Jef Ulburghs

88 Jaar

Geboren Heusden-Zolder

Overleden 01/09/2010 Heusden-Zolder

Jef Ulburghs

    Rouwberichten

    (1)
    • Jef Ulburghs werd geboren in 1922 in Zolder.

      In 1947 werd hij priester en onderpastoor in Luik waar hij sociaal-parochiaal werk deed bij de mijnwerkers van Grace-Hollogne en Seraing. Jaren later stortte hij zich op basiswerk in Limburg en was hij één van de pioniers van het buurtopbouwwerk. Hij was ook de oprichter van de Wereldscholen, die tot doel hadden arbeiders een kans te geven een universitair diploma te halen.

      Jef Ulburghs was actief in de arbeiders- en vredesbeweging; de milieu en derdewereldproblematiek lagen hem ook nauw aan het hart. Hij schreef ook tientallen boeken over deze thema's.

      Ook op het politieke terrein engageerde hij zich. In 1982 werd hij gemeenteraadslid voor de socialistische partij in Genk. Hij zetelde ook in het Europees parlement en nog later zat hij als Agalev-verkozene in de Vlaamse Raad en in de Senaat. Bij de vorige Vlaamse verkiezingen duwde hij de lijst van Groen!.

      In 2005 is Jef Ulburghs gedoctoreerd met een scriptie over Europa.
      Hij stierf op 1 september 2010 in Heusden-Zolder, omringd door zijn familie.

      Teken het rouwregister

    Rouwregister

    1. M C plaatste een bloem
    2. gulizar plaatste een bloem
    3. Ilaria battista plaatste een bloem
    4. Eddy plaatste een bloem
    5. colebunders Gaby plaatste een bloem

      ik zal u altijd missen!!! je was mijn grote voorbeeld

    6. colebunders gaby plaatste een bloem
    7. Franco Mirisola

      Jef,

      Bedankt voor de fijne tijd die we samen hebben doorgebracht aan de harde stakings piketten van de mijn en voor de volle steun die je ons gegeven hebt als politieker.
      Jef gij zijt een speciale man en gij hebt een speciale plaats bij mij.

      Rust in vrede

      Sindicaal afgevaardigde van de mijn van Waterschei,
      Franco Mirisola

    8. Respect

      R E S P E C T Jef Ulburghs.
      We zullen je nooit vergeten
      Rest in peace God bless You

      Familie Moussayer

    9. Jan Agten

      Dag Jef, We hadden boeiende contacten over ecologie, Europa en hoe je van onderuit kan en moet werken, dat was je kracht. Je was zelfs stagebegeleider van onze studenten.
      Mijn moeder, een momument van een vrouw, was even oud als jij. Ze kende jouw werk zonder dat jij haar kende, maar ze steunde je op haar manier. Ze overleed op 10 september, de dag na jouw begrafenis.

    10. An Kempeneers

      Dag Jef, je hebt er - zonder het misschien zelf te beseffen - altijd voor gezorgd dat we binnen Stebo de juiste rechtvaardige en onafhankelijke koers gevolgd werd. Hierbij neem ik afscheid met de woorden die je voor mij geschreven hebt in het boek dat ik van je gekregen hebt ..."Laat duizend bloemen bloeien"