Meest bijzondere begraafplaatsen ter wereld

Meest bijzondere begraafplaatsen ter wereld

Soms worden begraafplaatsen toeristische bestemmingen. Omdat ze mooi en rustig zijn, omdat er bekende personen begraven zijn of omdat ze ook een beeld geven van de geschiedenis van een stad. Lonely Planet maakte een lijstje van zijn favoriete begraafplaatsen ter wereld.

Het lijkt misschien luguber, maar veel reizigers doen het. Een kijkje nemen op het pittoreske kerkhof van hun citytripbestemming of de laatste rustplaats van een van hun idolen bezoeken. En waarom niet? Begraafplaatsen zijn oases van rust, ze vertellen iets over een cultuur, maatschappij en geschiedenis en zijn dus niet enkel rond Allerheiligen een bezoek waard.

Cimetière du Montparnasse, Parijs
Père Lachaise is ongetwijfeld het bekendste kerkhof van Parijs. Op de website www.pere-lachaise.com kan je ook een virtueel bezoek brengen aan deze begraafplaats. Toch heeft de begraafplaats van Montparnasse volgens Lonely Planet ook zijn eigen charme. Er liggen heel wat beroemdheden begraven, zoals Serge Gainsbourg en Charles Baudelaire. Maar ook door het landschap, de groene site met heel wat bomen, is dit een aanrader.

Hollywood Forever Cemetary, Los Angeles
Een prachtige plaats waar tal van Hollywood-sterren begraven liggen, denk maar aan Rudolph Valentino en Douglas Fairbanks.

Waverley Cemetary, Sydney (foto)
Met zicht op de oceaan is dit een van de meest idyllische plekken ter wereld om begraven te worden. Een uitzicht 'to die for...'

Kapucijner Crypte, Rome
Toch een beetje luguber deze plek, want in deze crypte bij de kerk van Santa Maria della Concezione decoreren de schedels en botten van zowat 4.000 monniken de muren, plafonds en nissen.

Piramiden Van Gizeh, Caïro
Meer dan 4000 jaar na hun bouw blijven deze monumenten verbazen en hangt er nog steeds een sfeer van mysterie en geheimzinnigheid rond. Geen begraafplaats in de conventionele zin, maar toch zeer fascinerend.

Panteon Civil de Dolores, Mexico City
Een gigantisch kerkhof, het grootste in Mexico. Beslist een bezoek waard om zijn Rotonda de las Personas Illustres, waar bekende Mexicanen, zoals bijvoorbeeld kunstenaar Diego Rivera (echtgenoot van Frida Kahlo), begraven zijn.

Cementerio de la Recoleta, Buenos Aires
Rustplaats van Eva Perón en tal van andere beroemdheden. Deze begraafplaats heeft een imposante neoclassicistische toegangspoort met Dorische zuilen en tal van indrukwekkende marmeren mausolea in allerhande architecturale stijlen.

Highgate Cemetary, Londen
Hier vind je de graven van Karl Marx en George Eliot. Vooral het oude, overwoekerde West Cemetary met familietombes en standbeelden is een bezoek waard. Je kan de plek enkel met een gids bezoeken.

Maqbaratoshoara, Tabriz
Een modernistisch mausoleum voor dichters, mystici en andere beroemdheden in Tabriz in Iran.

 

En bij ons?
Geen Belgische begraafplaats in het lijstje van Lonely Planet. toch heeft ook ons land enkele mooie, bijzondere begraafplaatsen. Denk maar aan Campo Santo in Sint-Amandsberg, het Schoonselhof in Antwerpen en Robermont in Luik: stuk voor stuk plekken waar tal van beroemdheden liggen, maar tegelijk ook mooie, groene plekken om te wandelen. Ook het Britse soldatenkerkhof Tyne cot Cemetary in Passendale is indrukwekkend. En in Aarlen vind je dan weer een van de oudste begraafplaatsen.

 

©2019 Inmemoriam - een initiatief van Mediahuis - Website by Brainlane