Charles Aznavour

94 Jaar

Geboren

Overleden 01/10/2018

Charles Aznavour

  Rouwberichten

  (2)
  • Charles Aznavour, pseudoniem van Chahnour Varinag Aznavourian (Armeens: ??????? ??????? ???????????), (Parijs, 22 mei 1924 – Mouriès, 1 oktober 2018) was een Franse zanger, liedjesschrijver en acteur van Armeense afkomst, die vanaf 2008 ook de Armeense nationaliteit had.

   Leven
   Aznavour werd geboren als zoon van Micha Aznavourian, een in Georgië geboren Armeniër, en Knar Baghdassarian, een in Izmir (nu in Turkije) opgegroeide Armeense. Zijn ouders verbleven, in afwachting van een visum voor de Verenigde Staten, op doorreis in Parijs, maar vestigden zich in die stad na zijn geboorte. Zijn vader trad als zanger op in restaurants en opende later zelf een Kaukasisch restaurant.

   Aznavour trouwde drie keer: met Micheline Rugel in 1946, met Evelyn Plessis in 1956 en in 1967 met de meer dan 20 jaar jongere Zweedse Ulla Thorsell. Uit zijn huwelijken zijn zes kinderen geboren: Séda (1946), Charles (1952), Patrick (1956), Katia (1969), Mischa (1972) en Nicolas (1977). Met zijn vrouw Ulla woonden ze zes maanden per jaar in Zuid-Frankrijk en de rest van het jaar in Geneve in Zwitserland. In Saint-Sulpice, aan het meer van Geneve, lieten ze in 2012 een nieuw huis bouwen.

   In december 2008 werd hem het Armeense staatsburgerschap toegekend.

   Charles Aznavour overleed op 1 oktober 2018 op 94-jarige leeftijd aan een cardiorespiratoire insufficiëntie.

   Werk
   Al vroeg introduceerden zijn artistieke ouders hem in de wereld van het theater. Op negenjarige leeftijd begon Chahnour (Charles) met acteren en dansen. In de jaren veertig vormde hij samen met Pierre Roche een muzikaal duo en spoedig koos hij de podiumnaam Aznavour.

   Aznavour is een van de bekendste Franse zangers. Van hem zijn in de loop van zijn carrière 180 miljoen platen verkocht. Hij heeft opgetreden in Carnegie Hall en andere belangrijke zalen in de wereld. Hij wordt vaak omschreven als de 'Frank Sinatra van Frankrijk'. Hij bracht meer dan honderd albums uit en speelde in zestig films. Hij heeft meer dan duizend liederen en musicals geschreven waarvoor hij veelal zelf de muziek componeerde. Bijna al zijn liederen gaan over de liefde.

   Zijn grote doorbraak kwam toen de zangeres Édith Piaf hem hoorde zingen en hem op tournee meenam door Frankrijk en de VS. Daarna ging de reis naar Quebec, waar het grote succes hem wachtte: veertig weken lang mocht hij in enkele clubs spelen, met elf shows per week. In 1953 brak Charles, beïnvloed door Piaf, met Roche.

   In 2002 speelde Aznavour in de film Ararat, waarin hij Edward Saroyan, een filmregisseur, speelde.

   In 2009 werd hij ambassadeur van Armenië in Zwitserland.

   De Nederlandse televisiemaker en producent Ivo Niehe sprak hem op 17 november 2013 in de TROS TV Show. Op 14 en 15 december 2013 trad Aznavour op in de Heineken Music Hall en in januari 2016 opnieuw. Op 3 maart 2018 gaf hij (op 93-jarige leeftijd) opnieuw een optreden in dezelfde tot AFAS Live hernoemde, hal.

   Aznavour zong in negen verschillende talen: Frans, Engels, Duits, Spaans, Italiaans, Portugees, Russisch, Armeens en Kabylisch.

   Bron: Wikipedia

  Rouwregister

  1. Yvonne plaatste een bloem

   I will always love you 💖

  2. fan

   <IMG SRC="http://www.bergezelkes.be/wp-content/uploads/2017/05/overlijden.jpg">

  3. fan

   <IMG SRC=http://www.bergezelkes.be/wp-content/uploads/2017/05/overlijden.jpg>

  4. fan

   <IMG SCR=http://www.bergezelkes.be/wp-content/uploads/2017/05/overlijden.jpg>

  5. fan

   <IMG SCR=http://www.bergezelkes.be/wp-content/uploads/2017/05/overlijden.jpg >

  6. i plaatste een bloem

   o

  7. Erik Daneels plaatste een bloem

   Inniuge deelneming aan de familie en vrienden Hij was een grote artiest en zanger.

  8. Erik Daneels plaatste een bloem

   Inniuge deelneming aan de familie en vrienden Hij was een grote artiest en zanger.

  9. Erik Daneels

   Inniuge deelneming aan de familie en vrienden Hij was een grote artiest en zanger.

  10. den

   google.com