Phil Bosmans

89 Jaar

Phil Bosmans
Kontich

  Rouwberichten

  (2)
  • Pater Phil Bosmans (89), de man die Bond Zonder Naam groot maakte in Vlaanderen, is dinsdag 17 januari overleden. De gezondheid van Bosmans, die in december 1994 een zwaar verkeersongeval overleefde, was al jaren fragiel. In 1995 bleven zijn rechterarm en -been verlamd na een beroerte. Sindsdien zat hij in een rolstoel.

   Pater Phil Bosmans woonde de jongste jaren in alle stilte in het montfortanenklooster in Kontich-Kazerne. "Vorige dinsdag kreeg hij bronchitis", vertelde priester Patrick Hanjoul, de huidige directeur van Bond Zonder Naam die mee aan zijn ziekbed waakte. "Hij maakte koorts en is dan opgenomen in het Sint-Jozefziekenhuis in Mortsel, waar zijn gezondheid van kwaad naar erger is gegaan. Op dit moment is zijn toestand onomkeerbaar geworden. Het afscheid kan voor elk moment zijn, maar zijn hart blijft verbazend sterk."

   Bond Zonder Naam

   Terwijl veel mensen denken dat Phil Bosmans nog altijd de spreuken van Bond Zonder Naam schrijft, verliet hij de organisatie al in 1992. Geboren in het Limburgse Meeuwen-Gruitrode, trad hij in 1941 in bij de paters montfortanen in Rotselaar. Vier jaar later werd hij priester gewijd in Oirschot in Nederland. In 1957 werd hem gevraagd om de in 1934 opgerichte Bond Zonder Naam te gaan leiden. Bosmans leidde de Bond Zonder naam tot 1991. Hij maakte de organisatie groot in Vlaanderen, mede door de bekende maandspreuken met 'Vitaminen voor het hart'.

   Phil Bosmans was een fenomeen: verguisd en bespot door intellectuelen, maar met talloze vrienden onder de 'gewone mensen'. Zijn maandspreuken met 'Vitaminen voor het hart' bereikten honderdduizenden gezinnen. Daarnaast legde hij een rusteloze activiteit aan de dag met stichtingen voor daklozen, ex-gevangenen, zigeuners, asielzoekers enz.

   Bestseller

   Met zijn eerste boek, onder de titel 'Menslief ik hou van je', nam hij een groot risico, want tegen alle commercieel gezond verstand in eiste hij een ongewone vorm: langwerpig, zodat het niet in de boekenkast paste. Van 'Menslief' zijn er wereldwijd meer dan 2 miljoen exemplaren verkocht. Tel daar al zijn andere boeken bij, en je komt op een verkoop van om en bij de tien miljoen boeken, wat hem de grootste bestsellerauteur van Vlaanderen maakt. In 1968 en 1991 ontving Bosmans de Visser Neerlandiaprijs. In datzelfde jaar kreeg hij ook de prijs van de Vlaamse Gemeenschap.

   Bron: hbvl.be

  Rouwregister

  1. Zeb plaatste een bloem

   Bedankt Phil,
   Je was een fantastisch man
   Mijn oprechte deelneming voor
   zij familie heel veel sterkte.
   Bedankt Phil voor al wat je gedaan hebt!

  2. Betty Holla

   Wat een mooi gevoelig mens was de heer Phil Bosmans. Ik heb gelezen Optimisten zullen overleven heel mooi.

  3. Betty Holla

   Wat een mooi gevoelig mens was de heer Phil Bosmans. Ik heb gelezen Optimisten zullen overleven heel mooi.

  4. Alfons plaatste een bloem

   Bedankt Phil voor je mooie en wijze woorden die niet altijd begrepen en aanvaard werden en nog steeds niet aanvaard worden. De mensheid laat de wereld in een verkeerde richting draaien en is bijgevolg een graaiwereld geworden waar liefde vaak een loos begrip is. Anno 2015.

  5. Regina plaatste een bloem
  6. Angelica plaatste een bloem

   Bedankt voor de positiefe boodschap.

  7. Maria

   Een waardig en warm mens is heengegaan, zo zijn er niet velen meer!!

  8. Maria plaatste een bloem
  9. Wilhelmina plaatste een bloem
  10. Bart plaatste een bloem

   Phil uw woorden inspireerde mij om te leven zoals Gods wil. Nu ben je heen gegaan maar wij weten dat de dood niet het einde is. Nu zit je (waarschijnlijk) in Gods schoot. Nu nog help je de mensen om te leven naar de wil van Jezus en God de vader.