijvoorbeeld met bubbels en je favoriete dessert.
  • Locatie, waar wil je dat de ceremonie plaatsvindt? Dit kan bijvoorbeeld ook in je eigen huis of tuin zijn.
  • Rouwkaart en/of online rouwbericht. Wat mag erin staan en hoe mag het eruit zien? Hierin kan je een laatste persoonlijke boodschap meegeven aan je nabestaanden.

Het belangrijkste? Organiseer het zoals jij wil en breng de nodige kosten in kaart. Zo druk jij jouw stempel op het afscheid.

Hoe maak je jouw laatste wilsbeschikking wettelijk?

Heb je al jouw wensen verzameld in één document? Goed! Onderteken het document en dateer het. Je kan nu contact opnemen met je gemeente om jouw wensen officieel in te dienen. Maak er ook meteen een kopie van en geef het aan één van je nabestaanden. Zo is hij of zij helemaal op de hoogte. Lees hier meer over het afleveren van jouw laatste wilsbeschikking.

Kan een wilsbeschikking nog aangepast worden?

Ja. Wil je iets veranderen dan kan je jouw wilsbeschikking nog laten aanpassen. Hiervoor kan je een nieuwe aanvraag indienen bij de Dienst Burgerzaken.

Online rouwen

Ook kan je Inmemoriam in je wilsbeschikking opnemen. Zo laat je jouw nabestaanden weten dat ze een online rouwbericht mogen verspreiden. Hierdoor kunnen nabestaanden online condoleren, herinneringen ophalen of een kaars/bloem plaatsen. Zo deel je voor eeuwig en altijd jouw verhaal en geef je ook toekomstige generaties een mooie herinnering.