Info en Nieuws Hoe geef je gemis en rouw een plaats tijdens de feestdagen?

Hoe geef je gemis en rouw een plaats tijdens de feestdagen?

December is een maand die draait rond liefde en verbondenheid. Voor vele mensen ontbreekt er echter iemand tijdens deze periode. Er is een lege plek aan de kersttafel en dat komt zeker dan extra hard aan. Met deze tips hopen we je een lichtpuntje te geven in deze moeilijk periode.

1. Nodig je knuffelcontact uit

Het is verleidelijk om niemand uit te nodigen en de feestdagen aan je voorbij te laten gaan. Zeker met de huidige lockdown wordt het eenzaamheidsgevoel versterkt. Het is belangrijk om je niet af te zonderen en om samen met je knuffelcontact te vieren in je bubbel. Door tradities in stand te houden kan je steun vinden in deze rituelen. Met natuurlijk ruimte voor het gemis en verdriet.

2. Praat erover

Steek je gemis niet weg. Het is oké om je verdriet onder woorden te brengen. Ga met een vriend(in) wandelen of bel even met je familie. Een goed luisterend oor kan deugd doen en zo kunnen jullie samen mooie herinneringen ophalen.

3. Creëer een specifiek moment om je dierbare te herdenken

Het kan helpen om een moment te prikken waarop je jouw dierbare herdenkt. Zo geef je jezelf de kans om even op adem te komen en je gevoelens naar de oppervlakte te brengen. Dit kan je doen door fotoboeken boven te halen of door een brief te schrijven naar je dierbare. Weet dat niets moet. Doe enkel wat goed voelt voor jou.

humusatie

4. Brand een kaarsje

Een kaars branden blijft een manier om dicht bij je dierbare te staan. Brand tijdens de feestdagen een kaarsje om je dierbare te herinneren. Dit kan ook online bij InMemoriam, zo laat je zien dat je aan die persoon denkt en steek je andere rouwenden een hart onder de riem.

Het is helemaal oké

Om je even af te zonderen en verdrietig te voelen. Je bent niet verplicht om mee te doen aan alle festiviteiten. Geen zin om je kerstboom op te zetten? Doe het dan niet. Ga na waar je zelf behoefte aan hebt, maar ontloop je gevoelens niet. Herinner je ook de mooie momenten met je dierbare en haal daar kracht uit.

Meer tips rond rouwen in het algemeen? Die ontdek je in het artikel van rouwtherapeute Kathleen Weuts.