Traditionele testament is out

Traditionele testament is out

Emotionele en digitale dimensie nalatenschap wint aan belang.

Delta Lloyd Life heeft in oktober 2012 de resultaten bekend gemaakt van haar peiling over “De nalatenschap van de Belg”. Uit de enquête blijkt dat de helft van de Belgen de stap naar een notaris te groot vindt. Nochtans zorgt een goed geregeld nalatenschap bij ¾ van de ondervraagden voor gemoedsrust.

De drie belangrijkste elementen van een nalatenschap van een dierbare zijn volgens de Belg

  (1) persoonlijke herinneringen en boodschappen,
  (2) richtlijnen voor de begrafenis en
  (3) de beschrijving van de verdeling van de financiële middelen en goederen.

Het traditionele ‘financiële’ testament is out. De nieuwe nalatenschap is ‘emotioneel’ en ‘digitaal’.

In augustus 2012 peilde de levensverzekeraar via het marktonderzoeksbureau Ivox bij 500 Belgen naar de regeling van de eigen nalatenschap en dat van dierbaren. “Successie en nalatenschap zijn nog steeds taboe”, zegt Annelore Van Herreweghe, woordvoerder van Delta Lloyd Life. “Nochtans regelt 65% van de Belgen vandaag al zijn nalatenschap of is het toch van plan. Toch blijft de nalatenschap voor meer dan de helft van de respondenten (53%) een ver-van-zijn-bed-show en blijkt de stap naar een notaris gewoon te groot (49%). Mensen evolueren, en zo ook hun testament. Het traditionele testament dat enkel de verdeling van de financiële middelen beschrijft, is niet meer. We laten tegenwoordig zoveel meer achter dan geld en fysieke bezittingen. Onze emotionele bezittingen winnen aan belang (64%): persoonlijke herinneringen en boodschappen onder de vorm van foto’s, filmpjes, digitale profielen, emailcommunicatie,... zijn vandaag ons meest dierbare bezit. Ook richtlijnen voor de begrafenis worden door de Belg als belangrijker aanzien (63%) dan louter de beschrijving van de financiële nalatenschap. (50%)”

62% van de ondervraagde Belgen bewaart geen belangrijke documenten of voorwerpen in een kluis en is dat ook later niet van plan. Toch zegt iets meer dan de helft dat deze documenten en voorwerpen eigenlijk in een kluis thuis horen.

©2019 Inmemoriam - een initiatief van Mediahuis - Website by Brainlane