Larry Hagman vocht jarenlang tegen een zware alcoholverslaving en kampte in de jaren negentig met leverkanker en levercirrose. Volgens zijn familie is hij in een ziekenhuis in Dalles na een lange strijd tegen keelkanker overleden.

Hagman werd op 21 september 1931 in Texas geboren als zoon van actrice Mary Martin en advocaat Ben Hagman. Op 25-jarige leeftijd ging hij in het leger en toen hij met de US Air Force in Engeland was, ontmoette hij zijn levensgezel Maj Axelsson. Hagman en zijn Zweedse vriendin stapten bijna zestig jaar geleden in het huwelijksbootje en kregen samen twee kinderen.

Hagman werd een ster in 1965 dankzij de populaire sitcom 'I Dream of Jeannie', waarin hij astronaut Anthony Nelson speelde. Maar als John Ross Ewing, de schurk in de 'soap der soaps' Dallas, werd Larry Hagman pas echt wereldberoemd. De serie ging in 1978 in première en werd al snel wereldwijd de hemel ingeprezen. 

'Dallas' vertelde het verhaal van een familie in Texas die een fortuin verdiende aan de olie-industrie en Hagman vertolkte de rol van amorele oliebaron J.R. Kijkers kenden hem veertien jaar lang als een kapitalistische en boosaardige Amerikaan. We zagen hoe hij zijn zakelijke concurrenten en zijn vrouw belazerde, maar met zijn kenmerkende grijns, zijn cowboylaarzen en bijhorende hoed slaagde hij er toch in het hart van heel wat televisiekijkers te veroveren. Hagman gaf aan onlinezender AolTV.com toe dat hij ervan hield om op het toneel de rol van de booswicht te vertolken.

De serie over de familie Ewing kluisterde in de jaren tachtig ook veel Belgen aan de buis en vanaf september was de nieuwe versie van de soap te zien op de Vlaamse zender VIJF. 
Op 79-jarige leeftijd vertolkte Hagman nog een gastrol in 'Desperate Housewives', een Amerikaanse reeks van ABC die werd bekroond met een Emmy en een Golden Globe. Hij nam toen de rol van Frank, een chagrijnige en racistische gepensioneerde, voor zijn rekening. 

>> Teken het rouwregister

bron: nieuwsblad.be