Jos Vandeloo

90 Jaar

Geboren Zonhoven

Overleden 05/10/2015 Mortsel

Jos Vandeloo

    Rouwberichten

    (1)
    • Josephus Albertus (Jos) Vandeloo (Zonhoven, 5 september 1925 – Mortsel, 5 oktober 2015) was een Belgisch (Nederlandstalig) schrijver. Zijn bekendste werken zijn het verhaal De muur (1958) en de romans Het gevaar (1960) en Het huis der onbekenden (1963).

      Jos Vandeloo groeide op in een mijnwerkersgezin. Na de oorlog werkte hij tot 1953 als steenkoolspecialist in de mijnen en reisde hiervoor door Europa. Ondertussen studeerde hij Nederlandse en Franse Letteren aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen en het Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen. Hierna werd Vandeloo adjunct-directeur en later directeur bij uitgeverij Manteau. In de jaren 1960 is hij enige tijd sportcommentator geweest voor de BRT. Sinds 1963 woonde Vandeloo in Mortsel, waar hij ereburger was.

      Hij debuteerde in 1955 met de dichtbundel Speelse parade, maar werd vooral bekend met De muur en Het gevaar. In 1982 werd hij voltijds schrijver.

      Vandeloo beschreef in zijn werken meestal de funeste gevolgen van de moderne maatschappij, zoals eenzaamheid en vervreemding. Hij probeerde te streven naar een idealistische, paradijselijke leefwereld. Hij schreef niet alleen romans, verhalen en dichtbundels, maar ook tv-scenario's en toneelstukken. Zijn werken werden vertaald in meerdere Europese talen (waaronder het Russisch) en hij heeft verscheidene literaire prijzen gewonnen.

      Jos Vandeloo overleed in 2015 op 90-jarige leeftijd.

      Bron: Wikipedia
      Foto: Belga image

    Rouwregister

    1. Anthony Wolters

      Mijn innige deelneming aan de familie van meneer Vandeloo. Zal zijn vriendelijkheid en aangename bezoeken aan ons nooit vergeten. Rust zacht...

    2. A.Wolters Maastricht NL

      Mijn innige deelneming

    3. chris plaatste een bloem

      Mijn Innige Deelneming aan de familie.

    4. Frans en Monique Hendrikx Thijs plaatste een bloem

      innige deelneming en heel veel sterkte in deze droevige tijd

    5. lode van aken

      medeleven met de zonen en dochter van Jos, we kenden hem samen met Lisette als een erg fijne en lieve man,en zullen hem nooit vergeten . Lode

    6. Paul en Anita Cannie-Beel

      Achtbare Familie
      Onze oprechte deelneming bij het overlijden van Jullie geliefde Papa. Jos was een zeer wijze en aangename man. We hebben uren samen gepraat in een ontspannen en gemoedelijke sfeer. We zijn zo blij dat we hem hebben mogen leren kennen. Samen met Jullie mama Lisette hebben wij zovele mooie momenten beleefd aan zee.(We waren mede-eigenaars van Residentie CHANTAl te Duinbergen )
      Wie schrijft die blijft...niet alleen door zijn prachtige boeken maar vooral in onze herinneringen.
      Spijtig dat we niet aanwezig kunnen zijn bij het afscheid. Dankbaar om dit leven wensen wij Jullie
      veel sterkte toe. Paul en Anita Cannie-Beel, Els Peter en Ruben, Sofie. Oostdreef 46 8720 Wakken-Dentergem
      West-Vlaanderen.

    7. Leen Vereeck

      Mijn innige deelneming aan de familie. Ik heb Jos Vandeloo gekend als prettige en vriendelijke collega en uitgever bij de Standaard Uitgeverij en hou daar warme herinneringen aan over.
      Leen Vereeck

    8. Reinhilde plaatste een bloem
    9. Martine V plaatste een bloem
    10. johan

      mijn oprechte deelneming bij het heengaan van nonkel jos
      veel sterkte aan familie
      johan vandeloo