Paul Severs

70 Jaar

Geboren Huizingen

Overleden 09/04/2019 Anderlecht

Paul Severs
Halle

  Rouwberichten

  (1)
  • Paul Severs (Huizingen, 26 juni 1948 – Anderlecht, 9 april 2019) was een Vlaams zanger, muzikant en liedjesschrijver.

   Beginjaren
   Paul Severs groeide op als het voorlaatste kind uit een gezin van zeven. Op college in Halle volgde hij vijf jaar avondlessen piano en kocht hij zijn eerste gitaar. Op zeventienjarige leeftijd werd Severs gevraagd om leadzanger te worden van The Criminals, een lokaal bekende groep met een voornamelijk Engelstalig repertoire. Manager van de groep was pater Pax (Wim de Rooij) van de plaatselijke paterskerk (Minderbroeders Conventuelen). Op aanraden van Pax stuurde de groep een demo op naar muziekproducent Jean Kluger, die op zoek was naar nieuw talent. Kluger bleek niet meteen onder de indruk van de groep, maar zag wel talent in Severs, die hij meer op de voorgrond wilde plaatsen. Bovendien vond hij dat de groep beter klonk in het Nederlands. Onder de naam Paul Severs & The Criminals werd in 1966 een eerste single uitgebracht: Geen wonder dat ik ween, gecomponeerd door Severs met een tekst van Nelly Byl. Het werd echter geen hit, en de volgende singles Met jou bij mij en Geld is maar papier evenmin.

   Successen
   Via pater Pax kwam Severs in contact met Sylvain Tack, die zijn nieuwe manager werd. Tack gaf hem een contract bij zijn platenfirma Start, waarna verschillende singles werden uitgebracht. Met Catharina (eind 1969) en Hey baby (1970) bereikte Severs de vijftiende plaats van de Vlaamse hitparade, maar de echte doorbraak volgde later in 1970 met het nummer Ik ben verliefd op jou. Dit lied werd een grote hit in Vlaanderen en stond bijna een half jaar in de hitlijsten genoteerd. Bovendien kende het lied ook veel succes in de Franstalige versie van Crazy Horse (J'ai tant besoin de toi) en in de Engelstalige versie van Octopus (I'm so in love with you).

   In de eerste helft van de jaren zeventig scoorde Severs nog meer grote hits. Na het succes van Ik ben verliefd op jou verscheen in oktober 1970 een nieuwe versie van zijn eerste single Geen wonder dat ik ween, dat dit keer wel een hit werd. Ook liedjes als Irina, Vaarwel en tot weerziens, Ieder mens en Ik heb rozen voor je mee behaalden hoge noteringen in de Vlaamse hitparades. In 1974 verschenen de singles Ze komt terug en Lief, die Sylvain Tack actief promootte op zijn zeezender Radio Mi Amigo. Severs presenteerde hier ook wekelijks een verzoekprogramma. Halverwege de jaren zeventig begon de populariteit van Severs echter af te nemen. De samenwerking met Tack stopte, waarna hij onder de hoede werd genomen door Johnny Hoes.

   In de jaren tachtig bracht Severs op de muzieklabels Gnome en Telstar vele singles uit, waaronder Dansen in de discotheek, Waarom, ach waarom?, Ik wens je 'n hel hier op aarde en Crazy van jou. Hij behaalde verschillende noteringen in de Vlaamse top 10. Grote successen boekte Severs echter pas weer aan het begin van de jaren negentig: met de singles Zeg 'ns meisje (1991) en Oh little darling (1992, een cover van een lied van G.G. Anderson) bereikte hij de top 10 van de Vlaamse Ultratop. Tegelijkertijd brak hij door in Wallonië, waar de Franstalige versie van Zeg 'ns meisje (getiteld Toutes les filles) een nummer 1-hit werd.

   Severs stond in 1994 voor het laatst in de Ultratop met Hé Suzie (een cover van Henk Wijngaard).

   Latere carrière
   Paul Severs vierde in 2015 zijn vijftigjarig artiestenjubileum. Hij bracht de laatste jaren regelmatig nieuwe singles uit, waaronder drie duetten met Dennie Damaro en een duet met Dina Rodrigues. In 2017 verscheen zijn laatste album Een avond met Paul Severs.

   Behalve zijn recente werk staan ook zijn oudere liedjes regelmatig opnieuw in de belangstelling. Zo werd Geen wonder dat ik ween gebruikt in de film Firmin en fungeerde Oh little darling als begintune voor de VTM-serie Clan. Zijn nummer Ik ben verliefd op jou werd in 2009 opgenomen in de eregalerij van de Vlaamse klassiekers van Radio 2.

   In 2011 werd een onderzoek naar Severs gestart nadat hij, tijdens een optreden in Gent, de Hitlergroet had gebracht. Severs gaf later aan dat dit bedoeld was als een grap, zonder bijbedoelingen.

   Op 12 maart 2019 kreeg Severs bij een fietstocht een zware hartaanval en werd in een kunstmatige coma gehouden. Enkele dagen en weken nadien wisselde zijn toestand tussen stabiel en kritiek alsook tussen natuurlijke coma en bij bewustzijn. Severs overleed op 9 april 2019 in het Erasmusziekenhuis in Anderlecht.

   De uitvaartplechtigheid zal plaatsvinden op dinsdag 23 april 2019 in de basiliek van Halle (Sint-Martinus basiliek). Iedereen is welkom de plechtigheid bij te wonen.

   Bron: Wikipedia - Foto: www.paulsevers.be


   Een aantal fans van Paul Severs hebben ons gevraagd een rouwregister voor hem te openen. In overleg met de familie hebben we beslist u door te verwijzen naar het rouwregister voor Paul bij de Stad Halle.

   De uitvaartplechtigheid zal plaatsvinden op dinsdag 23 april 2019 in de basiliek van Halle (Sint-Martinus basiliek). Iedereen is welkom de plechtigheid bij te wonen.

   >> Teken het rouwregister.

  Rouwregister

  1. Alain plaatste een bloem

   Reeds een jaar is voorbijgegaan we missen je

  2. Mirella Talloru mijn oprechte deelneming! plaatste een bloem

   mijn oprechte deelneming!

  3. Dominic Roelandt plaatste een bloem

   RIP

  4. noella willems plaatste een bloem

   mijn oprechte deelneming aan de familie , heel veel sterkte gewenst. R.i.p Paul , nooit zullen we Je vergeten , slaap zacht ...We zullen Je missen ..

  5. noella willems plaatste een bloem
  6. Els Vanderlinden plaatste een bloem

   Heel veel sterkte aan de familie.

  7. An Van Steertegem plaatste een bloem
  8. RIP. ANG Belgium (Adnan) plaatste een bloem
  9. Mirella Talloru mijn oprechte deelneming! plaatste een bloem

   pr.o.t. BIDPRENTJES schandalig!

  10. caboor sandra plaatste een bloem

   ik wens heel de familie de vele fans paulette en christophe veel sterkte in deze moeilijke tijd wegens het overlijden van dierbare echtgenoot /vader en trouwe vriend en collega