Leonard Cohen

82 Ans

Date de naissance

Date de décès 07/11/2016

Leonard Cohen

    Avis de décès

    (2)
    • Leonard Cohen (Westmount, Montreal, 21 september 1934 – Los Angeles, Californië, 7 november 2016) was een Canadese folksinger-songwriter, dichter en schrijver. Hij had hits met onder andere Suzanne, Hallelujah en So long, Marianne.

      Carrière
      Cohen werd geboren in een joods middenklassengezin in een Engelsprekend deel van Montreal. Als tiener leerde hij gitaar spelen en vormde een country/folkgroep genaamd The Buckskin Boys. Hij studeerde letteren aan de McGill-universiteit met als doel dichter te worden en debuteerde in 1956 met Let Us Compare Mythologies. Reeds in 1961 was hij in Canadese poëziekringen een bekende naam. Hij kreeg een studiebeurs die hem in staat stelde zich terug te trekken op het Griekse eiland Hydra, waar hij tevens Marianne Jensen ontmoette (voor wie So Long, Marianne en vele andere van zijn liedjes geschreven werden). Daarna verschenen de poëziebundel Flowers for Hitler (1964) en zijn twee enige romans The Favourite Game (1963) en Beautiful Losers (1966). Zijn recentste poëziebundel Book of Longing verscheen in 2006.

      Liefde voor folkmuziek bracht hem ertoe zelf de gitaar ter hand te nemen. Na 1966 concentreerde hij zich vooral op het schrijven van popsongs. Judy Collins nam een van zijn songs op en het werd meteen een hit: Suzanne. In 1967 verhuisde Cohen naar de Verenigde Staten. In datzelfde jaar verscheen zijn debuutalbum, Songs of Leonard Cohen. Hij vestigde een reputatie als singer-songwriter met nummers als Suzanne, Everybody Knows, The Tower of Song, Famous Blue Raincoat en First We Take Manhattan. Hij verwerkte spiritualiteit en seksualiteit in zijn nummers. Zijn songs worden gekenmerkt door zijn monotone, melancholieke stem.

      Hoewel hij albums bleef maken, verdween hij eind jaren 70 en tijdens de eerste helft van de jaren 80 wat uit de belangstelling. Vanaf 1986 herleefde de belangstelling, omdat jongere artiesten als Nick Cave en de The Sisters of Mercy hem prezen en nummers van hem opnamen. In 1988 was Cohen volledig terug met het album I'm your man, het bestverkochte Cohen-album sinds jaren. Cohen bracht af en toe tijd door in een boeddhistisch klooster, en werd in 1996 officieel ingewijd als boeddhistisch monnik.

      Vlak na zijn 70ste verjaardag bleek zijn ex-vriendin en zaakwaarneemster Kelley Lynch al zijn pensioengeld verduisterd te hebben, waardoor Cohen noodgedwongen, maar met veel succes, weer ging optreden. Op wereldtournee gaf hij in juli 2008 na vijftien jaar weer concerten in Vlaanderen en Nederland: in het Minnewaterpark in Brugge en in het Amsterdamse Westerpark. In dat jaar werd hij opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. In de zomer van 2012 ondernam hij de "Old Ideas World Tour", waarbij hij optrad op het Sint-Pietersplein (Gent) en in het Olympisch Stadion (Amsterdam). Hij stelde zijn album Old ideas voor en speelde klassiekers van vorige albums.

      Persoonlijk
      Cohen bestudeerde verschillende religies. Zijn grootvader was rabbijn en hij kende de joodse geschriften. In de 60'-er jaren werd hij lid van de Church of Scientology. Later bekeerde hij zich tot het boeddhisme en bracht enige tijd als monnik door in een Zen-klooster in de bergen ten noorden van Los Angeles. Dit hielp hem bij zijn depressies en neiging tot "eindeloze zelfanalyse". Maar ook was hij gevoelig voor wereldse verleidingen, zoals vrouwen, drugs en drank. Zo werd het nummer Chelsea Hotel #2 na een korte affaire met Janis Joplin geschreven.

      Cohen kreeg een zoon en een dochter met zijn ex-partner Suzanne Elrod. Hij is nooit getrouwd geweest. Zijn dochter Lorca is de biologische moeder van de dochter van Rufus Wainwright. Zijn zoon Adam trad in zijn voetsporen door in 1998 zijn debuutalbum uit te brengen.

      Hij overleed op 82-jarige leeftijd en werd begraven in het familiegraf op de Shaar Hashomayim-begraafplaats in Montreal.

      Bron: Wikipedia
      Foto: Belga image

    Condoléances

    1. Dominic Roelandt

      RIP hero

    2. Mrs callens

      There ain't no cure for love

    3. Dominic Roelandt a placé une fleur
    4. Dominic Roelandt

      Rip hero !

    5. patrick DUHAUBOIS a placé une fleur
    6. Johan Segers

      There's a concert hall in Vienna.... and all other venues and its public will never forget you. Many thanks for all those beautifull moments while gathering together... The birds they sang at the break of day.

    7. Patrick

      Simply beautiful.

    8. Eric and Jeanine

      Thanks for all the moments we can enjoy your music. We will miss you a lot. But we are blessed we have met you in the past during a concert. That's a great honour and a beatiful memorie.

    9. inge a placé une fleur

      for always in our hearts , we will miss your beautiful songs

    10. Anita a placé une fleur

      thank you for your songs, thank you for your love, rest in peace, namasté