Nieuws

Schepen van Eenzaamheid “kapot” van overleden man die twee maanden in woning lag: “Laat dit een wake-upcall zijn”

bron: Nieuwsblad.be door Paul Demeyer

In een sociale woning in Sint-Truiden is vorige week het levenloze lichaam van een 63-jarige man aangetroffen. Hij was al twee maanden overleden. “Dit is verschrikkelijk. We zijn er kapot van. Laat dit een wake-upcall zijn”, zegt Pascal Monette (Open VLD), ’s lands eerste schepen van Eenzaamheid.

De man werd vorige week woensdag gevonden in zijn sociale woning aan de Battelestraat in Velm. De buren namen een vreemde geur waar en belden de politie. Over de overledene is weinig bekend: hij was een gescheiden man van 63 die een teruggetrokken leven leidde. Hij vermeed contact met vrienden of familie. De man stierf een natuurlijke dood.

Het incident is pijnlijk voor Sint-Truiden, de eerste Vlaamse stad met een schepen van Eenzaamheid, Pascal Monette. “Maar dat die man daar in alle eenzaamheid is overleden, dat niemand dat door had, dat niemand hem miste, dat is verschrikkelijk erg”, aldus Monette.

De Open VLD’er was begin vorig jaar groot nieuws, toen hij werd ingezworen. Als marktkramer zag hij hoe ook in Sint-Truiden de vereenzaming toenam. Hij voelde het aan de klanten die langer dan nodig aan zijn groenten- en fruitkraam bleven hangen. “Ze wilden bijvoorbeeld weten hoe lang je spruiten kookt. Terwijl ze al heel hun leven spruiten klaarmaken. Maar het gaat natuurlijk niet om die spruiten. Het gaat op het ‘klapke’ dat ze willen doen. Omdat het nergens elders nog kan.”

Stimulans

De ‘verjaardag’ van zijn eerste jaar als schepen van Eenzaamheid kent nu een triest randje. “Dat doet pijn, maar we mogen ons hierdoor niet laten ontmoedigen. Het moet integendeel een stimulans zijn, een wake-upcall om door te gaan. Want we hebben al succes geboekt.”

De schepen vertelt hoe hij doorheen heel Sint-Truiden een netwerk legde van allemaal informanten die op zijn kabinet eenzaamheid melden. “Ook cafébazen zitten mee in dat netwerk. Onlangs belde een van hen ons: hij had een vaste klant al een tijdje niet meer gezien. We zijn die man dan thuis gaan opzoeken om te luisteren wat er scheelde en waar we konden helpen. Vaak blijven mensen weg uit armoede. Dan is goed als iemand gaat vertellen wat de gemeente kan doen om te helpen met bijvoorbeeld maaltijden of energie.”

Er was ook de melding van een verpleegster. “De dame die ze thuis gaat verzorgen, was plots haar man verloren. De verpleegsters vreesde dat de weduwe zou vereenzamen. Onze zorgcoördinator is dan langs geweest en heeft de dame onder andere uitgenodigd naar één van onze praatcafés.”

Niet iedereen wil geholpen worden

Maar niet iedereen wil geholpen worden. Hooguit gaat er een op de tien in op het aanbod om naar het praatcafé te komen. Maar daardoor laat de schepen van Eenzaamheid zich niet ontmoedigen. “Het is echt werken en sleuren en beetje bij beetje vooruitgang boeken. Daar moeten we ons aan optrekken. Het wordt ook geapprecieerd. Elk weekend na de markt ga ik een glas drinken met een vriend. Begin vorig jaar bleef hij plots weg. Ik belde hem steeds opnieuw, maar geen antwoord. Hij was overleden. Op de uitvaart zei zijn zoon me: ‘Ik zag op papa’s gsm dat jij hem de dag van zijn overlijden vaak belde. Dank daarvoor.’”

Veerle Heeren (CD&V), burgemeester van Sint-Truiden, wilde niet reageren op de vondst van de man die al een tijd geleden is overleden. “Uit respect voor het leed van de familie.”