Jan LAMQUET

93 Jaar

Geboren Antwerpen

Overleden 26/08/2001

Jan LAMQUET
Antwerpen

  Rouwberichten

  (2)
  • Lamquet (94), de stichter en bezieler van de Grote Trek, de jaarlijkse bedevaart naar Scherpenheuvel, is in 2001 overleden aan de gevolgen van kanker.

   Tot het laatste jaar van zijn leven ging hij mee met de Trek, zij het al een jaar of dertig niet meer te voet. Zijn opvolger, Pieter Van Gits (52) uit Stabroek omschrijft Jan Lamquet als een gedreven man en een scout in hart en nieren. "Het begon zeer bescheiden in 1931, gewoon enkele scouts die op bedevaart gingen. Van een echte grote trek was pas sprake in de jaren na de Tweede Wereldoorlog. Van toen af gingen er elk jaar duizenden mensen mee."

   Dertig jaar geleden onderging Lamquet een heupoperatie en sindsdien ging hij niet meer te voet mee. "In 1980 hebben we hem wel gevierd, ter gelegenheid van de 50ste Grote Trek." Lamquet was leraar lichamelijke opvoeding, maar werkte eerst lange tijd bij Agfa-Gevaert in Mortsel. Pas na de oorlog ging hij lesgeven, het leeuwendeel van de jaren in het Technicum in de Londenstraat. Maar Lamquet was vooral scout.

   Als jonge padvinder in de groep van zijn school, Sint-Jan-Berchman, waar hij later ook leider was. Verder diende hij in verschillende groepen, onder meer in Wilrijk, Berchem en Brasschaat. Met die scouts steunde Lamquet ook De Morgen van de Goede Daad, een Sinterklaasactie van Gazet van Antwerpen.

    

   zie ook

   Wikipedia http://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_Trek_(Belgi%C3%AB)

   http://www.scherpenheuvel-zichem-info.be/Scherpenheuvel/F2/F5/index.htm

  Rouwregister