Piet Van Eeckhaut

74 Jaar

Geboren

Overleden 01/07/2014

Piet Van Eeckhaut
  • Dimitri Chrispeels
  • pascal wouters
  • placide de paepe

Rouwberichten

(1)
  • Piet Van Eeckhaut (Aalst, 10 oktober 1939 - 1 juli 2014) was een Belgisch advocaat en voormalig politicus voor sp.a.

    Hij werd geboren in Aalsterse arbeiderswijk Mijlbeek, aan de rechteroever van de Dender als oudste in een gezin met vier zonen. Zijn vader was meestergast bij de spoorwegen, zijn moeder was een tijdlang boneeteriearbeiderster. Later werd ze huisvrouw. Het gezin behoorde tot de Aalsterse Daensistische traditie, waarbij de aandacht uitging naar het sociale, christelijke en Vlaamsgezinde. In zijn jeugd was hij lid van de lokale scoutsbeweging.

    Hij volgde zijn lagere en middelbare studies aan het koninklijk atheneum te Aalst, alwaar hij Grieks-Latijnse humaniora volgde. Vervolgens studeerde rechten en wijsbegeerte in Gent. In 1965 won hij hij de eerste prijs tijdens een pleitwedstreid van het Vervond der Belgische Advocaten en in 1968 de eerste Georges Debra-pleitwedstrijd van de Vlaamse Conferentie der Balie van Gent.

    In Gent vestigde hij zich tevens als advocaat. In april 1972 pleitte hij er zijn eerste assisenzaak van in totaal 102. Hij werd bekend door enkele spraakmakende rechtszaken. Daarnaast was hij in 1970 openingsredenaar van de Vlaamse conferentie der Balie van Gent en was hij oud-stafhouder van de Gentse Balie van 1991 tot 1993.

    In 1970 nam hij als 31-jarige voor het eerste deel aan de lokale verkiezingen. Hij viel in deze periode op, door verschillende persoonlijke tussenkomsten. Dit was opmerkelijk aangezien er in deze periode een traditie bestond van een zwijgende meerderheid, waarbij uitsluitend de fractieleiders het woord voerden tijdens openbare zittingen. Toen hij zich na het ontslag van Amedée De Keuleneir kandiddat stelde als fractieleider werd hij echter niet gekozen.

    In 1976 werd hij vanop de vierde plaats op de gemeenteraadslijst rechtstreeks verkozen met ongeveer 3000 voorkeurstemmen. en werd hij schepen van Onderwijs en Toerisme in de CVP-BSP-coalitie onder leiding van burgemeester Placide De Paepe. In 1979 weigerde hij in deze functie een voorstelling van de musical Snoepjes te laten doorgaan. Als argument stelde hij dat deze voorstelling die handelde over pedofilie niet thuishoorde in een onderwijsinstelling.

    Van Eeckhaut was sinds 1984 fractieleider van de SP in de Oost-Vlaamse provincieraad. Van 1994 tot 2006 was hij provincieraadsvoorzitter. In 2006 werd hij als lijstduwer op de sp.a-lijst tegen zijn verwachting in opnieuw verkozen; hij heeft zijn zetel niet meer opgenomen.

    Van Eeckhaut heeft drie dochters, waarvan er twee ook actief zijn aan de balie van Gent. Liesbeth en Els zijn actief in de Gentse politiek.

    Hij is ook één van de auteurs van het in februari 2008 geschreven manifest van de Gravensteengroep.

    Bron: Wikipedia

Rouwregister

  1. Dimitri Chrispeels brandde een kaars
  2. aZA

    jammer
    Pust zemlya puhom budet

  3. pascal wouters brandde een kaars
  4. Dominic Roelandt plaatste een bloem

    Rip

  5. placide de paepe brandde een kaars
  6. DE NEVE HUGO plaatste een bloem

    EEN FIJNE VENT IS HEENGEGAAN

  7. Dirk Hermans

    Mogen de steun van je vrienden
    troost bieden en goede herinneringen het verlies verzachten
    we hopen dat je de kracht vindt om dit verlies te dragen
    moge dit gebaar een teken van medeleven zijn veel sterkte toegewenst
    Dirk Hermans

  8. Ongena Bart & Vanhooren Dorine plaatste een bloem

    beter laat dan nooit.
    wij verliezen terug een groot man als advocaat en als persoon.
    Piet nu mag je de advocaat zijn hier boven als een top advocaat net als hier op aarde.
    veel sterkte aan de familie in deze moeilijke dagen.

  9. Ongena Bart & Vanhooren Dorine

    beter laat dan nooit.
    wij verliezen terug een groot man als advocaat en als persoon.
    Piet nu mag je de advocaat zijn hier boven als een top advocaat net als hier op aarde.
    veel sterkte aan de familie in deze moeilijke dagen.

  10. rosita (gent) plaatste een bloem