Nieuws

Asuitstrooiingen in de Schelde

Zes asuitstrooiingen per maand vanop de kade: “De Schelde is voor veel Antwerpenaren een speciale plaats”

Sinds bijna een jaar kunnen nabestaanden afscheid nemen van een dierbare aan de Schelde. Op een legale manier. De stad richtte er een speciale plaats in voor asuitstrooiingen op het water. Die is intussen al zo’n 75 keer gebruikt. Een succes, klinkt het bij de stad.

Wie de plek niet weet zijn, kijkt er makkelijk over. Aan de Tavernierkaai, achter het oude loodsgebouw, is sinds november 2017 een speciale plek langs de Schelde ingericht voor asuitstrooiingen. Er is een houten terras aangelegd, met bankjes, een vlaggenmast, een scheepsbel, maar ook een bolder. Daarop kan een urne met as tijdens de plechtigheid worden geplaatst, waarna die via een draaibare arm het water in kan worden gelaten, waar de resten een laatste rustplaats vinden.

Zo’n plechtigheid kan particulier worden gereserveerd en georganiseerd, al gebeuren de meeste reservaties volgens de stad momenteel door uitvaartondernemers zelf.

Ondernemer Benjamien met een urne, die biologisch afbreekbaar is.

“Wij hebben intussen al zo’n vijf keer een tewaterlating gedaan”, zegt Benjamien Heiremans, die onder meer in Borgerhout kantoor houdt. “Meestal is de familie vragende partij. Steeds meer mensen weten van deze mogelijkheid. Misschien dat het vroeger al eens werd gedaan zonder ons medeweten, maar nu het officieel kan, is er steeds meer vraag naar.”

Mooie herinneringen

Soms wordt er afscheid genomen van dierbaren met een maritiem verleden, maar dat is niet altijd het geval.

“De Schelde is voor veel Antwerpenaren een speciale plaats”, vervolgt Heiremans. “Ze hebben er mooie herinneringen aan, hebben er vele avonden doorgebracht. Dit is dan een mooi afscheid. En er speelt wellicht ook wat chauvinisme mee. Niet iedereen komt uit Antwerpen. Al gaat het vaak ook om mensen die op hogere leeftijd naar een rusthuis buiten de stad zijn gegaan, en toch naar Antwerpen willen terugkeren voor hun laatste rustplaats.”

Navolging

Dat blijkt ook uit cijfers van de stad, die opmerkte dat ook al inwoners van Aartselaar, Edegem, Wuustwezel en Zwijndrecht hun laatste rustplaats in de Schelde vonden. Intussen vinden er maandelijks zo’n zes plechtigheden plaats, volgens de stad een onverhoopt succes. En het initiatief krijgt elders navolging. “Andere gemeenten zoals Temse, Dendermonde, Bonheiden en Zwijndrecht zullen ons voorbeeld volgen”, zegt Caroline Bastiaens, Antwerps schepen voor stads- en buurtonderhoud (CD&V).

Een reservatie kan gratis en online, en geeft recht op een tijdslot van een uur. De tijdstippen zelf zijn beperkt tot momenten van hoogwater, zodat de urne of de as snel goed terechtkomen. Een urne zelf moet biologisch afbreekbaar zijn. Soms wordt er gewerkt met een stevige ‘enveloppe’ voor de as, gemaakt van een soort papier-maché. Plastic bloemen of grote bloemstukken zijn niet toegelaten.

Ook op het water

Intussen bieden ook verschillende rederijen uitvaartplechtigheden vanop de Schelde zelf aan. De stad heeft er zelf geen cijfers over. De meeste bedrijven waren niet bereikbaar. Een van hen had nog geen asverstrooiingen op het water gedaan.

Voor meer informatie over asbezorging op de Schelde kan je terecht op www.antwerpen.be/afscheidaandeschelde

Bron: Gazet van Antwerpen