Overlijden verwerken met 'De eerste troost'-doos

Overlijden verwerken met 'De eerste troost'-doos

'De eerste troost', een project rond rouwverwerking na een traumatisch overlijden bij ouders met jonge kinderen, werd op 16 april 2013 voorgesteld tijdens een symposium over slachtofferbejegening in de Erasmushogeschool in Brussel. De doos is het resultaat van het stageproject van een studente van de hogeschool. Prinses Mathilde mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

Studente sociaal werk Kim De Nil werkte tijdens haar stage, in opdracht van Luc De Geyndt, de verantwoordelijke voor de dienst slachtofferbejegening van de politiezone AMOW (Asse, Merchtem, Opwijk en Wemmel), een project uit rond rouwverwerking na een traumatisch overlijden bij ouders met kinderen tot twaalf jaar.

"De Geyndt ondervond bij tussenkomsten bij een plots traumatisch overlijden dat begeleiding sterk aangewezen is", luidt het in een persbericht. "'De Eerste Troost' is een belangrijke informatiebron en een praktisch hulpmiddel. Ouders leren over het rouwproces van hun kinderen en krijgen informatie over hoe te communiceren over het traumatische overlijden. Tegelijk bevat het doosje praktische materialen voor de kinderen: een herinneringsboekje en een fotoboekje, attributen om een gedenkhoekje in te richten, een emotiemeter, popjes, armbandjes en een speelgoedtelefoontje."

De doos werd ontwikkeld voor politiediensten en andere hulpverleningsdiensten "omdat zij vaak als een van de eersten aanwezig zijn bij een traumatisch overlijden". 'De eerste troost' is hier verkrijgbaar en kwam tot stand met de hulp van uitvaartspecialist DELA, het Centrum ErvaringsGericht Onderwijs (CEGO) en de Erasmushogeschool.

bron: belga

©2019 Inmemoriam - een initiatief van Mediahuis - Website by Brainlane