Steve Jobs

56 Jaar

Geboren

Overleden 05/10/2011

Steve Jobs

    Rouwberichten

    (3)
    • Steven Paul Jobs

       

      was medeoprichter en topman van Apple Inc. (vroeger Apple Computers) en behoorde tot de raad van bestuur van Pixar Animation Studios. (Hij was eerder CEO van Pixar totdat The Walt Disney Company deze studio in 2006 overnam.) Hoewel hij een symbolisch salaris van één dollar per jaar verdiende, was hij met aandeleninkomsten van 646,6 miljoen dollar (2006) de bestverdienende directeur in de VS.

      Steve Jobs wordt beschouwd als pionier van de computerindustrie. Nadat hij bij Xerox op het Palo Alto Research Center (PARC) een demonstratie zag van de grafische gebruikersomgeving met vensters en muis, nam hij deze interface op in de Apple Lisa, die erg duur was en slecht verkocht en vrij snel opgevolgd werd door de Apple Macintosh. Hij was verder ook de drijvende kracht achter de ontwikkeling van Mac OS X.

      Jobs werd geboren als zoon van Joanne Carole Schieble en de Syrische student Abdulfattah Jandali. Hij werd geadopteerd door Paul Jobs en Clara Jobs-Hagopian uit Mountain View die hem Steven Paul noemden. Jobs leerde Steve Wozniak kennen, met wie hij ook na de middelbare school bevriend bleef. Jobs werkte aanvankelijk voor Atari, maar richtte op 3 januari 1977 Apple Computer op, samen met Wozniak en Ronald Wayne die hij bij Atari had leren kennen. Wayne trad korte tijd later terug. Jobs haalde in 1983 de Pepsi-manager John Sculley over om bij Apple te komen werken, en leidde de ontwikkeling van de Macintosh.

      In 1985 verliet Jobs Apple, nadat de raad van bestuur hem verbood nog een leidinggevende functie te bekleden in het bedrijf. Hij werd opgevolgd door Sculley, en startte NeXT Computer. Net als Apple bracht NeXT gesloten hardware op de markt, maar het op BSD gebaseerde NeXTSTEP-besturingssysteem was zijn tijd ver vooruit. Na een overname van NeXT door Apple werd Jobs in de zomer van 1997 interim CEO (iCEO) van Apple, nadat de CEO Gil Amelio was ontslagen. Later werd hij definitief benoemd tot CEO van Apple met een loon van één dollar. Vanzelfsprekend zorgde hij ervoor dat zijn oude bedrijf NeXT een plaatsje vond binnen Apple. Na zijn terugkeer haalde hij flink de bezem door het bedrijf. Dit had met name gevolgen voor het management, maar Jobs schrapte ook een groot aantal projecten, waaronder de pda Apple Newton en stopte met het verstrekken van licenties op Mac-software aan fabrikanten van klooncomputers.

    Rouwregister

    1. Fam Van de Sande Gijbels plaatste een bloem
    2. Maria Nagy Kolenbrander plaatste een bloem

      R.I.P.

    3. corinne plaatste een bloem

      pour un monsieur qui a changer le monde cette fleur rouge comme sa pomme merci mister job

    4. AUGUSTIN plaatste een bloem

      You change the world and die for cancer . Life is cruel for the best.

    5. voualavou

      Thank's for all. RIP

    6. voualavou

      Thank's for all. RIP

    7. Ingrid plaatste een bloem
    8. victor smeets plaatste een bloem
    9. jean en rosa bex didden plaatste een bloem
    10. Rachelle Reekmans plaatste een bloem