Bij het overlijden van een dierbare staat de tijd even stil. Het laatste waar je over wil nadenken, is de financiële en administratieve rompslomp die op je afkomt. We zetten de belangrijkste zaken op een rijtje. Ontdek hier wat er gebeurt met spaargelden bij een overlijden:
Na een overlijden breng je de bank op de hoogte met een overlijdensakte. De bank is verplicht om alle rekeningen en kluizen te blokkeren totdat de erfenis is geregeld. Dit kunnen zowel privérekeningen als gemeenschappelijke rekeningen zijn. Daarnaast worden bij gehuwden ook de rekeningen op naam van de langstlevende echtgenoot geblokkeerd. Gehuwden met scheiding van goederen kunnen de rekeningen op hun naam laten deblokkeren door de bank een kopie van het huwelijkscontract te bezorgen.
Het deblokkeren van een rekening na overlijden kan weken tot maanden duren. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals de omvang van de erfenis en hoe snel de erfgenamen het attest of de akte van erfopvolging aanleveren. Een attest verkrijg je bij het registratiekantoor. Hiervoor heb je geen notaris nodig.
Beleggingen worden meestal bevroren na het overlijden. Erfgenamen werken samen met de beleggingsmaatschappij om de nodige stappen te ondernemen. Dit kan tijd kosten. Het is daarom handig om nabestaanden op de hoogte te stellen van beleggingen en specifieke instructies achter te laten.
Als er sprake is van een levensverzekering kunnen nabestaanden deze claimen om financiële ondersteuning te ontvangen.
Helaas verdwijnen onze schulden niet als we overlijden. Deze worden afbetaald uit de nalatenschap. De hoogte van de erfbelasting op het nalatenschap varieert. Dit is afhankelijk van de relatie tussen de overledene en de erfgenamen.
Ga ook eens na of de overledene een digitale erfenis heeft achtergelaten. Denk aan sociale media-accounts, e-mails en online portefeuilles.
Informeer naar het bestaan van eventuele 'slapende rekeningen'. Slapende rekeningen zijn rekeningen die gedurende ten minste 5 jaar niet zijn gebruikt of gecontroleerd. Wil je controleren of je een dergelijk account hebt? Neem dan een kijkje op deze pagina van de federale overheidsdienst financiën.
Financiële zaken regelen na een overlijden is enorm vermoeiend. Jezelf informeren over alles wat daarbij komt kijken, is een goede eerste stap. Maak het jezelf makkelijk door een notaris en uitvaartondernemer in te schakelen. Zij nemen niet alleen de juridische zaken over, maar bieden ook emotionele steun. Zo kan jij je volledig richten op je rouwproces.
Wil je een overledene herdenken? Dat kan op Inmemoriam.be