Seth Gaaikema
 

Seth Gaaikema

Résidence:  
ºDate de naissance: (Uithuizen)
Date de décès: 21/10/2014 (Den Bosch)

Déposez une fleurCréer une page souvenir
379151

Biographie

Seth Regner Gaaikema (Uithuizen, 11 juli 1939 – 's-Hertogenbosch, 21 oktober 2014) was een Nederlands cabaretier, musicalschrijver en vertaler.

Gaaikema werd geboren als zoon van twee doopsgezinde predikanten. Na een studie Nederlandse Taal- en Letterkunde, waarin hij de doctorandustitel behaalde, begon hij teksten te schrijven, onder meer voor Wim Kan. Zijn eerste eigen optreden als cabaretier was in 1967. Aanvankelijk trad hij op met een gezelschap, later maakte hij solo-voorstellingen.

In 1969 maakte Gaaikema zijn eerste oudejaarsavondprogramma, 'Heer ik kom hier om te twijfelen'. Zijn doorbraak als cabaretier beleefde hij echter een jaar later, toen hij met de oudejaarsconference Tien Miljoen Geboden de tien geboden van Mozes toetst' aan de maatschappij van de jaren zeventig. In de jaren tachtig maakte hij oudejaarsconferences voor Veronica. Ook in de jaren negentig maakte hij enkele oudejaarsconferences. Gaaikema blonk vooral uit in woordspelingen. Door sommigen wordt dit echter als oubollig ervaren, mede door het veelvuldig gebruik. Ondanks zijn grote productiviteit kreeg Gaaikema daardoor veel kritiek te verduren, van zowel recensenten als collega-cabaretiers.[1]

Teksten schrijven ging Gaaikema goed af. Voor zijn teksten kreeg hij verschillende onderscheidingen. Aanvankelijk schreef hij voor Wim Kan, en sinds 1956 schreef en vertaalde hij ook teksten voor musicals.[2] Dit begon toen de directeur van het Nieuwe de la Mar Theater hem vroeg om de liedjes in de musical My Fair Lady te vertalen.[3] Daarna volgden Oliver, Kiss Me Kate, Driestuiversopera, Les Misérables, The Phantom of the Opera, Evita, Miss Saigon, Chicago en de operette La Vie parisienne.

Hij schreef verder musicals als Swingpop, Publiek, Grace, Kuifje: De Zonnetempel, Catharine en Adam en Eva (Duitsland).

Met de afscheidsvoorstelling Wat ik nog graag zou willen sloot Gaaikema na 55 jaar zijn carrière af in het theaterseizoen 2013-2014. Zijn laatste voorstelling vond plaats op 19 januari 2014 in de Stadsschouwburg in Groningen.

Gaaikema overleed op 21 oktober 2014 in het Jeroen Bosch Ziekenhuis aan hartfalen.

Bron: Wikipedia

Carnet de condoléances

August Van Rompaey (09/11/2014 - 12:40:17)

Oprechte deelneming.Jaren geleden heb ik hem kunnen waarderen in de KVS in Brussel. Misschien pure nostalgie: we hebben dezelfde ouderdom.

frans en monique hendrikx thijs (26/10/2014 - 18:01:17)

innige deelneming

Carnet de condoléances

Pompes funèbresMediahuis
Katwilgweg 2
2050 Antwerpen

©2019 Inmemoriam - une initiative de Mediahuis - Website by Brainlane