Nieuws

YODT is de allerlaatste app die je ooit zal gebruiken

“Door je in de app voor te bereiden op de dood, bespaar je je nabestaanden moeilijke keuzes”

‘You only die twice.’ Het is geen nieuwe Bond-film, maar wel een app waarop je je eigen overlijden kan voorbereiden. Twee overlijdens, zelfs! De app helpt je zowel je fysieke als digitale afscheid te plannen. “Wil je na je overlijden voortleven op Facebook? Of moet je profiel samen met jou heengaan?”

Weet jij al of je gecremeerd of begraven wil worden? En welke muziek er gespeeld mag worden? Tachtig procent van de bevolking denkt weleens na over vragen als deze. Toch praat slechts een enkeling erover met zijn of haar omgeving. De You Only Die Twice-app (of kortweg YODT) biedt hierop een antwoord. “Wij willen dat mensen zich emotioneel voorbereiden op de dood. Het is tenslotte de enige afspraak die ons allemaal te wachten staat”, vertelt Emile Claerbout, mede-oprichter van de app. “Voor onze materiële bezittingen, is er een duidelijke regelgeving. Zodra je sterft, wordt alles netjes verdeeld. Voor emotionele zaken is er niet zo’n vastgelegd kader. Daarom helpen wij onze gebruikers een emotioneel testament op te stellen.”

Hoe gaat dat juist in zijn werk?

“Iedereen kan een gratis account aanmaken op de YODT-app en er vervolgens een schat aan informatie achterlaten. Zo kan je aangeven welke bloemen je op je uitvaart wil, wie men zeker moet uitnodigen en in welk type kist of urne je begraven wil worden. Daarnaast kan je er ook je digitale afscheid voorbereiden. Binnen dit en tien jaar zullen we allemaal een deel van ons leven in de digitale wereld doorbrengen. Als je sterft, verdwijnt die informatie niet automatisch. Je moet dus op voorhand beslissen wat je post-mortem op de sociale media wil doen. Wil je dat je avatars voortleven of dat ze samen met jou heengaan?”

(Lees verder onder de video)

En dan breekt de trieste dag aan. Hoe krijgen mijn nabestaanden toegang tot mijn informatie?

“Elke gebruiker linkt drie vertrouwenspersonen aan zijn of haar profiel. Als twee van hen aangeven dat je bent overleden, wordt er automatisch een pdf gegenereerd met alle informatie uit je profiel. Dat sturen we vervolgens door naar je vertrouwenspersonen. In zo’n dossier staan ook heel wat, praktische zaken over hoe je je data en je digitale accounts hebt voorbereid op je afscheid. Onlangs praatte ik met een koppel wiens dochter twee jaar geleden overleed. Zij hebben nog steeds geen toegang tot haar digitale souvenirs en dat is hartverscheurend. Daarnaast vind je in dat dossier ook herinneringen aan de overledene. Zijn of haar favoriete nummers, films, foto’s,… Mooie herinneringen om te koesteren. Ten slotte kan je ook een persoonlijke boodschap aan je nabestaanden achterlaten en zo op een mooie manier afscheid nemen.”

Al die zaken kan je natuurlijk ook op papier neerpennen en thuis bewaren. Wat is het voordeel van het in de app te doen?

“Ten eerste kan je deze gevoelige gegevens veilig opslaan in de cloud. Ze kunnen in tegenstelling tot papier niet verloren gaan en kunnen ook niet door anderen gelezen worden. Daarnaast is het een fijn gevoel dat je je dossier steeds bij de hand hebt. Als ik een nieuw liedje voor mijn uitvaart ontdek, wil ik het meteen neerschrijven voor ik het vergeet - ongeacht waar ik ben. Ons leven verandert dagelijks en dus moet ons testament mee veranderen. Jongeren vinden het logisch om alles in de cloud te bewaren. Voor de meesten van hen is de dood nog ver weg, maar je weet maar nooit. Ik hoorde onlangs in een documentaire over de overleden Caroline Pauwels hoe de VUB jaarlijks getroffen wordt door het afscheid van een student. Dat hakt er steeds erg in. Ook zij dachten waarschijnlijk dat ze meer tijd hadden, maar als ze zich voorbereiden in de YODT-app, kunnen ze hun nabestaanden moeilijke keuzes besparen.”

(Lees verder onder de foto)

“yodtapp

Met die keuzes helpen jullie ook, neen?

“Inderdaad. De YODT-app is ook een wegwijzer voor de nabestaanden. In onze gratis databank vind je een overzicht van alle diensten die je voor je uitvaart kan wensen en de contacten van de organisaties die ze aanbieden. As-sierraden, een uitvaartfotograaf, een rouwclown,… Wij helpen jou en je nabestaanden een persoonlijk, mooi en betekenisvol afscheid te creëren.”

Creëer zelf een emotioneel testament en download de YODT-app in de Google Play-store of de App Store.

Ontdek er alles over op de website