Walter De Buck

80 Ans

Date de naissance Gent

Date de décès 21/12/2014 Gent

Walter De Buck
Gent
  • Benjamin De Waele
  • Emiel Decoster
  • Jonathan Verhelst

Avis de décès

(2)
  • Walter De Buck (Gent, 13 juli 1934 – aldaar, 21 december 2014) was een Vlaamse folkartiest. Hij hield zich met verschillende kunsten bezig, zowel tekenen, schilderen, beeldhouwen, muziek als toneel. Hij was mede heropstarter van de Gentse Feesten vooral rond Sint-Jacobs. Hij zong veel bekende Gentse liederen waaronder "'t Vliegerke".

    De Buck is de zoon van Johanna Collumbien en Leonard De Buck. Zijn vader was een kunstschilder, die aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent leraar tekenkunst was. Aan deze academie volgde Walter De Buck ook een opleiding, die hij in 1954 met grootste onderscheiding voltooide.

    De Buck debuteerde op de wereldtentoonstelling van 1958 als beeldhouwer. Hij kreeg verscheidene prijzen voor zijn beeldhouwkunst, één ervan leverde hem een beurs voor een studiereis van één jaar naar India op. Hij zou verdere tochten naar India en het Nabije Oosten ondernemen, deze tochten zouden zijn visie op kunst en maatschappij, zijn beeldende kunst en zijn muziek beïnvloeden.

    In 1962 stichtte hij met enkele vrienden de vzw Trefpunt, een ontmoetingsplaats voor kunstenaars en een organisatie voor promotie en verspreiding van de kunst. Deze vzw is tegenwoordig organisator van de Gentse Feesten.

    In 1969 lag hij mee aan de nieuwe start van de Gentse Feesten, aanvankelijk rond Sint-Jacobs. Later zou dit gebeuren tot het grote festival uitgroeien dat het tegenwoordig is. Hij legde zich opnieuw toe op het zingen. In 1984 trok hij zich terug uit vzw Trefpunt om opnieuw meer aandacht aan het beeldhouwen te besteden. De daaropvolgende periode is hij actief in diverse Gentse beeldhouwprojecten, en werkte hij regelmatig voor de stad Gent.

    De kunstenaar ontwierp het beeldje dat jaarlijks uitgereikt wordt bij de "Prijs voor de Democratie".

    Tijdens de Gentse Feesten in de zomer van 2014 viel hem een huldiging te beurt.

    Walter De Buck overleed eind 2014 op 80-jarige leeftijd aan de gevolgen van slokdarmkanker. Hij leed ook aan de ziekte van Alzheimer.

    Bron: Wikipedia
    Foto: Belga image

Condoléances

  1. Benjamin De Waele a allumé une bougie
  2. Emiel Decoster a allumé une bougie
  3. Jonathan Verhelst a allumé une bougie
  4. Mees

    Innige deelneming bij het overlijden van jullie dierbare van de familie Mees uit Berlaar.
    Graag hadden we een bidprentje ontvangen .
    Mees Bremstraat 19 2590 Berlaar.

  5. Zoë

    Slaap zacht XXX
    Groetjes aan Frans De Jonck

  6. Beatje

    Repose en paix Walter, toutes mes pensées vont vers toi ainsi qu'a Mia et toute sa famille

  7. Dhaenens Fabienne en familie a placé une fleur

    Wij wensen de familie heel veel sterkte toe bij 't heengaan van een volksvriend en artiest in hart en nieren ! Walter, we zullen je heel zeker missen op de Gentse Feesten ; maar je muziek zal blijven voortbestaan !

  8. Dhaenens Fabienne en familie

    Wij wensen de familie heel veel sterkte toe bij 't heengaan van een volksvriend en artiest in hart en nieren ! Walter, we zullen je heel zeker missen op de Gentse Feesten ; maar je muziek zal blijven voortbestaan !

  9. stance a placé une fleur

    Walter, wij danken u hartelijk voor de prachtige en eerlijke muziek en liedjes . Jouw " vlieger" heeft ons familie al veel leuke uren bezorgd.
    Sterkte aan de familie, maar weet dat Walter nooit zal worden vergeten
    Stance

  10. catteeuw

    Veel sterkte aan de familie.
    Wij danken Walter voor het afscheidsfeestje op de begrafenis van mijn broer Oswin Catteeuw, in 2004. Hij was zijn accordeonist. Wij zullen het nooit vergeten
    Joos - Catteeuw