Info en Nieuws

Asverstrooiing in België: waar en hoe?

Afscheid nemen van een geliefde is zonder twijfel een van de meest emotionele momenten in het leven van nabestaanden. Na een crematie word je geconfronteerd met de vraag wat te doen met de assen van je dierbare. Het biedt een laatste kans om op een respectvolle en liefdevolle manier afscheid te nemen en de herinnering aan de overledene te eren. In dit artikel verkennen we de verschillende mogelijkheden voor asverstrooiing in België en geven we inzicht in hoe dit proces verloopt.

Waar kan je as verstrooien?

  • Speciale plekken op begraafplaatsen: sommige begraafplaatsen hebben speciale percelen of zones waar de as mag worden uitgestrooid. Deze plekken zijn vaak rustig en vredig, en bieden nabestaanden de mogelijkheid om in harmonie met de natuur afscheid te nemen.<a
  • In de zee: voor mensen die een sterke band hadden met de zee, is het mogelijk om de as uit te strooien op de territoriale zee die grenst aan België. Dit kan een symbolische en betekenisvolle manier zijn om de band met het water te eren.<a
  • Thuis of op privéterrein: met toestemming van de eigenaar kan de as ook thuis of op privéterrein worden uitgestrooid. Dit kan bijvoorbeeld in de tuin zijn, op een geliefde plek, of op het terrein van een familielid.
  • Speciale plekken aangewezen door de gemeente: sommige gemeenten hebben speciale locaties aangewezen voor asverstrooiing, zoals parken of natuurgebieden. Deze plekken zijn zorgvuldig gekozen om een respectvolle en vredige omgeving te bieden voor het afscheid nemen van een dierbare. 

Hoe werkt het?

Voor het uitvoeren van een asverstrooiing op bepaalde locaties is vaak toestemming nodig van de bevoegde autoriteiten, zoals de gemeente, het Agentschap voor Natuur en Bos of de eigenaar van het terrein. Het is belangrijk om de geldende regels te volgen en respectvol om te gaan met de omgeving.

Vraag om hulp

Het regelen van een asverstrooiing kan overweldigend zijn, vooral tijdens een periode van rouw. Daarom is het belangrijk om hulp en advies te vragen aan professionals, zoals begrafenisondernemers, uitvaartbegeleiders of de gemeente. Zij kunnen ondersteuning bieden bij het maken van keuzes en het organiseren van een respectvol afscheid.

Het uitstrooien van assen is een persoonlijke en liefdevolle manier om afscheid te nemen van een geliefde. Door te kiezen voor een locatie die past bij de persoonlijkheid en de wensen van de overledene, kan je op een respectvolle manier afscheid nemen en troost vinden in de herinneringen die blijven bestaan.

Je geliefde eeuwig herdenken op een plaats dichtbij je? Dat kan op Inmemoriam.be

Ontdek onze rouwberichten