Jan Hoet

77 Jaar

Geboren Leuven

Overleden 27/02/2014 Gent

Jan Hoet
Gent

    Rouwberichten

    (3)
    • Jan Hoet was conservator, curator en daarbij stichter, bezieler en animator van het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (SMAK) in Gent. Dit was ontstaan uit 'de vereniging' die werd bezield en gesticht door Karel Geirlandt en onder anderen ook Marc De Cock, de latere voorzitter van 'de vereniging'.

      Op zijn curriculum staat een aantal grote evenementen waarmee hij de kunst naar het volk wilde brengen en omgekeerd. In Vlaanderen en daarbuiten staat Hoet bekend om de gedrevenheid waarmee zijn visie op kunst onder de aandacht bracht. Deze gedrevenheid zorgde ervoor dat sommigen hem soms de Vlaamse kunstpaus noemden.

      Met het veelbesproken Chambres d’Amis project uit 1986 brak de kunst letterlijk uit het museum en werden tientallen kunstwerken in privéwoningen door internationaal vermaarde kunstenaars ontworpen en speciaal voor die bijzondere plek uitgevoerd. In een later project veroverde de kunst de gehele stad Gent met het concept Over the Edges.

      Ook internationaal genoot hij bijzonder aanzien in het kunstmilieu. Zo was hij in 1992 curator van documenta IX in Kassel. Van 2003 tot 2008 was hij artistiek leider van het MARTa Herford in Duitsland. In het voorjaar 2008 organiseerde hij er een tentoonstelling getiteld Ad absurdum met sterke intuïtief bij elkaar gebrachte beelden. Toen Hoet eind 2003 als conservator van het SMAK met pensioen ging, werd hij opgevolgd door de Amerikaan Peter Doroshenko, die deze functie één jaar vervulde.

      Samen met zijn boezemvriend fotograaf Rony Heirman tekende Jan Hoet eind jaren zestig stripverhalen; in 2006 is hiervan een publicatie heruitgegeven Professor Peeh en de Voesjesmannen bij uitgeverij Oogachtend. Andere verhalen waren De RomeintjesWien en Kwek en De daverende blauwe peren. Die werden echter nooit gepubliceerd. Hoets affiniteit met strips bleek ook toen hij in 1987 een tentoonstelling organiseerde over het Europese beeldverhaal in het Museum voor Hedendaagse Kunst te Gent.

      De Vlaamse kunstkenner Jan Hoet is in zijn slaap overleden in het Gentse UZ. De curator werd op 9 februari 2014 opgenomen in het ziekenhuis met ernstige gezondheidsproblemen. Hij werd 77 jaar.

      De Gentse kunstkenner sukkelde al een paar jaar met zijn gezondheid. Hij overwon nierkanker en zeeg in juni 2012 op de luchthaven van Hamburg ineen na een hartstilstand. Hij werd toen opgenomen in een Duits ziekenhuis en een tijdlang in coma gehouden.

      In januari 2014 nog werd Hoet in het Gentse UZ opgenomen nadat hij een tweede hartaanval had gekregen. Toch hield Hoet er de moed in: ‘Wat komen moet, dat komt. Daar maak ik me geen zorgen over.’

      Ondanks het positivisme, ging zijn gezondheid er niet op vooruit. Een paar dagen geleden maakte Hoet bekend dat hij het op doktersadvies wat rustiger aan zou doen en zijn agenda zou leegmaken. Zondagavond 9 februari werd hij in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis, waar hij donderdag overleed.

      'Zijn toestand bleef kritiek, maar hij bleef constant met de glimlach op zijn gezicht', zegt Jan Hoet Jr. 'Hij was heel helder deze week, we hebben een goed contact met hem gehad en allemaal afscheid kunnen nemen.'

      bron: wikipedia, standaard.be

      Foto: Belgaimage

    Rouwregister

    1. Dominic Roelandt plaatste een bloem
    2. chris plaatste een bloem

      innige deelneming

    3. maurice plaatste een bloem
    4. peter

      dank

    5. Corry Devreese

      Aan gans de familie heel veel sterkte gewenst in deze moeilijke dagen, weken,....
      Pas Zijn verjaardag geweest
      We zullen Hem niet vergeten!!

    6. seppe van calster plaatste een bloem

      hij was een super man

    7. seppe van calster plaatste een bloem

      hij was een super man

    8. peeters plaatste een bloem

      Mijn oprechte deelneming rust zacht

    9. Nelly Flamand

      Ik weet het, het is laat maar alsnog mijn oprechte deelneming bij het overlijden van
      Jan Hoet. Wegens omstandigheden was het mij niet mogelijk om vroeger te condoleren.
      Ik wens de familie toch nog veel sterkte.
      Mijn oprechte deelneming.
      Nelly Flamand
      Lijsterbeslaan 2
      9630 Zwalm

    10. relinda verheyden plaatste een bloem