Rik Coppens

84 Jaar

Geboren Antwerpen

Overleden 05/02/2015 Wilrijk

Rik Coppens
  • kristel wouters
  • Wim Vanderheyden
  • Paulien Callens

Rouwberichten

(2)
  • Henri François Louis (Rik) Coppens (Antwerpen, 29 april 1930 – Wilrijk, 5 februari 2015)[1] was een Belgisch voetballer.

    Zijn clubcarrière begon hij op zestienjarige leeftijd bij Beerschot VAC waar hij in geen tijd uitgroeide tot publiekslieveling. Coppens stond bekend als een briljante balkunstenaar met een neus voor doelpunten. Hij werd tweemaal topschutter in de Belgische eerste klasse: in het seizoen 1952-1953 met 33 doelpunten en in het seizoen 1954-1955 met 36. In deze periode werd Coppens gevolgd door Europese topploegen als Barcelona, Inter, Napoli en Espanyol. Beerschot hield echter het been stijf en liet Coppens niet vertrekken. Zijn ouders hadden in die tijd een viswinkel in de Kloosterstraat te Antwerpen.

    Coppens trok volle stadions en was een echte publieksspeler. Hij kon verdedigers doldraaien en tegenstanders keer op keer vernederen met zijn passeerbewegingen. Coppens entertainde het publiek: hij scoorde met zijn neus, of zijn hak, en wees voordat hij een strafschop nam de hoek aan waarin hij deze zou plaatsen. Onder impuls van een weergaloze Coppens versloegen de Rode Duivels op 26 september 1954 kersvers wereldkampioen West-Duitsland; hijzelf scoorde één van de doelpunten. Coppens staat ook bekend om de uitvinding van de strafschop in drieën. Tijdens een voorronde wedstrijd in 1957 tegen IJsland, stond België 4-0 voor op het moment dat Rik Coppens een strafschop moest nemen. In een reflex kreeg hij de ingeving om de bal niet rechtstreeks te schieten, maar te passen naar zijn ploegmaat André Piters. Deze passte op zijn beurt de bal terug naar Coppens, waarop deze de bal in het lege doel kon schieten.[2][3][4][5] Johan Cruijff heeft deze manier van scoren 25 jaar later nog eens herhaald met Jesper Olsen.

    Coppens werd in 1954 verkozen tot de beste speler in de eerste klasse en werd zo de allereerste winnaar van de Gouden Schoen. Hij bleef bij Beerschot tot hij in 1961 na een zoveelste ruzie met het bestuur verhuisde naar Olympic Charleroi. Vervolgens speelde hij nog bij Crossing Molenbeek, Berchem Sport en Tubantia Borgerhout alwaar hij voor het eerst kon proeven van het trainerschap.

    Hij speelde in totaal 389 competitiewedstrijden en scoorde daarin 261 doelpunten. Tussen 1947 en 1959 speelde Coppens ook 47 keer voor het Belgisch voetbalelftal waarbij hij 21 doelpunten maakte.

    Coppens werd op 10 december 2014 opgenomen in het ziekenhuis, waar hij op 5 februari 2015 overleed.

    Coppens had een bijrol in de film De Ordonnans (1962).

    In het Nero (strip)album "De Witte Parel" (1962) door Marc Sleen kookt Adhemar in strook 2 een papje met fijngestampt haar van bekende voetballers, waaronder ook Rik Coppens. Als Nero het opeet wordt hij een stervoetballer.
    Coppens eindigde in 2005 op nr. 73 in de Vlaamse versie van de verkiezing van De Grootste Belg.
    Een bekende anekdote over Coppens beweert dat hij ooit een doelpunt scoorde met zijn neus. In een Humo-interview uit 4 mei 2010 vertelde Coppens dat dit verhaal schromelijk overdreven is: "'t Was weer in een wedstrijd tegen Beringen. Hondenweer. Het regende pijpenstelen en het terrein lag er bijzonder zwaar bij. Ik had een aanval opgezet, de doelman had de bal gepakt en gooide die op om 'm uit de trappen - zo deden de keepers dat in die tijd. Maar ik kon de bal afpakken voor die keeper er zijn voet tegen kon zetten en liep ermee de goal in. Daar is achteraf van gemaakt dat ik voor de doellijn op m'n buik was gaan liggen en die bal met m'n neus over de lijn geduwd had. Kom zeg, dat strafschopgebied was één modderpoel, en de ballen waren nog heel zwaar toen - denk je dat ik dat ding met mijn "neuzeke" over de lijn had gekregen? Zo'n joekel is het toch niet?" (MARIS, Jeroen en RAES, Frank, "Rik Coppens 80", Humo nr. 3635, 4 mei 2010, blz. 38-42)

    Bron: Wikipedia
    Foto: Belga image

Rouwregister

  1. wouters kristel

    Beste,

    Kreeg net bericht van " my heritage" dat ik familie ben van hendrik coppens .
    Hij zou ook bij kv mechelen gespeeld hebben, de voetbalploeg waar mijn oma, pa en ik , supporter van waren .

    Wou dat ik het eerder wist, dan was ik zeker naar de begrafenis geweest .

    Mijn oprechte deelneming

  2. kristel wouters brandde een kaars
  3. Wim Vanderheyden brandde een kaars
  4. Paulien Callens brandde een kaars
  5. Frans en Monique Hendrikx Thijs plaatste een bloem

    innige deelneming

  6. Bals Lilian

    Mijn innige deelneming aan Denise (Mevr Coppens), de familie COPPENS bij het overlijden van een groot man. Hij was den beste en zal altijd de beste blijven ook nu nog. R.I.P.

  7. Alice Vanaken plaatste een bloem

    Voor mij bestond er slechts 1 echte voetballer, en dat was jij: Rik Coppens... en zo zullen er heel veel mensen zijn. Aan de andere kant van de regenboogbrug staan er heel veel trouwe fans , die daar al alles voor jou klaar hebben gemaakt om toffe matchen te spelen

  8. Alice Vanaken plaatste een bloem