Karel Poma

94 Ans

Date de naissance Antwerpen

Date de décès 27/12/2014 Antwerpen

Karel Poma

    Avis de décès

    (3)
    • Karel Poma, de scharnierman

      Als Karel Poma naar voren kwam, was dit op scharniermomenten.
      De doctor in de scheikunde - die werkte in het lab van de Antwerpse Waterwerken – werd in 1974, in de regering Tindemans I, de eerste staatssecretaris in België die echt het leefmilieu als opdracht had. Dat was in die tijd een verrassing. België was een van de laatste landen waar het leefmilieu politiek op de agenda kwam. Als er voordien al eens iets over moest gezegd worden, was de minister van Volksgezondheid bevoegd. Maar meestal claimden de andere ministers dat er met het leefmilieu niets aan de hand was en dat zij hun bevoegdheden gewoon verder konden uitoefenen zonder zich aan het milieu te storen.

      Sinds het moment waarop Karel Poma staatssecretaris werd, is Leefmilieu nooit nog als post uit de onderscheiden regeringen weg geweest.

      In 1981 zorgde Karel Poma opnieuw voor een verrassing. Hij werd de liberale vicevoorzitter van de Vlaamse regering Gaston Geens (toen nog ‘Vlaamse Executieve’ genoemd) die toen ‘de vier partijen’ omvatte : CVP, PVV, SP en VU.

      Hij kreeg daarin de bevoegdheid Cultuur.

      Ook dat was nieuw. Ook dat was een scharniermoment.

      Hij was de eerste vrijzinnige die deze post bekleedde sinds de instelling ervan.

      In de twintig jaren voordien dat die post van minister van Nederlandse Cultuur bestond, waren het altijd christendemocraten geweest die deze bekleedden: Renaat Van Elslande (60-68), Frans Van Mechelen (68-72), Jos Chabert (72-74), Rika De Backer (74-81).

      Dat was niet zomaar een traditie. Dat was een machtsevenwicht.

      De ministers van Onderwijs (‘Nationale opvoeding’ tot 1981) moesten vrijzinnigen zijn want – zo luidde de redenering - zij bestuurden het ‘rijksonderwijs’ en aangezien er zoiets bestond als katholiek onderwijs, mocht er nooit een katholiek baas worden van het ‘onderwijs van en voor de niet-katholieken’, het rijksonderwijs.

      In 1981 werd die ban doorbroken.

      Na een lange reeks van socialistische en liberale ministers van Nationale Opvoeding – Frans Grootjans (66-68), Piet Vermeylen (68-72), Willy Claes (72-73), Willy Calewaert (73-74), Herman De Croo (74-77), Jef Ramaekers (77-80), Willy Calewaert (80-81) – mocht in 1981 een christendemocraat minister van Onderwijs worden – Daniël Coens (81-88). En van de weeromstuit mocht – neen, moest – een vrijzinnige de post van Cultuur opnemen.

      Dat werd Karel Poma.

      Sindsdien is de ban op beide posten doorbroken. Na hem nam partijgenoot Patrick Dewael de portefeuille van Cultuur van hem over.

      Als het kan, wordt er wel afgewisseld. Als een christendemocraat Cultuur beheert, is meestal een liberaal of een socialist minister van Onderwijs en omgekeerd.

      Bron: Standaard.be
      Foto: Belga image

    Condoléances

    1. Frans en Monique Hendrikx Thijs a placé une fleur

      innige deelneming en veel sterkte

    2. Maria a placé une fleur

      Rust zacht.

    3. Dewin Jacqueline a placé une fleur

      mijnheer de minister, zo spak ik je telkens aan, bijna vier jaar was ik je keukenprinces op je kabinet van cultuur, vandaag schenk ik je dit bloempje, omdat je me bij de aanvang van mijn beroepsloopbaan een duwtje in de rug gaf, dank u hiervoor.

    4. Dirk Verheyden a placé une fleur

      Een cultureel bevlogen man verliet ons, een om de natuur metterdaad bekommerd man ging heen.
      een goed en rechtvaardig man is afgereisd naar het Eeuwig Oosten.

      Goede reis,voorzitter.

    5. Dirk Verheyden

      Een cultureel bevlogen man verliet ons, een om de natuur metterdaad bekommerd man ging heen.
      een goed en rechtvaardig man is afgereisd naar het Eeuwig Oosten.

      Goede reis,voorzitter.

    6. Bert Popelier

      Toen ik Karel Poma twee jaar geleden plagend vroeg waarom hij baron geworden was, een middeleeuwse titel, - hij de man van de Verlichting- antwoordde hij mij meteen: Bert, mjjn kat heet ook baron.

    7. SCHEVERNELS Suzanne en Fons a placé une fleur

      Geachte familie , wij wensen jullie allen heel veel sterkte toe bij het verwerken van het verlies van een héél groot man , echtgenoot , vader en grootvader ! Aanvaard onze blijken van innig medeleven ! Wij zullen Mijnheer Poma steeds gedenken als een vurig supporter én zéér vriendelijk man !
      Suzanne en Fons Schevernels
      Onze speciale deelneming aan Peter Poma , zijn innemende zoon !

    8. galliaert DIRK ........

      Mijn deelneming voor heel de Familie Poma .....
      Van Familie Galliaert en ook de BEWONERS- THUISHAVEN

    9. Jos van roy

      Onze oprechte deelneming , wij wensen de familie veel sterkte toe.

    10. Walter boschmans

      INNGE. DEELNEMING.