Fritz Sundermann

85 Ans

Date de naissance Antwerpen

Date de décès 05/08/2016 Antwerpen

Fritz Sundermann
Antwerpen

    Avis de décès

    (2)
    • Freddy Sunder (echte naam: Freddy Sundermann) (Antwerpen 4 juni 1931 – aldaar, 5 augustus 2016) was een Belgisch jazzmusicus, zanger, gitarist en dirigent.

      Sunder studeerde als kind viool en was als 14-jarige al orkestzanger in bigbands en combo's. Toen hij 17 was, volgde hij gitaarlessen bij Marcel Bossu en ook harmonieleer en seriële muziek. In 1953 bracht hij zijn eerste albums uit, die toen nog gepromoot werden alsof hij een Amerikaans artiest was. Hij scoorde toen hits met "Kaw Liga", "Rio Rita" en "Calling Car Boogie". In 1961 richtte hij de groep The Clouds op.

      Sunder speelde een tijdlang mee in het orkest van Willy Rockin en toerde onder meer in Europa, Afrika en Zuidoost-Azië. Hij speelde bij verschillende grote namen, zoals Peggy Lee, Sammy Davis Jr., Natalie Cole, Shirley Bassey en Toots Thielemans.

      Van 1957 tot 1965 was hij gitarist en zanger in het BRT-orkest van Francis Bay, dat in 1965 door Etienne Verschueren werd overgenomen en omgedoopt tot het "BRT-Jazzorkest". Sunder was van 1981 tot 1990 zelf dirigent van het BRT-orkest. Nadat de BRT Big Band in 1990 werd ontbonden, was Sunder enkele jaren docent aan het Gentse Muziekconservatorium.

      Bron: Wikipedia

    Condoléances

    1. Charles De Meester

      De held van mijn tienerjaren is heengegaan. Dank zij Freddy leerde ik swingen, toen boogie woogie en iets later Bebop, met een eigen mode. Ik ben slechts vier jaar jonger dan Freddy. Freddy was een topartiest in de jaren 50' en stond met zijn boogies op de eerste plaats op de juke boxes (5 eurocent of vijf frank voor drie platen).
      Helaas toen bekend werd dat hij "maar" een Belg was, was het succes gedaan.
      Ik had juist het idee de inrichters van lindy hop en swing feesten er toe aan te zetten om ZIJN BOOGIES zeker op het repertoire te brengen, ik ga dat nu zeker ook doen. .
      Innige deelneming aan de familie van de man die een tijdlang op één rij stond met Frankie Lane, Jhonny Ray, Timi Yuro, The four aces en andere grote namen. ,

    2. Jean Pierre Bostoen

      Freddy we zullen je missen maar je blijf nog altijd in mijn herinneringen dank voor de mooie muziek die u ons gebracht heb ( Rip )

    3. Adnan a placé une fleur

      R.I.P

    4. Delannoy Dirk

      Mijn oprechte deelneming bij het overlijden vanFreddy Sunder.Graag een nagedachtenis;met oprechte dank en veel respect.De familie wens ik veel sterkte en moed in deze voor jullie moeilijke periode.Stijn Streuvelslan 9 8560 Moorsele

    5. Delannoy Dirk

      Mijn oprechte deelneming bij het overlijden vanFreddy Sunder.Graag een nagedachtenis;met oprechte dank en veel respect.De familie wens ik veel sterkte en moed in deze voor jullie moeilijke periode.

    6. Johnny Highschool

      Alleen maar goeie herinneringen...

      Johnny Highschool

    7. charly Pelsmaekers

      Mijn oprechte deelneming voor heel de familie en vrienden.

      Fred

      Jij was mijn mentor, beschermengel en mijn grote voorbeeld. Ik zal onze wekelijkse babbels bij u thuis en n koffieke heel hard missen. De bierkaartjes die jij tekende met de goede gitaar akkoorden zal ik met veel liefde koesteren.
      Oneindig veel dank toen jij in Tenerife na een optreden voor de spaanse tv zij "jij hebt het charly, de swing en een fantastische stem. Ik had er eerst wat bang van maar toen de opnames begonnen heb ik een grote charly gezien. Er zijn er veel in de showbiz die wat van jou kunnen leren" Door jou Fred heb ik mijn vertrouwen en charisma zien groeien. En gelukkig heb ik van jou vele originele opnames gekregen. Ik zal er nog heel veel naar luisteren zo ben je nog lang bij mij. Het gaat je goed hierboven maat. We zien elkaar ooit weer.

    8. gilberte

      freddy ik heb u leren kennen op den bosuil ik was de concierge u was een aangenamen persoon .rust in vrede

    9. Ludo Bruggeman

      Hi Freddy, veel van je geleerd amigo... Rust zacht

    10. Daniel De Vleminck

      De goede oude tijd....samen met Roger Eggermont ...toen we enkele van de two man shows van Gaston en Leo samen hebben begeleid....en toen ik het gezin nog heb verhuisd ...in Vilvoorde....of Beauval....waar was het weer?
      Samen met Roger die dag veel plezier gemaakt.....dozen partituren.....lees Playboy....daarna lekker eten in Ter Wilgen...
      Moge hij nu rusten in vrede ...altijd te vroeg....maar zeer dankbaar voor wie hij was en is geweest.....
      Hij leeft ergens in iedere muzikant verder...
      R.i.p. Beste Fred ..en heel veel sterkte aan de familie.