Jacques Martin

88 Jaar

Geboren

Overleden 21/01/2010 Brussel

Jacques Martin

    Rouwberichten

    (2)
    • De Franse striptekenaar Jacques Martin is op 88-jarige leeftijd overleden. Martin raakte vooral bekend als de bedenker van de Gallo-Romeinse held 'Alex'. Martin was ook bekend van de stripreeks 'Lefranc' en van zijn medewerking aan diverse avonturen in het weekblad 'Kuifje'.

      De striptekenaar werd op 25 september 1921 in Straatsburg geboren. Op 25-jarige leeftijd trok Martin naar België. Samen met Hergé en Edgar Pierre Jacobs ('Blake en Mortimer') vormden ze de drie grootste vertegenwoordigers van de zogenaamde "Brusselse school" en de geestelijke vaders van de 'klare lijn'.

      In 1948 is Alex voor het eerst te bewonderen in het weekblad Kuifje (met het avontuur 'Alex de Onversaagde'). In datzelfde weekblad kan men in 1952 zijn nieuwe creatie Lefranc bekijken ('Het sein staat op rood').

      In 1953 trad hij toe tot de studio Hergé, waar hij 19 jaar lang zal werken aan diverse avonturen van Kuifje. In 1984 schrijft hij de scenario's voor 'Xan/Tristan Madoc' en voor 'Arno'. Recente initiatieven van Martin, tijdens zijn laatste levensjaren nagenoeg blind en veroordeeld het tekenwerk aan anderen over te laten, waren 'Keos' en 'Orion', die zich afspelen in het antieke Griekenland en Egypte, en 'Lois', gesitueerd aan het hof van Lodewijk XIV.

      Van de strip 'Alex', avonturen ten tijde van de ook herhaaldelijk in de strip opduikende Julius Caesar, zijn in heel Europa meer dan 20 miljoen exemplaren verkocht.

      Teken het rouwregister

    Rouwregister

    1. Mirella Talloru plaatste een bloem

      Mijn oprechte deelneming!

    2. Stelmar

      Dank voor alle mooie uren die ik heb kunnen doorbrengen met die prachtige strips. De laatste die ik heb gekocht was De Vervloeking van de serie Lefranc. Veel sterkte voor alle naasten bij dit verlies. Mijn gedachten zijn bij jullie.

    3. Mr. Drs. J.A.W.M. Scholte

      Martin heeft bij mij meer dan een halve eeuw geleden een intens en dierbaar gevoel voor het stripverhaal in de klare lijnvorm gewekt. In het bijzonder door de eerste verhalen over Alex, waarvan ik de eerste drukken koester. Ook de eerste albums over Lefranc hebben een diepe indruk achtergelaten. Zijn overlijden stemt me weemoedig en dankbaar voor zijn vroege werken die niet meer overtroffen zullen worden.

      Hij ruste in vrede

    4. Robert van den Brink

      Gecondoleerd met het heengaan van een groot kunstenaar. Als verzamelaar heb ik mijn hele leven al erg genoten van de mooie strips van zijn hand. Op de hoge leeftijd van de heer Martin kunnen niets afdingen,
      alleen zal zijn heengaan voor zijn fans toch een definitief afscheid zijn. Hopelijk komt de heer Martin in het hiernamaals al zijn geliefde personages tegen! Rust zacht en hartelijk bedankt voor alle mooie strips, ik zal er mijn verdere leven nog van kunnen genieten! Merci, merci, merci.......

    5. Kees

      adieu grote kunstenaar. Bedankt voor alle mooie verhalen

    6. Marc

      dit is toch ook wat, na tibet deze maand nu ook jacques martin. Ik heb het voorrecht gehad kennis gemaakt te hebben. Wat een kunstenaar. Ik zal met veel plezier de verhalen blijven lezen.

    7. innige deelneming

      Met het overlijden van Jacques Martin is de ontdekker van de Historische Strip heengegaan. De Belgische stripwereld rouwt !
      van harte,
      Paul Verstappen

    8. Staf-Ingrid en Jean-Marie

      Bij deze willen wij onze innige deelneming betuigen aan de familie Martin.
      De heer Martin zal voor eeuwig in onze gedachten blijven als een groot striptekenaar en verteller.
      Staf Sunaert-Ingrid De Vuyst en Jean-Marie Van Den Berghe

    9. Mark Goris

      De eerste keer dat ik Alex las was ik 12 jaar, ter gelegenheid van mijn plechtige communie kreeg ik 4 albums van hem. Nu ben ik 50 en lees nog altijd Alex. Het heengaan van Jacques Martin, is droef, een groot verlies voor ons.

    10. SV

      Merci Monsieur Martin de nous avoir fait connaitre et apprécier l'histoire par vos bandes dessinnées.
      Sincères condoléances à vos proches.