Pop- en jazzmuzikant Freddy Sunder (85) overleden

Pop- en jazzmuzikant Freddy Sunder (85) overleden

Pop- en jazzmuzikant Freddy Sunder is overleden. Hij werd 85 jaar. Dat heeft zijn zoon gemeld aan de VRT. Sunder bouwde in het tweede deel van de twintigste eeuw een grote carrière uit in de wereld van de pop- en jazzmuziek. Freddy Sunder was de artiestennaam van Fritz Sundermann.

De Antwerpse muzikant is een belangrijke figuur uit de populaire muziek van het tweede deel van de vorige eeuw. In de jaren vijftig scoorde Freddy Sunder enkele hits met “Kaw liga” en “Rio Rita”. Hij werd toen in de markt gezet als een Amerikaanse artiest.

Begin de jaren 60 richtte Sunder zijn band The Clouds op. De gitarist speelde een tijdlang mee in het orkest van Willy Rockin en toerde de wereld rond. Hij speelde met onder andere Toots Thielemans, Natalie Cole, Shirley Bassey, Peggy Lee en Sammy Davis Jr..

Sunder kreeg bij het grote publiek bekendheid als prominent lid van het BRT-Jazzorkest van de nationale omroep. Tussen 1981 en 1990 was hij er dirigent. Als dirigent begeleidde hij tal van Belgische Songfestivalinzendingen.

Freddy Sunder bleef nog vijftien jaar lang optreden met zijn Freddy Sunder Big Band. Daarna werd het stokje bij de Freddy Sunder Big Band overgenomen door Erik Buyle. Freddy Sunder werd aangesteld als ere-dirigent.

Bron: Standaard.be
Foto: Belga image

>> Teken het rouwregister.

©2019 Inmemoriam - een initiatief van Mediahuis - Website by Brainlane