Edward Schillebeeckx

95 Jaar

Geboren Antwerpen

Overleden 23/12/2009

Edward Schillebeeckx
Antwerpen

    Rouwberichten

    (1)
    • Schillebeeckx, een geboren Antwerpenaar, was al sinds 1957 verbonden aan de faculteit in Nijmegen. Daar maakte hij ook naam in de jaren zestig. Tijdens het tweede Vaticaanse Concilie (1962-65) was Schillebeeckx adviseur van de Nederlandse bisschoppen. In 1960 schreef hij zelfs in naam van de bisschoppen een herderlijke brief om mensen te informeren over dat concilie. De brief werd internationaal bekend door de wijze waarop Schillebeeckx de relatie tussen gelovigen en kerkelijke hiërarchie beschrijft: bisschoppen en paus hebben in zijn ogen de taak het leven van gelovigen tot uitdrukking te brengen. En niet andersom.

      Zijn progressieve geloofsopvattingen vielen niet bij iedereen in goede aarde. En zeker niet bij het Vaticaan. Zo vond Schillebeeckx dat de vrouw en de leken in de Kerk een grotere rol moesten krijgen. Hij verzette zich ook tegen het celibaat. Met zijn uitspraak dat God groter is dan alle godsdiensten samen, kon het Vaticaan evenmin lachen. Later noemde hij paus Johannes Paulus II zelfs 'een alleenheerser uit een land dat de Verlichting en de Franse Revolutie niet had meegemaakt'.

      Feitelijk was Schillebeeckx' hele leven één lange zoektocht naar een eigentijdse manier om over Jezus te kunnen spreken. De titel van zijn bekendste boek luidde dan ook: 'Jezus, het verhaal van een levende' (1974).

      Het was één van zijn drie cruciale boeken waarin hij op zoek ging naar Jezus. Hij beschreef hoe die historische figuur een religieuze betekenis heeft kunnen krijgen en hoe Jezus een beweging op gang bracht die hij misschien zelf niet eens gewild had.

      Van zijn boeken gingen miljoenen exemplaren over de toonbank. Hij kreeg meerdere eredoctoraten aan universiteiten, en in 1982 ook de Erasmusprijs, een prestigieuze Europese onderscheiding.

      Hij is woensdag 23 december 2009 in zijn woonplaats Nijmegen overleden.

       

      Teken hier het rouwregister.

    Rouwregister

    1. Frans Cobben

      Ik heb hem helaas niet persoonlijk Mogen kennen ,ik studeerde 1988 1992 Geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen

    2. Frie van Otterdijk

      Een groot priester is van ons heengegaan.Waarom worden zulke vernieuwende geesten geen bisschop of kardinaal? Te vernieuwend misschien in deze antieke rooms katholieke kerk.
      Hij heeft zeker sporen nagelaten voor de gelovige mensen.Een zeer groot theoloog heeft ons verlaten.

    3. K van Elk Tilburg

      Hulde aan een groot theoloog
      Mag er dankbaarheid zijn dat Schillebeeckx zijn gedachten kon weergeven en
      trouw aan de kerk bleef.
      Hulde aan de broeders Dominicanen die hem trouw bleven

    4. Gorré Wilfried

      "Nooit profeet in eigen land!" Dit was precies wat hem overkwam, zowel in Vlaanderen als in het Vaticaan. Een groot verlies voor de Kerk !

    5. Marleen V

      U was een groot mens waar ik grote bewondering voor had.Tijdens mijn opleiding werd regelmatig naar u verwezen in de cursus Christologie en andere vakken.

    6. Chr. van Dokkum

      Een ware zoeker en gids naar God was hij.
      Moge hij rusten in vrede.

    7. Jan in Brabant

      Wat een verademing om de betuigingen in dit register te lezen. Veel van de reacties
      in mijn dagblad Trouw betreffen kiften en nare opmerkingen van fundamentalisten: hoe
      jammer toch.
      Er zullen boodschappers en lantaarndragers blijven komen. Mensen als Edward
      Schillebeeckx en Catharina Halkes - zij is er nog - noem ik de kerkvaders/kerk-
      moeders van onze tijd.
      Wellicht kan ik zingende bij de aanstaande afscheidsviering nog eer betuigen aan deze schitterende en vooral ook moedige Dominicaan

    8. destoop francine

      Dankbaar "E Schilleeckx" te hebben mogen ontmoeten,hem leren kennen en zijn diepgaande boeken heb mogen lezen.Hij heeft mij geinspireerd.
      Herrinneringen aan onze gesprekken in Nijmegen zijn een stukje eeuwigheid!
      Als Vlaminge woonde ik enkele jaren in Nijmgen, ik heb hem van dichtbij gevolgd ik
      ben TROTS o zo'n Grote VLAMING.
      Francine Destoop Pikkelstraat 12 Anzegem B

    9. Rik Renckens, Diepenbeek

      Edward, magister, het verhaal van een levende is nu voor jou voltooid. Jij mag nu vertoeven bij Jezus, de Levende. Jij hebt de geschriften over Hem en de Vader ten einde toe uitgediept, om er een bron van leven van te maken, voor al Zijn leerlingen. Mogen vele christenen in jouw spoor verder geloven. Mogen er in heel de wereld nieuwe theologen komen, die verder bouwen op jouw fundament en het opnieuw aanpassen aan onze tijd.

    10. Schiltz-Duyver Jozef (Joppy) & Miette

      Jozef (Joppy)& Miette Schiltz-Duyver
      Je hebt een zeer belangrijke rol gespeeld en je blijft die spelen om ons in de moderniteit te brengen en bij een God die alle mens-zijn en alle religies vervult.
      Een gids op onze zoektocht naar onszzelf en naar de ander, de Ander, de eeusig wordende God, Jezus achterna. Sinds vatikaan 2 hebben we je gevolgd en gelezen en beluisterd, we vierden mee je 90ste verjaardag, en nu blijven we warm verrijzend koesteren.