Lode Van Outrive

77 Jaar

Geboren Herent

Overleden 22/08/2009 Herent

Lode Van Outrive
Herent

    Rouwberichten

    (1)
    • Lode Van Outrive was doctor in de politieke en sociale wetenschapppen en doctor in de rechten.

      Aan de K.U.Leuven maakte hij naam aan de afdeling criminologie, voornamelijk op de domeinen strafrecht en strafvordering. Hij was ook een tijdlang voorzitter van de Liga voor Mensenrechten. Van Outrive nam gedurende zes jaar deel aan een onderzoek in de Centrale Gevangenis te Leuven en deed onderzoek naar het functioneren van het politiewezen in België.

      Van Outrive zetelde van 1989 tot 1994 voor de toenmalige SP in het Europees Parlement.

      In 2005 voert Van Outrive, samen met Jef Sleeckx en Georges Debunne, campagne voor een Vlaams referendum over het ontwerp voor een Europese Grondwet. Ze slaagden er toen in om 15.000 handtekeningen te verzamelen, waardoor een hoorzitting werd afgedwongen in het Vlaams Parlement. Het was Jef Sleeckx die de bevoegde commissie toesprak.

      Lode Van Outrive, Jef Sleeckx en Georges Debunne verzetten zich datzelfde jaar ook tegen het door de paarse regering doorgevoerde Generatiepact. Zij besloten toen dat er nood was aan een nieuwe linkse beweging, wat eindelijk zou culmineren in de oprichting van het Comité voor een Andere Politiek, die in juni 2007 voor het eerst deelnam aan de federale verkiezingen in België.

      Lode Van Outrive overleed op 22 augustus 2009 te Herent, thuis, aan een slepende ziekte.

      bron: Wikipedia

      Teken het rouwregister

    Rouwregister

    1. sp.a Tremelo-Baal

      Er is niets dat voorgoed verdwijnt,
      als men de herinnering bewaart.

      Oprechte deelneming,
      vanwege sp.a Tremelo-Baal

    2. Urbain ERICX

      Eminent hoogleraar, die de opleiding criminologie op gedreven wijze mede gestalte gaf. Ik denk er aan terug, met waardering en dankbaarheid.

    3. Monique

      Een groot man is van ons heengegaan. Mijn deelneming aan de familie.

    4. Theo, Jenny en Yannick Mattheus

      Wij bieden aan Mevrouw Van Outrive en aan de ganse familie onze oprechte deelneming aan. Wij hebben Prof. Van Outrive enkel ontmoet in mooie, zonnige omstandigheden, toen liet hij bij ons een diepe indruk na.
      Veel sterkte bij dit grote verlies.

    5. Pol Verhaegen

      Met grote eerbied en met veel sympathie voor de standpunten die hij in de wetenschap en in zijn engagement verdedigde, wil ik mijn deelname betuigen. Als oud-student werd ik zeer geïnteresseerd door zijn klare en kritische benadering van een aantal sociale fenomenen.
      Veel sterkte en troost voor de familie Van Outrive.

    6. Lieve Neukermans

      "Wie zal zeggen of wat wij hopen bestaat?
      Het is ermee als met de wegen op aarde: eerst zijn er geen wegen, maar ze ontstaan als vele mensen in dezelfde richting gaan." Lee Sjuun.
      Bedankt Lode, dat je nieuwe wegen maakte.

    7. Nico & Katleen

      Nonkel Lode,
      je leeft voor altijd in ons hart!
      Nico en Katleen en kinderen

    8. malina maryscha

      heel veel sterkte voor de familie

    9. Gina

      Aan allen die Lode dierbaar waren, mijn oprechte deelneming.

      Ik ontmoete Lode voor het eerst als student aan de KULeuven, Lode was toen iemand die graag de dialoog aanging met zijn studenten en kritische zin aanmoedigde.
      Nadien zijn we met elkaar in contact gebleven. Lode had een rijk gevuld leven en heeft ontzettend veel gerealiseerd, ook voor de heel gewone en kwetsbare mensen.
      Hij was een "man van de actie", gedreven, revolterend, sociaal bewogen, ... maar ook een man met een groot hart die altijd deed wat hij kon.
      Je was een échte vriend voor mij Lode, iemand waar ik op kon rekenen. Bedankt voor alles Lode, ik zal je missen ... .